Kunstiajaloo kaudu uurib näitus kunsti tähtsust Eesti keskkonna kujutamisel ja kujundamisel. Kunsti- ja keskkonnaajalugu põimuvad tihedalt nii põlevkivitööstuse kui ka põllumajanduse, nii mullastiku kui ka metsa, aga veel paljude muudegi teemade kajastamisel. Ühtlasi pakub näitus võimalust veenduda, et keskkonnaprobleemid ei ole Eesti kunstis ja kultuuris kaugeltki uus teema, vaid nendega hakati jõuliselt tegelema juba 1960.–1970. aastate vahetusel, näiteks Kristiina Kaasiku, Jüri Palmi, Tiit Pääsukese, Ludmilla Siimu, Olga Terri jt loomingus.

Ajalooliste teostega astuvad näitusel dialoogi viimastel aastatel loodud kaasaegsed kunstiteosed, millest nii mõnigi seostub tihedalt keskkonnaaktivismiga, ja samuti kuus uudisteost, mille on just selleks näituseks loonud kunstnikud Evy Jokhova, Edith Karlson, Mari-Leen Kiipli, Laura Linsi ja Roland Reemaa, Laura Põld ja Lou Sheppard ning Ivar Veermäe.

Lisaks on näituse meeskond analüüsinud nii kunsti kui ka muuseumi keskkonnamõju ja kaardistanud kestliku näituseloome praktikaid. Näituseruumis paiknevad infosildid kutsuvad külastajat märkama nii rohepöörde võimalusi kui ka kitsaskohti muuseumi köögipoolelt.

Näitusega paralleelselt valmib kestliku näituse mudel ‒ näituseasutustele suunatud informatiivne ja inspireeriv tööriist, mis annab praktilisi nõuandeid jätkusuutliku näituse tegemiseks koos Eesti konteksti arvestava süsinikuheite kalkulaatoriga. Mudelit, mis valmib lõplikult sügisel, koostavad näituse loojad koostöös Eesti Kunstimuuseumi keskkonnahoiu töörühmaga.

Näitusega kaasneb mitmekülgne publikuprogramm. Avapäeval, 5. mail kell 18 toimub kunstnik Evy Jokhova performance ja vestlus kuraator Ulrike Plathiga. 11. mail kell 18 leiab aset näituse kuraatoriekskursioon. 18. mail kell 18 peab kuraator Ulrike Plath loengu „Antropotseen – kuidas olla inimene inimese ajastul?“ ning toimub ka näitusega kaasneva raamatu esitlus.

Näitus on avatud 8. oktoobrini 2023.

Kuraatorid: Linda Kaljundi, Eha Komissarov, Ulrike Plath, Bart Pushaw, Tiiu Saadoja
Roheliste praktikate kuraator: Karin Vicente
Koordinaator: Triin Tulgiste-Toss