Tartu linnapea ja Tartu 2024 nõukogu esimehe Urmas Klaasi sõnul ei tähenda Euroopa kultuuripealinna aasta üksnes kõrgel tasemel kontserte ja etendusi, vaid ka euroopalike väärtuste, kultuuri- ja mõtteruumide kokkutulekut. „Euroopa kultuuripealinna aasta annab Eestile tugeva tõuke vajalikeks tulevikku vaatavateks muutusteks, nii inimeste hoiakutes kui ka igapäevases käitumises,“ sõnas Klaas.

Ajas muutuv juhtidee

Ellujäämise Kunstid on Euroopa kultuuripealinna loovkontseptsiooni kohaselt teadmised, oskused ja väärtused, mis on Euroopale omased, mida väärtustame ning soovime jagada ja ka juurde õppida. „Ellujäämise Kunste tõlgendavad kõik kultuurivaldkonnad pärimus- ja toidukultuurist muusika, filmi ja visuaalse kunstini välja,“ rääkis Tartu 2024 loovjuht Kati Torp.

Loovjuht märkis, et Euroopalt tiitli pälvinud juhtidee Ellujäämise Kunstide roll ja mõte on ajas muutunud. Kultuuripealinna tiitlit võites 2019. aastal ei osanud keegi mõelda pandeemiast, mis globaalselt halvas argielu ja kultuurikeskused. Venemaa sõda Ukraina vastu raputas turvalisse kaugusse jääjategi elukorraldust, Iisraeli-Hamasi sõda šokeeris kiire eskalatsiooniga.

„Läinud aasta on meile õpetanud aga üht olulisemat ellujäämise kunsti. Tartu ja Eesti piirid pole üksnes geograafilised tähised. Me elame hetkes, kus Euroopa koostöö, ühtsus ja demokraatia on kultuuri edasi elamiseks hädavajalik, rääkis Torp. „Oleme kohalike ja üle-eestiliste poliitiliste ja majanduslike teemadega nii Euroopa kui muu maailma mõjuväljas. Varem või hiljem jõuavad geograafiliselt kaugemal toimuvate arengute tagajärjed ka siia.“

Nii on Ellujäämise Kunstid ajas muutuv kontseptsioon, mille saavad kõik vastavalt oma tunnetusele ise ainesega täita. Siin on ruumi, et spekuleerida nii tehisintellekti apokalüpsise kui ka toidutööstuse arengute üle ja otsida ellujäämiseks vajalikke nõuandeid loodusfolkloorist või kogukondlikelt sidemetelt.

Kultuuriprogrammi neli kandvat teemat

Euroopa kultuuripealinnal on avar ja mitmekülgne tegevusväli. Tartu 2024 programmiliin elu ja keskkond aitab mõista ja õpetab, kuidas olla loodushoidlikum mitte vaid kunstide looja ning kogejana, vaid igapäevases linlikus eksistentsis, ka kodu rajamises ja hoidmises, aias, moe­ ja toiduvalikuis. Tänavakunst, säästlik arhitektuur, loov liikumine linnaruumis toidavad kultuurilist liigirikkust – nii nagu bioloogilise elurikkuse rikastamine linnas on ise osa 21. sajandi tänavakunstist.

Kõik Tartu 2024 sündmused järgivad keskkonnahoidlikke põhimõtteid. Suurt hulka publikut puudutavad kultuurisündmused on teenäitajaks keskkonnahoidlikes muutustes.

Programmi teema inimene ja oskused koondab sündmused, mille eesmärk on taastada usaldus ja turvatunne inimliku läheduse ning vahetu kontakti suhtes põlvkonnaülese õppimise ja koosloome kaudu. Erinevatel üritustel on võimalik tegeleda nii uute kui ka vanade käeliste oskuste omandamisega. Olulisel kohal on inimsuhtluse mõtestamine teatri, muusika ja kunsti kaudu. Lisaks on fookuses vaimne tervis, tõrjutud noored, eakad ja autsaiderkunstnikud.

