Lustakas juhtum segadustest keelte ja kommetega kahes vaatuses.

1623. aastal saabus esimese eesti kirjakeele looja Heinrich Stahl õpetajaks Järva-Madise kiriku juurde. Kohe asus ta võitlusesse kohalike inimeste nõidumiskommetega, kuigi need olid visad kaduma. Stahl asus õppima eesti keelt, et ennast maamatsidele arusaadavaks teha.

Mängivad Reimo Sagor (Vanemuine), Tarvo Sõmer (Rakvere teater), Liis Haab ja Riho Rosberg. Kaasa teevad regilauluansamblid Arhailised Mehed ja Ambla Naised.

Emajõe Suveteater toob tänavu suvel lavale Martin McDonaghi sünge, et mitte öelda lausa plahvatusohtliku huumoriga pikitud näidendi. Lugu kulgeb väikeses Leenane’i külas Iirimaa läänerannikul. Kaks venda, Valene ja Coleman, on pärast isa surma oma trööstitus argipäevas. Vimm, rääkimata lood, kättemaks... Näib, et neil on lausa võimatu koos eksisteerida ning isegi jumalasulase, isa Welshi usk pole piisavalt tugev ja lepituspüüdlused küllalt viljakandvad, et vendadevaheline halastamatu võimuvõitlus, perekondliku armastuse-vihkamise iidne ja vankumatu tundeskaala ei päädiks verise tragöödiaga. Kas siiski...

Mängivad Märt Avandi, Ott Sepp, Indrek Ojari, Maris Nõlvak.

Thors Filmsi järjekorras juba kolmas lavastus Kiidjärvel „Rohelised niidud“ on kuuekümnendatel loodud armastatud muusikutest koosnenud Eesti Raadio Meeskvarteti lugu.

Kvartett koosseisus Uno Loop, Eri Klas, Arved Haug ja Kalju Terasmaa tegutses aastatel 1960–1964 ning sai oma üsnagi lühikese tegutsemisperioodi jooksul ääretult populaarseks ja armastatuks.

Tänu neile sai Eesti rahvas kuulda selliseid laule nagu „Romantika“, „Viljandi serenaad“, „Imeilus suvepäev“, „Sügisesed kirjad“ ja muidugi „Rohelised niidud“. Neis lauludes ei räägitud sõnagi nõukogulikust ülesehitustööst ega viisaastakuplaani täitmisest, vaid kaunist Eesti loodusest, suhetest ja armastusest.

Mängivad Priit Võigemast, Birgit Sarrap, Priit Strandberg, Mait Malmsten, Jan Uuspõld, Sepo Seeman, Peeter Oja, Kalle Sepp, Laura Kalle, Marianne Leibur, Mart Toome, Liina Tennosaar jt.

Sinise konna kolm väga mürgist liiki elavad Kolumbias ja Lõuna-Ameerikas sammaldunud metsaalustel ning lehtedes. Konna eluiga looduses on 5–7 aastat. Tema eresinine nahk on hoiatuseks röövloomadele. Nahas asuvad mürgiste alkaloidide näärmed, mis toimivad kaitsemehhanismina. Need mürgid halvavad ja võivad ka surmata.

Lavastuses kohtuvad halloween’i-õhtul kaks paari, enne kui plaanivad minna suurele peole. Joogid ja suupisted ning vestlus hakkab võtma veidraid pöördeid. Mõned „tõed“ on piisavalt kahjutud, kuid muutuvad järk-järgult tumedamaks ja häirivamaks. Kas mäletada või unustada…

David MacGregor on USA näitekirjanik, stsenarist ja novellikirjanik. Viljandi Seasaare teatri lavastus „Sinise konna nahk“ (2023) on tema näidendi Vino Veritas esmalavastus Euroopas.

Sel suvel jätkub Saueaugul viimastel aastatel etendunud Priit Põldma algupärandite rida.

„Ilmavõõrale“ (2018) ja „Kadunud kodule“ (2021) järgneb „Kotka tee taeva all“. Seekord on tegu vaba fiktsiooniga, looga lähedusest ja kaugusest ning suurest igatsusest.

