Mihhail Kõlvartiga isoleeruks Keskerakond kahjuks väikeparteiks. Tanel Kiigega on Keskerakonnal suur tulevikupotentsiaal. Tal on selged sõnumid – lahendused nii tervishoius kui ka majanduspoliitikas.

Tänane valitsus lükkab inimesi maksutõusude abil vaesusesse, Taneli eestvedamisel juhitud Keskerakond loob jõukust ning turvatunnet ja käivitab Eesti majanduse tarkade investeeringute kaudu. Keskerakonna kongressil tuleb teha kõigil eksistentsiaalne valik – kas hääbuda või anda erakonnale uus elujõud. Tervet mõistust kõigile!

Kui Tanel Kiige vedamisel poleks tervishoidu leitud üle 500 miljoni lisaraha, siis arstiabi kättesaadavus oleks veel suuremas kriisis. See on teene ühiskonnale, mida on ette näidata vähestel poliitikutel. Lisaks on tänu temale toimunud mitmed erakorralised pensionitõusud. Ta on tõestanud end suures poliitikas, pidades kurnavaid aga edukaid läbirääkimisi.

Enn Eesmaa: Tanel Kiik on valmis uuteks väljakutseteks

Minu arvamust mööda saaks nii Tanel Kiik kui Mihhail Kõlvart Eesti Keskerakonna liidrina hakkama. Mihhaili tunnen vähe, Tanelit aga päris hästi vaatamata meie suurele vanusevahele. Lähemalt tuttavaks saime, kui Tanel Kiik asus 2012. aastal tööle riigikogu aseesimehe Jüri Ratase nõunikuna. Jüri kõrval on üsna raske välja paista, mis aga ei tähenda, et ta oma tööga hakkama ei saanud.

Pigem vastupidi. Aegamööda hakkasime Tanelit nii riigikogu fraktsioonis kui erakonnas üha rohkem märkama ning Jüri Ratase soov teha Tanel Kiigest tema kui peaministri büroo juht meid enam ei üllatanud.

Kogu ühiskonnale sai Tanel Kiik tuttavaks siis, kui ta ministriametit pidas. Esialgu pandi tähele ta noorust ja kiiret rääkimismaneeri. Ta sai ministeeriumi liidrina hästi hakkama, kuigi õues ning pea kõigis kodudes möllas koroonapandeemia. Me kõigi õnneks tuli Eesti sellest karmist kadalipust paremini välja kui enamus Euroopa Liidu, koguni maailma riike.

Hindan kõrgelt Tanel Kiige võimet ka kõige keerulisemates olukordades säilitada kainet analüüsi vajav töövõime, keskenduda peamisele. Temas on oskust, suutlikkust ja tahet teha ka neid otsuseid, mis esialgu tunduvad üllatavate, mõnele koguni riskantsetena.

Tanel Kiik näeb tänagi oma eluaastatest noorem välja, tegelikult on ta jõudnud parimasse meheikka, mil mõndagi on juba tehtud, väga palju aga ootab alles ees.

Mulle meeldib Taneli tarkus, printsipiaalsus ning ausus. Ning mis väga tähtis, temas pole poosi ega soovi õpetussõnu moe pärast jagada. Ta on pea alati valmis dialoogiks.

Näen temas mitte pelgalt ühele erakonna juhile vajalikke iseloomuomadusi, ma tajun Tanelis riigimehelikkust, ta potentsiaali Eesti tipp-poliitikas veel kaua edukalt tegutseda.

Tanel Kiik on valmis uuteks väljakutseteks, liidripositsiooniks erakonna, riigikogu, teistelgi riigi tasandeil. Olen kindel, et Tanel Kiige juhitud Eesti Keskerakond jätkab ning järgib ka uutes ning keerulistes oludes kindlalt seda kõige olulisemat poliitilist peajoont, mille pärast see partei Eesti loodetavasti lõpliku vabaduse koidikul asutati.

Täna on Keskerakonnast saanud mitte vaid Eesti vanim, kuid ka suurim. Sellise erakonna esimeheks valimine ning olemine tähendab suurt puhkepausideta tööd, vastutust ning valmisolekut vajadusel ning valimisedu korral töötada me riigi peaministrina.