„Näitus pakub mõtteainet valulikel teemadel nagu üksildus või läbipõlemine, teisalt aga kutsub märkama elu helgemat poolt ning tundma rõõmu väikestest argistest hetkedest,“ kirjeldas näituse kuraator Karin Vicente. „Viimaste aastate kriisid – sõjakoledustest kliimakriisini ‒ mõjutavad otseselt inimese individuaalset heaolutunnet. Meelerahu võivad kõikuma lüüa ka ajukeemia muutused. Tasakaalu hoidmine on kahtlemata üks tänapäeva võtmeoskusi,“ selgitas Vicente näituse teemapüstitust.

Näitust saadavad eri vanuserühmadele mõeldud haridusprogrammid ja loengusari koostöös vaimse tervise portaaliga Peaasi.ee. Loengusarjas räägitakse muu hulgas sellest, millised on vaimse tervise vitamiinid ning kuidas tulla toime liigse ärevusega ja aidata endal ja oma lähedastel meelerahu hoida.

„Tasakaalu otsimine ja selle poole püüdlemine on inimloomuse lahutamatu osa ning aeg-ajalt tasakaalust välja vajumine on samuti täiesti normaalne. Igaüks saab ise päris palju ära teha oma vaimse tervise hoidmiseks. Loengusarja käigus arutleme, milliseid praktilisi samme selleks astuda,“ rääkis psühholoog, Peaasi.ee koolitaja Elina Kivinukk, kes esineb 7. märtsil avaloenguga “Vaimse tervise vitamiinid. Kuidas elus tasakaalu hoida?“.

Näituse publiku- ja haridusprogrammide kohta saab lisainfot muuseumi kodulehelt. Näitus jääb avatuks 13. oktoobrini 2024.

Osalevad kunstnikud: Ingrid Allik, Merle Kannus, Flo Kasearu, Karel Koplimets, Urmas Lüüs, Piret Räni, Maret Sarapu, Sigrid Viir

Kuraator: Karin Vicente

Ekspositsiooni kujundus ja graafiline disain: Aadam Kaarma

Meeskond: Richard Adang, Siim Hiis, Kersti Koll, Kaja Kährik, Tõnis Medri, Kaisa-Piia Pedajas, Renita Raudsepp, Brigita Reinert, Stanislav Stepaško, Laura Tahk, Allan Talu, Annika Teras