Цей візит стане не лише можливістю обмінятись подяками, а й можливістю погодити наші послання.

Наразі Естонія пропонує, щоб кожен західний союзник щорічно витрачав 0,25% свого ВВП на допомогу військовим зусиллям України. У поєднанні з хоробрістю українських солдатів та їхньою рішучістю боротися за свою свободу, цього має бути достатньо, щоб перемогти божевільного монстра. Шкода, що не всі європейські країни бачать із такою самою ясністю, що Україна теж бореться за нашу власну свободу.

Війна в Україні ведеться на два фронти – на полі бою і за серця та уми прихильників України. Разом з Україною Естонія сповнена рішучості не втомлюватися від військових дій і цим не дати Кремлю перемогти. Ми програємо лише тоді, коли втратимо віру в себе.

Тому Естонія розглядає довгоочікуваний візит президента Зеленського не лише як можливість обмінятися ввічливими подяками, а й як можливість узгодити наші посилання серед союзників.

Україні необхідно зробити значні кроки на шляху членства в ЄС. Їй потрібно дати чітку перспективу в НАТО. Але насамперед їй потрібна зброя, щоб захистити небо та відкинути ворога.

Україна вже досягла того, що багато хто вважав неможливим. Страшно уявити, як би виглядав і відчував себе демократичний світ, якби Україна не змогла протистояти первісному нападу. Заради власної безпеки Росія має зазнати повної поразки, а Україна здобути перемогу. Президент Зеленський, ми бажаємо Вам та українському народу всієї необхідної сили.

Слава Україні!


JUHTKIRI | Ukraina võidab. Veengem selles liitlasi üheskoos

Eesti tervitab täna Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid. See on tema esimene külaskäik siia pärast Venemaa täiemõõdulist sissetungi Ukrainasse. Sümboolne visiit tugevdab meie ühise vaenlase vastast liitu.

Visiit pole üksnes võimalus vahetada viisakaid tänusõnu, vaid võimalus kooskõlastada oma liitlastele edastatavaid sõnumeid.

Eesti on olnud sõja vältel Ukraina üks tugevamaid toetajaid. Meie panus relvade ja muu abi kujul on suhtes SKP-sse olnud alati maailma kolme esimese seas, ulatudes 1,6%-ni sisemajanduse koguproduktist. Mõistame väga hästi, et agressor tuleb peatada ja Ukraina peab sõja võitma. Kui muu maailm oleks Eesti eeskuju järginud, siis oleks võit juba käeulatuses.

Praegu kutsub Eesti kõiki lääneliitlasi üles kulutama igal aastal 0,25% STP-st, et Ukrainat sõjas abistada. Üheskoos Ukraina sõdurite vapruse ning otsusekindlusega oma vabaduse eest võideldes peaks sellest piisama, et hullunud koletis peatada. On häbilugu, et kõik Euroopa riigid ei näe sama selgesti, et Ukraina võitleb ka meie vabaduse eest.

Ukraina sõda peetakse kahel rindel: lahinguväljal ning võitluses Ukraina toetajate ihu ja hinge pärast. Eesti ja Ukraina on kindlad, et me ei tohi sõjas pingutamisest väsida ega niiviisi Kremlil võita lasta. Me kaotame ainult juhul, kui kaotame usu iseendasse.

Seepärast näeb Eesti president Zelenskõi kauaoodatud visiidis mitte üksnes võimalust vahetada viisakaid tänusõnu, vaid ka võimalust kooskõlastada oma liitlastele edastatavaid sõnumeid.

Ukraina peab astuma reaalselt lähemale Euroopa Liidu liikmestaatusele. Ta peab saama selge NATO perspektiivi. Kuid ennekõike vajab ta relvi oma taeva kaitsmiseks ja vaenlase tagasi surumiseks.

Ukraina on juba saavutanud selle, mida nii paljud pidasid võimatuks. On kohutav mõelda, kuidas demokraatlik maailm välja näeks ja mida tunneks, kui Ukraina poleks esmasele kallaletungile vastu pidanud. Meie enda julgeoleku huvides peab Venemaad täielikult kaotama ja Ukraina peab peale jääma. President Zelenskõi, soovime sulle ja ukraina rahvale kogu jõudu, mida selleks vaja.

Au Ukrainale!