Igapäevaste oluliste teemade kohal nagu perede igapäevane toimetulek, võimalus töötada töökohal, mis meeldib, mitte sellel, mis alles on jäänud, säästa, unistada uuest kodust või lastega reisimisest, on tumedad pilved. Makromajanduslikud näitajad halvenevad, lahendusi valitsuskoalitsioonist, et soodustada majanduskasvu, mis on tuleviku võti, ei tule. Siht puudub. Meist üldse mitte kaugel aga käivad sõjad.

Eestist aga on saanud täna piiririik, kus valimised võitnud erakonna moraal tekitab inimestes üha enam usaldamatust. Pidev segadus sisepoliitikas vähendab inimeste usaldust, viib fookuse oluliselt, võtab inimestelt lootuse tuleviku osas ning avaldab mõju ka väljapoole.

Etteaimamatu majanduskeskkond, üllatusi täis maksuralli, peaministri idavedude skandaal, kaasamise kui ühiskondliku väärtuse kõrvale lükkamine ning pidev sõnade ja tegude lahknevus näitavad, et Reformierakond ei kanna välja valitseja rolli, milleks inimesed mandaadi andsid. Koalitsioonipartneritel aga jääb vajaka nii jõust kui ka selgroost olukorda mõjutada.