Omapära ja Euroopa sündmused lahkavad Euroopa piiril ääremaa elu valupunkte ning otsivad viise, kuidas tuua kultuuripealinna Euroopa mõõde inimeste mõtteilma. Samas anda Euroopale märku, et ka meie oma paikkondlike keelte ja tavadega oleme osa selle kultuurilisest paljususest. Oluline on koostöö Euroopaga, sildade ehitamine erinevate riikide, rahvaste ja kultuuride vahel.

Programmi neljas temaatika keerleb teaduse ja tehnoloogia ümber. Erinevad projektid ja loovlahendused näitavad, kuidas kunsti nägemus tulevikust inspireerib teadust. Luubi all on kriitilisemad teemad nagu kiirete muutuste oht inimteadusele, tehisintellekti valud ja võlud ning DNA nanostruktuuridesse sekkumine geenitehnoloogias.

Kohalik dialoogis rahvusvahelisega

Programmi loomisel oli korraldajatel kesksel kohal põlvkondade-, valdkondade- ja rahvusteülene koostöö. Kultuuripealinna viivad ellu kultuurikorraldajad, kes töötavad Eesti ja maailma partneritega nii kunsti, teaduse kui ka ettevõtluse vallas. Programmiloojatel on enam kui sada välispartnerit 25 maailma riigist.

„Tahame, et rahvusvaheline kultuurivahetus saab kultuuripealinna tulemusel Lõuna-Eesti traditsiooniks. Et me oskaks soovida, oodata, nõuda ja ise panustada, et meie kultuur oleks avatud ja ligipääsetav kogu Euroopale. Me teeme sünergia loomisega algust ja see jääb kestma ka pärast 2024. aastat,“ ütles Torp.

Programm täieneb ajas. Korraldajate sõnul tuleb järgmisel aastal Tartusse veel hulga maailmas tuntud tipptegijaid ja -artiste. Need selguvad tuleval aastal, kui artistid on kinnitavad oma maailmaturnee kuupäevad.

Programmi avalikustamisega algas piletimüük kultuuripealinna üritustele. Erinevate arvutuste kohaselt toob kultuuripealinn Tartusse ja Lõuna-Eestisse vähemalt miljonit külastust.

Tartu 2024 avalikustas tiitliaasta programmi 19. oktoobril. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 avatseremoonia algab sada päeva hiljem – 26. jaanuaril 2024.

Nopped Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 sündmustest

Siin on mõned nopped enam kui tuhandest sündmustest, mis tuleval aastal Tartus ja Lõuna-Eestis publikuni jõuavad. Värskeim teave programmist on leitav Tartu 2024 kodulehelt.

ELU JA KESKKOND

Metsikud bitid (25.05–15.09). Tehnoloo gilise kunsti vabaõhunäitus paneb vaataja mõtlema looduse ja tehnoloogia seoste üle. Projekt kulmineerub näitusega Otepää lähistel asuvas tehnoloogia- ja kunstitalus Maajaam.

Kunstifestival „Linnast välja“ (avamine 6.07) on läbi Tartumaa looklev kunstitee, mis juhib tähelepanu pärandmaastikele ning murrab sisse juurdunud mõttemustritesse. Kes ütles, et maailmatasemel kunst ei sobi põlluservale? Kunstiteed täiendavad kuraatorituurid ja töötoad.

Metsavaimud masinas (28.06–25.08) on korraga nii Eesti rahvaluule arhiivi kogudest koostatud looduspärimuse veebiantoloogia ning ka rahvusvaheline digikunstinäitus, mis avab vanade pärimuste tähendusi.

Open House Tartu (20–21.04) kutsub avastama eriilmelisi hooneid ja ruume, kuhu tavaolukorras sisse ei pääse või igapäevaselt ei külasta. Eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust disainist, arhitektuurist ja linnaruumist ning suurendada panust nende valdkondade arengusse.

Sobimatud jäänused (5.04–29.09 ja 23.08–6.10) esitleb rahvusvahelisi näitusi liikide ohustatusest ja väljasuremisest. Tõmmates kunsti kaudu tähelepanu ökosüsteemide ja elurikkuse hääbumisele, loob projekt suuremat lähedust teiste liikidega ja ärgitab kliimamuut use leevendamisele.

