Nova-Kahhovka tamm

Palju on räägitud ka võimalikust Nova-Kahhovka tammi lõhkamisest Venemaa poolt. Väidetavalt on Venemaa tammi ja sellega piirnevad rajatised juba ära mineerinud, aga kui analüüsida võimalikke tagajärgi, siis oleks kõige suurema kahju saajaks hoopis Venemaa ise.

Nimelt on Dnepri läänekallas tammist allavoolu palju kõrgem kui idakallas, seega võimalik üleujutus tabaks kõige valusamalt just Venemaa kontrolli all olevat territooriumi. Veehoidlast läheb kanal Krimmi suunas, seega jääks peale tammi lõhkumist Krimm veeta.

Veehoidla veest sõltub ka Zaporižžja tuumajaama jahutus ning tammi lõhkumise järel ei saaks tuumajaam enam normaalselt toimida. Kas Dnepri läänekaldal asuva territooriumi kaotus oleks nii suureks probleemiks, et selline keskkonnakatastroof esile kutsuda?

Minu arvates vähetõenäoline.

Putinil võiks olla ahvatlus seda teha siis, kui ta on kaotamas nii Zaporižžja kui Hersoni oblastit, aga praegu selliseid sündmuste arenguid silmapiiril ei paista. Pigem on tegemist tüüpilise Venemaa püüdega olukorda eskaleerida, ähvardada ja veelkord ähvardada – Putin millegipärast arvab, et nii õnnestub läänt mõjutada.

Artikkel tugineb Teet Kalmuse Facebooki postitusele.