„Võtsime ukrainlastega kohe ühendust, saatsime fotosid Eestist, Vabaduse väljakust, sinikollaste värvidega kaunistatud majade fotosid. Loomulikult oli sõja esimestel päevadel tähtis, et meie valitsus saatis esimesena Javeline. Hiljem aga tundsime, et ukrainlastele, kes on vaenuvägede tule all, on sellest vähe kasu, kui me paneme Twitterisse südamekesi ja kaunistame maju nende lipuvärvidega. See on loomulikult ilus, aga kasu on vähe. Eelmise aasta juuli lõpus tulime Kiievisse, et sõpradega kohtuda. Saime aru, et inimesed väsivad rindeuudistest. Otsustasime lavastada tüki sellest, miks on inimesed lahkunud. Täpsemalt meestest, kes on põgenenud. Kuidas hakatakse hiljem nendesse suhtuma, kui nad tagasi tulevad. Kuidas lõimida uuesti territooriumid, mille Ukraina vabastab,“ räägib Allan Kaldoja.

Lavastaja Valters Sīlis Lätist ütleb, et tükk on keerulisest valikust, mis inimestel sõja ajal teha tuleb. „Valikust, mille nad olid sunnitud tegema, sest asjaolud kujunesid selliselt. Selle tekstiga on huvitav töötada. See on koostöö Eesti teatri, Ukraina teatri ning Läti lavastaja ja lavakujundaja vahel,“ räägib ta.

Näitlejanna Natalia Kobizka räägib oma rollist. „See on naise lugu sõja ajal, sellest, kuidas ta sõda läbi elab. Ta oli sunnitud kodumaalt lahkuma ja üles ehitama uue elu. Aitäh Natalka Blokile, kes selle loo kirjutas,“ ütleb Natalia Kobizka.

Näitleja Hrõhori Baklanov ei varja oma sügavaid muljeid näidendist, milles tal on õnn mängida. Ta rõhutab, et see näidend rabas teda südamest.

„Selle keerulisus ja huvitavus seisneb selles, et see kutsub esile selliseid refleksioone, millest me tavaliselt ei mõtle, aga mis on sügavale meie sisse peidetud. Ainult teatris on meil võimalus neid kuuldavalt väljendada,“ selgitab ta. „Mängides laval teisi tegelaskujusid, puudutame tegelikult mõtteid, mis elavad igas ukrainlases, ja otsuseid. Kuidas nendega elada ja mida nendega teha, jääb lahtiseks. See näidend on esimene samm nende küsimuste arutamise suunas meie vahel ja sellisel suhtlemisel on tohutu väärtus.“

Dramaturgide Teatri kunstiline juht Maksõm Kurotškin on projekti üle rõõmus. „Dramaturgide Teater, mis ühendab Ukraina dramaturge, püüab arendada tänapäevast ukraina draamat. Koostöös Eesti sõprade ja andeka Läti lavastajaga asusime me realiseerima unikaalset näidendit. Kogu meeskonna jaoks on see vapustavalt innustav sündmus,“ leiab Kurotškin.

Etendust mängitakse ukraina keeles tõlkega eesti ja inglise keelde. Pileteid saab osta SIIT

„(Elu) sunnitud valikud/Вибери кращу версію“

Autor Natalia Blok (Ukraina)

Lavastaja Valters Sīlis (Läti)

Lavakujundaja Uģis Bērziņš (Läti)

Videokujundaja Laura Romanova

Valgustaja Mari-Riin Paavo

Neli näitlejat Ukrainast

Produtsendid Vassõl Bilouss (Ukraina)/Märt Meos (Eesti)