Stencibility (juuni–juuli) tutvustab Tartu tänavakunsti eripära. Mullu kogus näitus „Hello Mister Police Officer“ vaatajaid mainekas Neurotitani galeriis maailma tänavakunsti pealinnas Berliinis. Sel suvel viidi näitus Aberdeeni Nuarti festivalile ning 2024. aastal jõuab see Tallinna ning erifestivalile Tartusse.

Taevapargi pühitsemine (16.–18.08 ja 23.-25.08), maailma avardav sündmustesari kulgeb Põlva kultuurikeskuse katuselt Setomaa tsässonateni. Pühitseb Põlvamaad ja elu kogu selle rikkuses, saatjaks heli- ja valgusinstallatsioonid, tantsu- ja koorietteasted, helikausside laul või Jaapani taikotrummide põrin.

Estonian Fashion Festivali (6.–9.06) Tartu 2024 eri räägib keskkonnahoidlikust ja jätkusuutlikust disainist ning annab hoogu Eesti moe tulevikutegijatele.

Tõrva loits (17.–21.07) naaseb vaid üheks õhtuks, et jagada tule- ja tantsumöllus eestlaseks olemise lugu. Maagilisel muusika- ja valguskunsti rajal põrisevad maailma suurimad trummid ning külastajaid üllatavad enneolematud heli- ja valguslahendused.

Ellujäämise Kunstide loodusloovusfestival (5.–15.06) võitleb linliku võõrandumisega, taasluues sidet inimeste ja hulga teiste neid ümbritsevate elusolendite vahel. Läänemere loodusvaatluste maratonil koguvad osalejad teavet võimalikult paljude seal leiduvate liikide kohta.

Jää mind vaatama (juuli–august) tuletab meelde liustike ja polaarjää sulamist ning selle mõju üle ilma, neist näiliselt kaugetelegi paikadele. Projekti väärtuste järgimiseks on vältimatud aeglane reisimine, taaskasutus, uued arusaamad kunstiloomest, mis loobuvad suurtest energiavajadustest.

Arhitektuuriresidentuur VARES

Liikuvad linnad

Festival Kaera-Jaan

Tänavakunstifestivalil RUA

Pühajärve ranna gurmee

Maastikukunsti sümpoosium

Kavastu uhhaa- ja kalapidu

Lastelavastus „Tartu kassilood“

Kasvades oma toiduga

Rännaklavastus „Sildade muusika“

Sööma! Süümä! Come to eat!

Äksi (eel)arvamusfestival

Emajõe festival

Sisevete festival

Kolm Pekot

Kontsert „Väike puust linn“ Emajõe kaldal

Kureeritud elurikkus

Lavastus „Laua ümber koos“

Laulev tantsulavastus Emajõe kallastel

Maastikuteater „Ääremaastikud“

Mahetalle pidu

Räpina hea kodu päevad

Südalinna sündimised. Vallikraavist kultuurikeskuseni

Tantsunädal

Tartlaste portreed taaskasutusmaterjalidest


INIMENE JA OSKUSED

Ajuokse V: sünnafestival (31.08) esitleb loomingut noorema põlve alternatiivsete kunstnike ja muusikute kogukonnalt ning nende välispartneritelt.

Simple Session 2024 (24.08–25.08), trikiratturite ja rulatajate tippsündmus Euroopas, jõuab kodulinna tagasi. Miljoniteni jõudnult ning nüüd ka X-mängude sarjaga koostööd tegema asunult on kodulinn seni tundunud liiga väike, aga Euroopa kultuuripealinna-aastal enam mitte.

Peaasi ajab naerma loob sooja ja toetava keskkonna, kus muredest tabuvabalt rääkida. Vaimse tervise kohvikus saab peaasju arutada nii tuttavate kui ka võõrastega, improgrupp ja Kinoteater jagavad kogemusi ja pakuvad lahendusi mängu- ja huumorivõtmes.

„Täiuslik“ (03.06–04.06) on Viljandis lavastuv ema ja tütarde etendus, mis juhib tähelepanu toitumishäi- rete tekkepõhjustele ja ravi- võimalustele.

