Kriise on Eestis olnud ka varem ning sellistel aegadel ongi valitsuse laual ainult keerulised valikud. Koalitsioonis on alati mitu erakonda ning igaühel neist on omad vaated ja huvid. Peaministri ülesanne on valitsus meeskonnana tööle panna, et otsused saaks tehtud. 1990-te pöördelisel ajal sai Mart Laar sellega hakkama. Andrus Ansipi peaministriks oleku ajal pandi kokku „korokodillide komisjon“ ning saadi samuti hakkama. Kärbiti kulutamist ja toetusi.

Seekord on aga kõik teisiti. Reformierakond ja peaminister Kaja Kallas said märtsikuus Eesti ajaloo suurima valimisvõidu. Oodatud kindlakäelist riigijuhtimist aga ei ole ega paista ka tulevat. Riigirahanduse halb olukord ja Eesti majanduse halvenev väljavaade ei saa olla Reformierakonnale mitte mingiks üllatuseks.

Sellest on lakkamatult rääkinud analüütikud, ettevõtlusorganisatsioonid ning ka valitsuse enda eelarvenõukogu. Aega ettevalmistusi teha oli küll ja küll, seda enam, et alates 2021. aasta jaanuarist on rahandusministri portfell olnud Reformierakonna käes.

Reformierakond ja Kaja Kallas ei saanud riigieelarve koostamisega hakkama. Tekkinud kaost jäävad meenutama järgmised tõsiasjad.