Jah, Hamas on terrorirühmitus, kes on kasutanud põhjendamatut julmust Iisraeli kodanike vastu. Vägivald ning jõhkrus pole kunagi õigustatud. Üllatav pole aga Gaza palestiinlaste toetus sellisele rünnakule, sest Gaza sektor on olnud viimased kuusteist aastat Iisraeli blokaadi all.

Terve põlvkond palestiinlasi on veidi suuremal kui Muhu-suurusel maa-alal (rahvaarvuga üle kahe miljoni) üles kasvanud ilma puhta joogivee, pideva elektrivarustuse ning korraliku arstiabita. Puudulikud väljavaated haridust omandada, tööd saada ning elementaarseid vajadusi rahuldada on tekitanud paljudes palestiinlastes lootusetuse tunnet.

Lahkuda on aga Gazast väga raske, sest Iisraeli piir Gaza sektoriga on üks enim kontrollitud piire maailmas, kust välja saab vaid erilubadega. Sealhulgas kontrollib Iisrael ka mere- ja õhupiiri.

Seda enam tekitab küsimusi peaministri Benjamin Netanyahu üleskutse palestiinlastel viivitamatult kodust lahkuda, et vältida Iisraeli-poolset pommirahet. Kuhu on Gaza palestiinlastel minna? Vaevalt soovib Egiptus tuhandeid Palestiina pagulasi vastu võtta ning ülerahvastatud pisikesel maa-alal polegi kuhugi põgeneda.