Varjatud maailmade avardumine (29.05–29.09) tegeleb erilist tuge vajavate inimeste loominguliste eneseväljendusvõimaluste avardamisega. Autsaiderkunsti tutvustatavad laiemale publikule rahvusvahelised näitused.

Bartu (12.07–13.07) on baarikultuurile ja loovatele keskkondadele pühendatud linnafestival, mis tutvustab baari kõigile ühiskonnagruppidele ava- tud loomingulise keskkonnana.

Concerto Copenhagen ja Eesti (25.08) – Põhjamaade juhtiv barokkorkester ning Eesti tippkoor ühendavad loomejõud, tuues kokku kaks erinevat muusikalist ajastut. Pärdi õrn tintinnabuli-stiil ja Händeli vanamuusikapärlid loovad uusi kõlasümbioose.

Läbi linna (juuni) kogub eriilmeliste Tartu linnaosade elanike mälestusi, pannes linnapildi rändlavastusega loominguliselt kihama ja andes hääle neile, kes muidu kunstiliselt kaasa ei räägi.

Mittevarjevõrk (juuni–august). Tavalisi varjevõrke valmistatakse värvides, mis aitavad sõduritel jääda elude päästmiseks nähtamatuks. Nõnda suruvad ukrainlased maha ka pisaraid ja isegi rõõmuhetki. Mittevarjevõrke tehakse värvides, mis on valitud tundeküllust väljendama, et jutustada siinsete ukrainlaste isiklikke lugusid.

Norra lavastuste „+­“ ja „Halva ende linnud“ (18.–21.09) tandemi esmaesitus Eestis avab HIVi ja AIDSi temaatikat läbi gay ning queeri autobiograafilise vaatepunkti – suhestudes seeläbi kaasaegse Euroopaga.

Paganlik pärimusÖÖ (24.08) on lõõmavate lõkete, erksate triibuseelikute ning torupilli- ja kandlehelide virvarri säru naksikestele, puraskitele ja vanatühjale endale. Meeleolu lisavad muinasjutud ja ühistantsud publikule.

Pärandusfestival (01.10–05.10) ehk UNESCO pärandilinnas Viljandis leiab pärimus tee tänavakunsti ja galeriidesse ning majandus- ja keskkonnaprobleemide lahendamisse. Pärandkultuuripeol saad järele proovida, kas oled ketraja, sepistaja või hoopis pärimustantsija.

Peedist pesumasina näitusel saab nippe sõidukite remontimiseks, innustab aeda pidama ja hoidistama ning saab taaskasutustarkusi, mis aitasid nõukogudeaegses defitsiidis toime tulla.


Lõuna-Eesti kuuride ülemhelid

Eesti liikumis- ja heaolufestival

Pühendusega Eesti klaverile

Kunst loob lähedust
Laboratorio Module 24
Pärandoskuste taaselustamine
Värviline maailm
Kooli rokk­muusikal „„Kevade“ siin ja praegu“

Erinevus rikastab
„Koht rõõmuks ja uuestisünniks“

Jääme ellu, maakoolid ja maaraamatukogud!

Kodutuled köidavad

Kohalolu & kogemus

Lillelahing

Loomeresidentuur Kullaaugu talus

Noorte kaasaegse kunsti aasta

„Õnne valem ehk meiereiga miljonäriks!“

Põlvkondadeülene paranduspäev

Tänavamängude festival

Teatrifestival NAKS

Tsirgufest

Väägvere pasunakoor 185

Väikekannelde valmistamise laager

Viitina kuurits 27!

OMAPÄRA JA EUROOPA

Aigu om! (15.07–21.07) fookuses on kaks kauget, ent sarnast kultuuriruumi, kus on säilinud tihe side loodusega – Eesti ja Jaapan. Külastajateni jõuavad kahe riigi kultuuripärlid metsakümblusest suitsusaunani ning Jaapani-Eesti koostöös sündinud heliteose esmaettekanne.

Alasti Tõde (10.05–11.05) ehk arvamusfestival saunas näitab eeskuju, milline peaks olema vestluskultuur. Saun teeb võrdseks, seal pole tiitleid ega aumärke. Ilma nutiseadmeta rääkitakse kuumadest teemadest nii nagu nad on.

