Autojuht tappis 29. septembril Harjumaal maanteel kaheksa aastase lapse. 20. septembril tappis Tartus kaubikujuht ülekäigurajal jalakäija. Miski ei too neid enam tagasi. Nagu Eest Ekspress 11. oktoobril kirjutas, on alaealiste tapmine tõusuteel: 2018. aastal vigastasid täiskavanud autojuhid 66 alaealist ja tapsid ühe, 2022. aastal juba 83 ja neli. 2023. aastal oli kolmandik autoga vigastatud inimestest lapsed. Iga aasta tapetakse kuskil 50 inimest meie teedel.

Jah, neid võib lugeda kui tapmised. Need ei ole õnnetused: liiklussurmad on ette ennustatav nähtus ja osa süsteemist, feature ja mitte bug inimese enda loodud masinavärgis. Tänavu tapetakse autoga teedel veel mõni, järgmisel aastal aga poolsada inimest, sealhulgas lapsi ja autojuhid vigastavad tosinajagu lapsi. Nii ütlevad meile andmed.

Tahate suuri ja laiu teid selle asemel, et valida ohutumat kiirust? Tahate, et riik võtaks laenu, et teie ettevõte päästa? Makske maanteemaksu. Korralikult. Kuniks me ei kehtesta tee- ja mootorimakse, jääme lõivu maksma inimeludes.