„Kandsin selle lavastuse mõtet peas ligikaudu kümmekond aastat. Pole ju palju neid maailmakuulsaid kirjanikke, kes oleks Eestist kirjutanud,“ pajatab multitalent Palmiste, kes on näiteks Piibe Teatri asutaja, lavastaja, näitleja, kirjanik. „1890.aastatel oli ju venestamise kõrghetk, Balti aadlik sai Vene keisrilt eriõigused, rahvuste vahel oli tüli kerge tulema,“ selgitab ta krimiloo olustikku.

Mida siis vaataja näeb? Aasta on 1890. Pärnu lähedase „Murtud Risti“ lustakas kõrtsmik võõrustab ootamatult saabunud külalisi. Hommikul leitakse tormivarju palunud pangakäskjalg suletud ukse tagant tapetuna. Tema kotist on kadunud pangale kuulunud 15000 rubla. Kõik märgid juhatavad samas ööbinud tundmatule. Politseiülem Eck asub ise asja uurima ja tema eesavanevad järjest osaliste eluteed ja tõekspidamised.

Et vaatajatel veelgi põnevam oleks, lisas Palmiste koos lavastaja Eero Spriidiga loosse väikseid nükkeid, mida raamatus pole. Kuigi raamatus on kerima hakanud ka üks väike armastuseliin, siis etenduses pol ühtegi naisosalist. „Naised pole mõrvarid ja pole põhjust neid ka tappa,“ viskab Palmiste nalja.

Laval on Tarvo Vridolin (Ugala), Rednar Annus, Mihkel Tikerpalu, Veljo Kukk, Tiit Tammleht ja Kristjan Arunurm.

Proovid juba käivad, esietendus toimub 300-kohalises Jäneda Pullitalliteatris 28. juunil. Kokku on sel suvel 14 etendust. Piletid on juba müügil Piletitaskus ja Jäneda Mõisa kodulehel.