Black Box (6.09) tutvustab sündmustesarjas elektroonilise muusika subkultuure, mis igapäevaselt üleliia palju kõlapinda ei leia. Tartu ööelule annad tõuke maailmakuulsad tekno DJ-residendid.

Drag­-etendus (august) on Eesti ja välismaa drag-artistide kunstiline lavastus. Lisaks on kogukonnale LGBT+ kuntide teemalised töötoad, vestlusringid ja hariduslikud filmilinastused.

Ellujäämise Kunstide dokprogramm (4.05 esilinastus) on kummardus Lõuna-Eesti erakodsetele inimestele, paikadele ja kultuurile – ühtaegu tundlik peegeldus ja mõjuv kinoelamus Peipsi lainetest, Emajõe kallastelt ja Petseri tänavatelt.

Maailma maaliin avab Lõu­na-­Eestit marsruut-­etendustega erinevate keeleliskultuuridest pärit gruppe pidude, mängude, toidu, jutuvestmise ja muusika abil, kummutades eelarvamusi ja luues vahetut inimsidet.

„Rahamaa“ – (06.06–21.06) Eesti Draamateatri lavastus räägib musta raha hukatuslikust mõjust demokraatiale. Skandinaavia panga rahapesuskandaalil põhinevale lavastuste autorid on Mehis Pihla ja Hendrik Toompere jr. Helikujunduse loob Maria Faust koos Taani muusikutega. Temaatilisi avalikke arutelusid edendab Tartu ülikooli loengusari.

Sürrealism 100. (15.03–8.09) Tartu ja Praha koostöös jõuavad avalikkuseni Ida-Euroopa kunstipärlid. Sajandivanused sürrealismi-ideed mõjuvad värskelt tänapäevalgi, aidates lahti harutada üha aktuaalsemaid vaimse tervise küsimusi.

Suudlev Tartu (18.05) ehk noortele suunatud haridusprogramm aitab murda seksuaaltervisega seotud tabusid. Selle kulminatsioon – enneolematu ühissuudlus Raekoja platsil surematute Eurovisiooni hittide saatel. Üles astub 2014. aastal Eurovisiooni võitnud austerlane Conchita Wurst.

Tantsulavastus „IOKASTED“ (25.06–31.07). Peeter Volkonski lavastus annab feministliku vaate kreeka mütoloogiast tuntud kuningas Oidipuse loole.

Tartu maailmaülikooli akadeemiate sarjas parandavad maailma Lõuna-Eesti kogukonnad ning maailma tippteadlased ja kultuuritegelased, et otsida lahendusi globaalsetele probleemidele lokaalselt ja vastupidi.

Toomemäe taasavamine – Toomemägi ärkab ellu valguse, kultuuri ja teaduste kaasabil. Toomkiriku varemeid kaunistab terviklik valguslahendus, Toomemäel saab kogeda üllatavaid installatsioone, mis tutvustavad ülikooli kultuuripärandit.

Soome-ugri festivalil „Unustatud rahvad“ (14.–15.06) kõlab Eesti Rahva Muuseumi noka all Prantsuse orkestri ja koori esitluses Veljo Tormise legendaarne kooristsükkel hõimurahvaste loost. Samuti jõuab publikuni temaatiline filmifestival ja konverents.

unda (19.–22.09) toob Tallinna klubiga Hall Tartusse karmid linlikud elektroonilise muusika peod ning sukeldub klubikultuuri ja astub dialoogi ööelust rääkiva näituse ja konverentsiga.

