Inimestele mõeldud ravimite turumahust on nimelt 2022. aasta seisuga 80% kahe põhitegija käes: 46,4% valdab Magnum Medical OÜ ja 33,2% Tamro Eesti OÜ.

Meenutagem, et 2019. aastal oli hulgimüüjate edetabel selline: Tamro Eesti OÜ 29%, Magnum Medical OÜ 28,6% ja Apteekide Koostöö Hulgimüük OÜ 21,6%. (Viimasena mainitud ettevõte lõpetas 2020. aastal tegevuse, kusjuures selle üks suuremaid omanikke oli Aivar Linnamäe ehk Magnumi omaniku Margus Linnamäe vend.)

Küsimärgid on hõljunud apteegireformi kohal selle esimestest ideekavanditest saati, sealhulgas kardeti, et suurärimehed nügivad seda endale sobilikus suunas. Nüüd ütleb konkurentsiamet väga selgesti, et uued hulgimüüjad ei pääse ravimiturule ja apteegid on endiselt hulgimüüjatega tihedasti seotud. Tulemus – ravimiturul sisuliselt polegi konkurentsi.

On selge, et selline olukord ei saa jätkuda. Apteegiturg vajab endiselt vähkkasvaja küüsist päästmist, vabastamist, mis ka päriselt vabastamine on. Nii et mis halvasti, see uuesti – riigikogulased, võtke ette apteegireform 2.0 ja vältige eelmise korra vigu.