Restoran on hubane. Kui teil veab, seadke ennast sisse mõnusalt väikekodanlikul verandal. Narva minevikku meenutavad söögikoha seintele kleebitud reprod vanadest ajalehtedest. Vestlussõnastiku võite koju jätta, sest teenindajate eesti keele oskus on igati vinks-vonks.

Narva minevikku meenutavad söögikoha seintele kleebitud reprod vanadest ajalehtedest.

Hinnatase on ilmselt üks esimesi, mis menüüs pilku püüab. Raamen seitse eurot, küpsetatud lest kaheksa, sinimerekarbid kümme eurot. „Sõbrad, kas te pole tõesti kuulnud, et Eestis möllab inflatsioon ja hinnad kerkivad kui pärmil!“ tahaksin püsti karates hüüda. Karjatus jääb siiski ära, no ei maksa kaaseinestajaid häirida. Tulles pealinnast, kus söögikohtade hinnad juba ammuilma lage kratsivad, võib pigem hõisata: „Me oleme Tallinnast, me maksame!“ Kusjuures – meeleldi!

Su menüü kõlab tuttavalt

Kui söögikaarti süvenen, kerib vaikselt mõte: su nägu, see tähendab su menüü kõlab kuidagi tuttavalt. Kirgastushetk peaks tabama neid, kes on veetnud sumedaid suveõhtuid Pärnus sealse popi söögikoha Vehverments hoovis. Toredad kohad mõlemad ja menüüdes nii mõnigi ühisosa. Kohtade ühenduslüli on peakokk, Narvast pärit Vladimir Upeniek, kes on pälvinud aasta koka tiitli ja esindanud Eestit Bocuse d’Ori võistlusel.

Vestlussõnastiku võite koju jätta, sest teenindajate eesti keele oskus on igati vinks-vonks.

Laias laastus pool Valge Kõrvitsa söögikaardist on salatid, määrded, möksid ja näksid, mis mõeldud jagamiseks. Valik on rahvusvaheline ja samal ajal kodumaine. J.M.K.E. laulusõnu tsiteerides võib öelda, et tiradito ja skagen, näe, ulatavad vürtsikilule siin käe. Ja nii ongi. Neist väiksetest taldrikutest ja potsikutest saab ka paar inimest igati mõistliku summa eest laua täis laduda ning lobisemise kõrval aeg-ajalt midagi suhu pista. Kui jutud räägitud, on kõht ka täis.

Kuhjake laud täis suupisteid, näiteks tšilli-avokaadomöksi, ja veetke neid jagades sõpradega mõnusalt aega.

Salativalik on mitmekesine, on eksootilisemaid ja kohalikke mekke. Tõhusamate seast paistab silma praetud suvikõrvits värske tomatiga (7), hästi maitsestatud ja kvaliteetsest toorainest valmistatud – mida ühelt salatilt veel tahta?

Tiradito, maitseküti ahvatlus

Kui järg jõuab suupisteteni, siis rääkige jagamisest, mida tahate, tuunikala-tiradito (7) on nii hea, et tahaks vastu näppe anda igale aplale käele, mis taldriku poole sirutub. Tiradito, peruupärane vürtsikas kastmes toores kala on roog, mille pärast tasub maitsekütil Narva poole suunduda. Tšilli-avokaadomöks (5) ja kollane hummus (4) on igati mokkamööda määrded ning koos lapi leivaga täidavad ka kenasti kõhtu.

Tuunikala tiradito on roog, mille pärast tasub igal juhul sammud Valgesse Kõrvitsasse seada.

Priskemate (menüüs kirjas kui kopsakad) roogade puhul jõudis lauda paraku ka esimene õlakehitusega hinnatav maitseelamus. Coq au vin (7) oli pigem lihtne kanakints kastmetriibu ja püreega kui roog Prantsuse köögi klassikast. Kodukoka puhul kiidaks, kuid restoranis on see pigem õrre alt läbijooksmine. Rukkijahus praetud räimed soolakapparitega (5) olid tasakaaluks klass kõrgemal. Lihtne roog küll, kuid igati maitsekas ja ehedalt eestipärane.

Rukkijahus paneeritud räimed pole mitte ainult ehe eesti roog, vaid näeb ka efektne välja.

Magusast haaras tähelepanu menüüdes haruldane rum baba (6), mille efektne välimus ja arvestatav alkoholiannus ei suuda ära peita küpsetise enda kuivust.

Tunnustust väärib ka see, et Valge Kõrvits on õllevalikusse lisanud kohaliku tootja, Narva pruulikoja humalavee.

Rummibaaba kerkib oma isikupäraga desserdimenüüst esile, kuid maitse jätab mõnevõrra soovida.

Valges Kõrvitsas on meeldivalt tasakaalus toidu hind ja kvaliteet, eksootilised ja kodumaised maitsed. See restoran passib kõige paremini mitmele inimesele õdusaks ja pikemaks eineks, kus mõistliku hinnaga saab laua looka tellida. Kes Narva satub, sel tasub Valge Kõrvits kindlasti reisiplaani kanda.

Valge Kõrvits

Narva, Lavretsovi 5

Toit 7/10

Teenindus 8/10

Õhkkond 8/10









Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemalt
Ükskõikselt
Kurvana
Vihasena