Elamusõhtul “Kirev Linda“

Äratundmishetkede maja

Konverents ja koorikontsert „Juhan Liiv 160“

MagiC Carpets

Kuko kuubis

Eesti bassioaas

Ugala ja Valmiera teatri ühislavastus „Naabrid“

Hübriidarvamusfestival

Kolm silda üle piiri

Kultuur ratastel

Kambja kooriakadeemia

Lõuna-­Eesti kogukonnaprogramm

Balti filmipäevad

Nüüdismuusikafestival „Balti ja Eesti muusika päevad“

Folkloori­ päevad Assikveres

Arhituur

Balti noorteorkestrite festival Lõuna-­Eestis

Kontsert „Borders“

Kangsti pärimuspäev

Lavastus „Bakhandid“

Lavastus „Kellner“

Mitmekultuurilisus rikastab maapiirkonda

„Ärkamisaeg ehk Eesti päästmine“

Piir

Reivkom

Saatse kunstnikud ehk Saatse muuseum 50

Sibulatee puhvetite päev 2024

Suvelavastus „Salakuulaja Vastseliinas“

Tartu 2024 Pride

Tartu klassikalise kitarri festival

Tartu linna luuletänav

Valga Hot Shorts

Valgusfestival „Alatskivi Tuled“


TEADUS JA TEHNOLOOGIA

Ryoji Ikeda soolonäitus (1.11.2024–2.03.2025). Maailmakuulus heli- ja visuaalkunstnik loob Tartusse massiivse, kõiki meeli hõlmava ruumiinstallatsiooni, mis põhineb Tartu ülikooli genoomika instituudi teadusandmetel ning heliistallatsiooni, mis valmib koostöös Eesti filharmoonia kammerkooriga.

Shiro Takatani/Dumb Type „Tangent“ (4.–5.06) on tunnustatud Jaapani interdistsiplinaarse kunsti kollektiivi asutajaliikme lavateose esmaettekanne Euroopas. Teos käsitleb liminaalse ruumi temaatikat: tavalisuses peituvat erilisust ja kummalist ala, kus eksisteerivad samaaegselt kaks vastandlikku elementi, ületades leidlikult piiri visuaalkunsti ja etenduskunstide vahel.

Fotonäitus „Krati metafoor“ (30.05–31.08). Tunnustatud prantsuse fotograafid Eugénie Baccot ja Cyril Abad otsivad seoseid Eesti rahvapärimuses tuntud müstilise olendi ja kaasaegse tehisintellekti vahel.

Kanepi festival (juuli–september). Traditsiooniline Eesti põllu- ja pärandtaim on tõeline tulevikutegija nii toidu-, kosmeetika- kui ehitustööstuses. Tutvu teadlaste ja ettevõtjate juhendamisel kanepi kasvatamise ja kasulike omadustega.

Kirjandusfestival „Paremad ja halvemad tulevikud“ (06.05–12.05) käsitleb kunstilises ja kriitilises vormis utoopiate ja düstoopiate tänapäevast tähendust. Kokku tulevad erinevate maade kirjanikud, et kaardistada tulevikuga seotud ühiskondlikke hirme ja lootusi.

Mida tähed sinust mõtlevad? (10.08) Kosmoseteadus ja muusika ühendavad Tartu observatooriumis jõud audiovisuaalse installatsiooni, elektroakustilise kontserdi ning temaatilise loenguna.

Treski inspiratsioonikonverents (08.08) toob Euroopa serval lavale inimesed, kelle mõtted ja teod on viinud Eesti maailmakaardile. Omanäolises sündmuspaigas paitab meeli mõnus kultuuriprogramm – õhus on TEDx-ilik võbin.

Valguse festival „Kohtumine“ (30.09–06.10) teeb eesootava NASA Kuu-missiooni auks läbi kujuteldava lennu läbi Universumi. Kaardista astronaudina uusi heli- ja valgusmaastikke, astu kosmosekarjääriredelile või ulata käsi sõbervallale horisondi taga.

Tabamatu kõla (jaanuar–september) projekti Tartus ja Lõuna-Eestis veab auhinnatud Briti multimeediakunstnike rühmitus Blast Theory. Projekt toob kokku noored ja eakad, et kujutleda ökotoopiaid, mille põhjal valmib arvukate linna ja regiooni näitlejate osalusel ulmefilm, mis kuvab tulevikku 2074. aastal.

Russowi jälgedes
Kõige alguse galerii
Haaslava vanatehnikapäev
Koidukoor
Performatiivne installatsioon „Peal kiri peal“
Spordi­ ja olümpiafilmide festival SOFF
Teadmuspäev “Maastikuehitajad loovad heaolu“
Viljandi tuled