Süüdimõistetu teadis, et tema direktor vägistab 10–18-aastaseid poisse.

2022. aasta mais ametisse valitud Novák ületab armuandmiste hulga poolest kõik oma eelkäijad: ta vabastas mullu vanglast 40 kurjategijat. Ent kuna riik nende nimesid ega süüdimõistmise põhjust ei avalda, tuli konkreetne lugu ilmsiks alles sõltumatu meediaportaali 444.hu uuriva artikli tõttu. Kirjutis ilmus 2. veebruaril. Süüdimõistetu teadis, et tema direktor vägistab 10–18-aastaseid poisse, ent andis selle kohta valetunnistusi ja survestas ohvreid ähvarduste abil samuti valetama. Selle eest sai ta veidi alla kolme ja poole aastase vangistuse.

Esialgu etteheiteid tõrjuda üritanud Novák tunnistas laupäeval eksimust ja astus tagasi. Sama skandaali tõttu lahkus poliitikast ka tollane justiitsminister Judit Varga, kellest oleks pidanud saama võimupartei Fidesz esinumber juunikuistel eurovalimistel. Ungari meedia oletuste järgi on üks soosikuid presidendi kohale praegune kaitseminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Skandaali tõttu toimusid presidendilossi juures meeleavaldused, kuni Novák ametist lahkus.

Fideszi põrgulik laupäev

Pedofiili abilise vabastamiseni viinud kaalutluste kohta pole aga usutavat selgitust antud ja skandaal pole siiani vaibunud. Novák ei tahtnud enda sõnul asjaosalise süüd uskuda, ent mõistab nüüd eksitust. Minister Varga eksabikaasa ja endine diplomaat Péter Magyar ütles sõltumatule meediale antud intervjuus, et skandaali tegelikud osalised üritavad peituda kahe naispoliitiku seeliku taha. Samuti parteieliidiga tihedalt seotud Magyar lahkus protestiks riigiettevõtete nõukogudest, süüdistas armuandmise tellimises peaminister Orbáni kabinetijuhti Antal Rogáni ja vihjas muu hulgas, et valitsus on jälginud nii Magyari ennast kui ka teisi kodanikke seadusvastaselt Iisraelist ostetud nuhkvara abil. Otsesõnu Orbáni süüdistamata lisas Magyar, et ka peaminister vastutab ennast ümbritsevate inimeste tegevuse eest.

Kuidas piiskop presidenti otsustama survestas, artiklis üksikasjalikult ei selgitata.

Uurivad väljaanded Telex ja Direkt36 avaldasid samal ajal järjekordse paljastuse, mille kohaselt surus lastekodujuhi vabastamise läbi pikaajaline Fideszi minister, praegune piiskop ja seniajani Orbáni mõjukas nõuandja Zoltán Balog. Nii poliitikute tagasiastumised, Magyari intervjuu kui ka piiskopi kohta avaldatud väited mahtusid ühe ja sama laupäeva sisse.

Pärast poliitkarjääri protestantliku reformikiriku juhiks saanud Balog eitab enda osalust skandaalis ja nimetab väiteid isiklikuks rünnakuks. Enamik ungarlasi on katoliiklased, ent näiteks Orbán, ekspresident Novàk ja parlamendi esimees László Kövér on kõik reformikiriku liikmed. Samasse kirikusse kuulusid ka süüdimõistetud lastekodujuhid ja 2016. aastal sai praeguseks pedofiilias süüdi mõistetud direktor János Vásárhelyi tollase ministri Balogi soovitusel riikliku teenetemärgi. Tema kaasosaline Endre Kónya aga oli artikli väitel Balogi perekonnasõber ja see olevatki olnud vabastamise põhjus. Kuidas piiskop presidenti otsustama survestas, artiklis üksikasjalikult ei selgitata. „Kata teeks [Balogi] heaks kõik,“ väitis ajakirjanikele anonüümselt üks ekspresidendi tuttavatest.

Armuandmine muudetakse rangemaks

Orbàn on Nováki tagasiastumise kommenteerimisega viivitanud, kuid püüab skandaalist eemalduda ja esitas parlamendile seaduseelnõu, mille järgi edaspidi lastevastaste kuritegude sooritajatele ja kaasosalistele armu anda ei tohi. Vaatlejate sõnul on presidendi ja eurovalimiste esinumbri korraga kaotamine Fideszile igal juhul tavatult ränk löök. „Parteis valitseb vaikus ja šokiseisund,“ ütles üks valitsusallikas RFE-le.

Kas toimunul on ka pikem mõju, selgub juunis toimuvatel eurovalimistel. Pärast seda jääb Ungari parlamendivalimisteni veel kaks aastat. „Novák oli riigi lastekaitse- ja perepoliitika esindusnägu, nii et juhtum ärritas kogu ühiskonda,“ tunnistas portaalile Balkan Insight analüütik Zoltán Kiszelly, kes juhib valitsusparteid toetavat konservatiivset mõttekoda. Ta väljendas siiski lootust, et kahe tipp-poliitiku tagasiastumisega on skandaali põhiosa möödas, sest Fideszi valijaskond peab toimunut üksikjuhtumiks.