Näituse kaaskuraator Toomas Järvet: „Plaanist luua fotograafia abil sild kahe linna vahel sai lisaks kahe inimese ühendus. On põnev jälgida, kuidas n-ö värsked vaatlejad avastavad piiratud ajas, oludes ja inimestevahelise usalduse kasvades enda jaoks uut ruumi ning ammutavad kogemusi, arenedes seejuures nii loojate kui ka inimestena.“

Näitusel saab kogeda nii mõlema kunstniku individuaalset visuaalset keelt kui ka ühiseid kokkupuutepunkte. Samuti on võimalus saada osa loominguprotsessist ja intiimsematest hetkedest, mis on seotud nii enesearengu kui ka autorite omavahelise suhtlemisega. Tehniliselt armastavad mõlemad fotograafid pildistada filmile, mis lisab analoogfotokunstile omast tundlikkuse ja ootamatuse võlu.

Fotograaf Alexander Janetzko: „Alates esimesest pilgust leidsin kontakti Tallinnaga, selles oli midagi koduselt tuttavlikku ja isegi paremat, see tegi ka kogu pildistamiseprotsessi lihtsamaks ja naudivamaks“.

„Tundmatult tuttav“ väljapanek pakub küllastajale võimaluse näha ning tunnetada seda erilist sidet ja poeesiat kahe linna ning neid portreteerinud fotograafide vahel. Näitust võib vaadata kui teekonda tundmatusse, kust võib alati leida midagi tuttavlikku ja võimalust kasvada. Näitus jääb avatuks Dokfoto Keskuses kuni 4. augustini.

Anna Lehespalu (s1983) on Tallinnas sündinud visuaalkunstnik, kes on õppinud Anna Lehespalu (s1983) on Tallinnas sündinud visuaalkunstnik, kes on õppinud Balti Filmi- ja Meediakoolis ja Porto kõrgemas kunstikoolis filmikunsti. Oma loomingus, mida mõjutab tugevalt muusika, kasutab ta põhiliselt fotograafiat ja videot. Kunstniku jaoks aitavad need tehnikad visualiseerida ja dokumenteerida eelkõige oma tundeid. Talle meeldib vaba formaat ja varustus, et saaks esikohale seada tunde ning intuitsiooni. Ta ütleb enda kohta: „Soovin reisida läbi oma emotsioonide, neid visualiseerida ja inspireerida ka teisi oma tundeid kogema.“

Alexander Janetzko (s 1981) on Saksamaal sündinud tunnustatud fotograaf, kes elab Berliinis. Hariduse sai ta Ostkreuzschule für Fotografies. Pealu õpinguid on töötanud vabakutselise fotograafina Saksamaal ja rahvusvaheliselt, olles märkimisväärselt mõjutatud endise Ida-Saksamaa (SDV) autorifotograafiast. Tema loomingut iseloomustab esteetiline ja kriitiline refleksioon igapäevaelu sotsiaalsetele ning poliitilistele teemadele.

Residentuuriprogramm ja näitus on osa programmist „Saksa kevad 2024“ ning sündis Juhan Kuusi Dokfoto Keskuse, muuseumi Brandenburgisches Landesmuseum für moderne Kunst ja Tallinna Goethe Instituudi koostöös. Näituse kuraatorid ja kunstnikud on Kristel Laur & Toomas Järvet.