Mida teeksid katastroofi lähenedes sina?

Dannar Leitmaa
"Üks elu"

Ajal, mil keskmise kinokülastuse ajal saab juurelda, milline supervõime oleks sinu valikus kolmandas multiversumis vasakult poolt lugedes või kuhu peidaksid end teisest multiversumist paremalt poolt tuleva lapsnunna zombikummituse eest, näeb PÖFFil ka lihtsamaid ja inimlikumaid sisekaemuslikke filme. Mida teeksid sina, kui juhtuksid inimliku tragöödia tunnistajaks ja tuhanded hättasattunud vajaksid abi? Mõni hakkab tegutsema, mõni räägib muudkui enda abist, mõni ei tee midagi.

Inglaste „Üks elu“ räägib loo natsiokupatsiooni eelsest Tšehhoslovakkiast, kus juudi juurtega noor Briti börsimaakler hakkab juudi lastele korraldama põgenemisteekonda Suurbritanniasse. Samalaadseid õuduslugusid näeb praegugi, kuid paljud ei tee ikka midagi. Sellistele probleemidele sattus Anthony Hopkinsi (vanana) ja Johnny Flynni (noorena) kehastatav Nicholas Winton.

Esialgu tundub Hopkinsi roll jäävat episoodiliseks, kuid filmi teises pooles saab ta särada, kui vanahärra meenutab enda arhiivi korrastades vanu aegu ning jõuab ikka ja jälle tõdemusele, et tee palju tahad, ikka jääb tunne, et sa ei teinud piisavalt. Ent nagu ütleb kulunud klišee, tähendab üks päästetud elu päästetud maailma, ja Winton saab teenitud tunnustuse.

Kindlasti pole tegu kõige meeldejäävama holokaustifilmiga, kuid sellest hoolimata on igal vaatajal võimalik vaadata iseendasse ja küsida: kas me teeme piisavalt või üldse midagi selleks, et inimkannatusi vähendada?

„Üks elu“ („One Life“)

Režissöör James Hawes

Osades Anthony Hopkins, Johnny Flynn, Lena Olin, Alex Sharp, Helena Bonham Carter jt

1 h 50 min

Kavas täna kl 17.45 ja 11.11 kl 19.15 Solarise Apollos.