„Eesmärk on tutvustada, et Eestisse tulles oskaksid disainihuvilised ülemerenaabrid meid üles leida,“ usub eesti moe grand old lady Vilve Unt, kes tõi Helsingisse oma etnograafilised kudumid ja rahvarõivastest inspireeritud peakatted. Vilve nimetab end moekunstnikuks, kes nüüd juba pensionil olles saab tegelda moedisaini kui hobiga, kuigi käib vahel ka tudengeid õpetamas ja teeb oma loomingust ka näitusi.

Eesti disaini meeskond viis Helsingisse saalitäie värsket rõiva-, ehte- ja tarbekunstiloomingut.

Ehtedisainer Sigrid Kuuse nimi on Soomes juba tuntud ja tema loomingut armastavad sealsed stilistid ja moeajakirjanikud eriti selle efektsuse tõttu. Soome moeajakirjaniku Sami Sykkö sõnul paistavad Sigridi suured ehted põhjala enamasti vaoshoitud stiiliga disainivoos hästi silma.

Moedisainer Eve Hanson näitas Helsingis oma uut sügiskollektsiooni ning spetsiaalselt selleks ürituseks valminud disainrõivaid. „Pean oluliseks lihtsaid minimalistlikke ja kvaliteetseid baasesemeid ning nende kõrval põnevamaid lahendusi, mis on erilisemate lõigetega, materjalidega või minu kollektsiooni jaoks valminud graafikaga. Sügiskollektsioonis on suur rõhk kvaliteetsetel villakangastest ülerõivastel,“ tutvustas Eve Hanson Soomes esitletud loomingut, mis jõuab rõõmustama ka Eesti kliente.

Vilve Undi etnograafiliste kudumite vastu tunti suurt huvi.

„Meil on väga hea meel koostöö tugevnemise üle Tuglase seltsiga, kellel aitasime Suvilahtisse eesti maja sisustada. Loodame väga, et äsjane esitlus on järgmine suur samm Eesti disaini- ja kultuuriekspordi suurendamiseks Soome suunal. Kindlasti soovime üritusest kujundada traditsiooni ning juba järgmisel aastal olla väljas uute disaineritega,“ rääkis Eesti disainerite liidu (EDL) president ning Disainiöö peakorraldaja Ilona Gurjanova.

Ürituse korraldasid Eesti disainerite liit, disainifestival Disainiöö, Soome Tuglase selts ja eesti maja.