Üks isa läks kodunt ära. Lapsed jäid teda ootama. Isa läks, et teha tööd, et teenida elatist, et aidata perekond paremale järjele. Aga ennekõike läks ta, et näha seda, mida kodus olles ei näe. Avarust. Suurt avarust. Nii suurt, et sel pole isegi nime. See, mida ta nägi, sai luuletusteks ja juttudeks. Tema lapsed lugesid neid ja said nii olla oma isaga koos. Siis tuli isa koju tagasi ja tükike avarust oli temaga. Lapsed hingasid seda sisse. Nad küsisid: „Isa, kas sa enam ei pea ära minema?“ Isa vaikis. Ja oli varsti jälle läinud.

Mängivad Grete Jürgenson (Rakvere Teater), Kaie Mihkelson (Eesti Draamateater), Andres Mähar (Vanemuine), Sander Roosimägi, Oliver Valk ja Madis Martin Kasterpalu.

Muusikaline komöödia Vanemuise näitleja Helend Peebu näitlejatee esimestest sammudest kuni tema igihalja hiti „Kõik roosid ma kingiksin sulle...“ laulmiseni hulludel aegadel Vanemuise Teatris.

Näitleja Helend Peep rõõmustas pea terve sajandi teatripublikut oma laulude ja rollidega. Ta oli pärit Iisakust Ida-Virumaalt. Kuidas kujunes lihtsast talupoisist teatrimees ja kellega viis teda saatus kokku Eesti jaoks hulludel aegadel kodumail ja Vanemuises, näeb muusikalises komöödias.

Mängivad Maarius Pärn, Henrik Normann, Tiina Tõnis, Triin Lellep, Hellar Bergmann, Allar Kress ja hulk näitlejaid Alutaguselt ning Tallinnast.

Jaan Tätte kirjutatud „Meeletut“ on varem mängitud Tallinna Linnateatris, sellest on valminud ka film Rain Simmuliga peaosas (2006). Saueaugu lavastuses on peaosa Pääru Oja kanda. Pääru tegi oma esimese rolli Saueaugul Jaan Kruusvalli „Tasandikkude helinates“ (2011) ja hiljem mängis peaosa „Ingelandis“ (2015, Tõnu Õnnepalu dramatiseering Gailiti „Ekke Moorist“).

„Meeletu“ sõnumi tänases päevas ütleb välja külamees Uugu näidendi lõpus: „Vaata, ma kuulasin ka seda sinu valguse-juttu. Sellega on vähe peale hakata. Ütle inimesele, et ta on tore; et ta on tore mees, tore naine. Sellest on küll.“

Mängivad Pääru Oja, Meelis Rämmeld (Pärnu Endla), Tõnu Oja (Eesti Draamateater), Katrin Pärn, Helo Kaplinski ja veel suur hulk värvikaid kõrvaltegelasi.

Pearu Muraka prototüübi Tammsaare Lõuna talu peremehe Jakob Sikenbergi muhe, kuid mõtlemapanev kõrtsipajatus elust Tammsaarel „nii, nagu see oli“ ja mitte nii, nagu naabripere poeg Anton selle kirja pani.

Lavastus on sündinud, mõeldes romaani „Tõde ja õigus“ Pearu prototüübile, kelleks oli kiusliku loomuga Tammsaare kunagine naabrimees, talupidaja Jakob Sikenberg.

Mängivad Erik Ruus ja Arlet Palmiste.

On aasta 1890. Pärnu-lähedase Murtud Risti lustakas kõrtsmik võõrustab ootamatult saabunud külalisi. Hommikul leitakse tormivarju palunud pangakäskjalg suletud ukse tagant tapetuna. Tema kotist on kadunud pangale kuulunud 15 000 rubla. Kõik märgid viitavad samas ööbinud tundmatule. Politseiülem Eck asub ise asja uurima ja tema ees avanevad järjest osaliste eluteed ning tõekspidamised. Ta avastab, et rahvuslikud vastuolud moonutavad ilmseid fakte, samal ajal kui tõeline mõrvar kindlustab oma alibit valedega. Pinget jagub viimse hetkeni, kuni ootamatu lõpplahendus paljastab vaatajatele mõrvari.

Maailmakuulus kirjanik Jules Verne kirjutas romaani „Draama Liivimaal“ ilma Eestimaal käimata, ometi on ta tajunud täpselt ajastu meeleolusid.

Mängivad Tarvo Vridolin (Ugala), Rednar Annus, Mihkel Tikerpalu, Veljo Kukk, Tiit Tammleht, Kristjan Arunurm.

Jaga
Kommentaarid