Kahtlemata ei jäta see skandaal Kaja Kallast täiesti puudutamata ka rahvusvahelises plaanis, kuid ärgem unustagem, et Eesti on väikeriik, temaga seotud uudiseid pannakse vähe tähele ja Kallas on oma rahvusvahelise renomee eelnevalt juba väga edukalt sisse töötanud.

Lääne-Euroopas on palju firmasid, kes on jätkanud sanktsioonide ja eetika kiuste äri Venemaaga ning Kallase teguviis võib lääne pragmaatiliste poliitikute seas pälvida palju vähem pahameelt, kui me siin Eestis eeldaksime.

See, millised saavad olema selle skandaali rahvusvahelised mõjud, ilmneb alles mitme kuu lõikes, kui neid mõjusid arvestataval kujul üldse ilmnebki.

Peaministri abikaasale osaliselt kuuluv ettevõte jätkas vedusid Venemaale ka peale sõja algust

Peaminister Kaja Kallas on investeerinud laenudega oma abikaasa Arvo Halliku ärisse, mille kaudu Hallik hoiab omakorda osalust Venemaale kaubavedu korraldavas logistikaäris Stark Logistics.

Selle logistikaäri peamine klient on metallpakendite tootja Metaprint, kes pole siiani Venemaal tegevust lõpetanud, vaid hoopis tarninud Eestist sinna miljonite eurode väärtuses toormaterjali.

Peale Kallasega seotud info avalikkuse ette toomist on peaminister kinnitanud, et ta ei plaani tagasi astuda. Samas on president Alar Karis Kallas olukorra osas kriitiliselt sõna võtnud, märkides oma avalduses, et äritegevus Vene suunal seab kahtluse alla Eesti riigi usaldusväärsuse suhtlemises meie liitlastega.