Meeldiva kokkusattumisena tõi Tartus Eesti üleriigilise slämmi võitnud Joonas Veelmaa tiitli Eestisse just Euroopa Kultuuripealinn Tartu 2024 avamise ajaks. Luuletaja toetusmeeskonnana olid Antwerpenis kohal ka Tartus tegutsevad Eesti luuleprõmmu ja Eesti Lavaluule MTÜ eestvedajad Sirel Heinloo ja Toomas Leppik ning Eesti kultuurinõunik Belgias Heili Jõe.

Joonas Veelmaa esines ingliskeelse tõlkega oma luuletusest „ma luuletaja olen olen luuletaja“, mida ta enne Euroopa prõmmu mõne salmiga täiendas. Irooniline fraas „I AM A POET A POET AM I“ sai kuulajate seas tõeliseks hitiks. Luuletuse ingliskeelse tõlke tegid Mirjam Parve ja Ragne Schults ning subtiitritena olid ekraanil tõlked veel prantsuse, hispaania ja hollandi keelde, tõlkijateks Antoine Chalvin, Elisa Martínez de Marañón ja Frans van Nes.

Joonas Veelmaa võitis Euroopa luuleprõmmu

Seekordse prõmmu hindamissüsteem oli inspireeritud Eurovisionist ning hindajateks olid kõigi 31 riigi luuleprõmmude korraldajad, kes olid oma luuletajaga kaasa sõitnud. Seega pälvis Joonas Veelmaa kõrgemaid punktid luulega igapäevaselt palju kokku puutuvatelt korraldajatelt üle Euroopa.

Veelmaa luuletus mängib identiteedi piiriga loomingulise ja „lihtsa“ inimese vahel, võimaldab samastumist mõlema poolega ning mõlemal juhul ka iroonilises võtmes. Luuletus haaras kontserdisaali publiku kohe kaasa ning pälvis esikoha ülekaaluka 216 punktiga. Teiseks tuli 177 punktiga hispaania luuletaja Mama Fiera rütmilise tik-tika-tak-aja-diktaatorluse järgimist käsitleva luuletusega ning kolmandaks tuli 159 punktiga Inglismaa esindaja Mithago, kelle luule on seotud tema transsoolisuse ja ühtlasi füüsilise puudega ning seega tema mitmekordselt marginaliseeritud positsiooniga ühiskonnas.

Kõige enam käsitletud teemaks oli sotsiaalmeediaärevus, sõja teemat seoti luulesse vähem, kuid õhtu üheks erilisemaks hetkeks oli vaid 5 minutit enne slämmi algust otse 3000 km kauguselt rindelt kohale sõitnud Ukraina luuletaja Igor Mitrovi saabumine.

Euroopa luuleprõmmu kümme kõrgemalt hinnatud luuletajad on nüüd kutsutud osalema maailma luuleprõmmul, mis toimub seekord Aafrikas Togos ning seal kohtuvad luuletajad ka teistelt kontinentidelt. Euroopast pääsesid sinna lisaks esikolmikule ka Austria, Taani, Šotimaa, Saksamaa, Rootsi, Iirimaa ja Prantsusmaa esindajad.

Selleks et pääseda järgmisele Euroopa luuleprõmmule Slovakkias, tuleb end osalejana üles anda Tartu, Tallinna, Pärnu või Viljandi eelvoorudes ning edasi pääseda ka linna finaalidest, et viimaks astuda üles üleriigilisel Eesti Slämmil, mis toimub enamasti septembris. Järgmine Tartu eelvoor toimub 8. veebruaril Vildes ja Vines, külaliseks kirjanik Urmas Vadi. Tallinna eelvoor toimub 12. veebruaril Heldekeses ning seal on külaliseks luuletaja Sveta Grigorjeva.

Joonas Veelmaa luuletust saab vaadata otseülekande salvestusest EK Slam Poetry - livestream - 20.01.24 - 19.00h tema esinemise aeg on 2:39:40 ning võitja kuulutatakse välja 4:51:00.