Konrad Mäe nimelist medalit ja rahalist preemiat, mille väärtus on 3000 eurot, annavad alates 1979. aastast välja Eesti Kunstnike Liit, Eesti Maalikunstnike Liit ja Eesti Kultuurkapitali kujutava- ja rakenduskunsti sihtkapital.

Maali- ja kehakunstnik René Kari sündis 6. novembril 1950 Riias. Õppis aastatel 1973–1977 Tallinna Pedagoogilise Instituudi matemaatika ja füüsika kateedris joonistamise, joonestamise ja tööõpetuse õpetaja erialal ning aastatel 1975–1978 Tallinna Kultuuriülikooli Kirjakunsti koolis. Töötas aastal 1969 tehases „Norma“ laborandina, aastatel 1977–1978 ETKVL Reklaamikombinaadis dekoraatorina, alates 1978. aastast töötab vabakutselise kunstnikuna. Näitustel osaleb Kari alates aastast 1978. aastast. Tänaseks on Karist saanud eesti moodsa kunsti klassik, kelle loominguline käekiri on selgelt eristuv ning kelle teosed on leidnud koha mitmetes kunstikollektsioonides.

Konrad Mäe nimelist medalit ja preemiat annavad Eesti Kunstnike Liit, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Maalikunstnike Liit välja alates 1979. aastast, meenutades sellega Konrad Mäe sünnipäeva 1. novembril ja Mäe olulisust siinse maalikunsti arengus. Preemia antakse maalikunsti teose, teoste seeria, näituse või kunstiprojekti eest, mis on oluliselt rikastanud eesti maalikunsti ning olnud avalikult eksponeeritud ajavahemikul väljaandmisele eelneva aasta 1. novembrist kuni väljaandmise aasta 1. novembrini. Konrad Mäe preemia määramise eeltingimuseks ei saa olla teose või loomingu seostatavus mingi kunstivoolu, stiililise kontseptsiooni või tehnilise menetlusega, samuti traditsionaalsuse või novaatorluse tunnuste olemasoluga. Preemia määramine kunstnikule on ühekordne. Preemiaga kaasneva medali autor on metallikunstnik Enn Johannes.

Alates 1979. aastast on preemia pälvinud paljud silmapaistvad Eesti maalikunstnikud: Ludmilla Siim, Olga Terri, Tõnis Saadoja, Lembit Sarapuu, Alice Kask, Kaido Ole, Enn Põldroos, Sirja-Liisa Eelma, Toomas Vint, Merike Estna, Peeter Mudist, Jaan Toomik, Lembit Saarts, Tiit Pääsuke, Valeri Vinogradov, Aili Vint, Olev Subbi, Sirje Runge, Jüri Arrak, Peeter Allik, Lola Liivat, Andres Tolts, Kristi Kongi, Uno Roosvalt, Laurentsius & A.D., Erki Kasemets, August Künnapu ja paljud teised.