Lavateos valmis Kyoto ROHMi teatri, Kanuti Gildi SAALi ja Tartu 2024 koostöös ning jõuab Euroopa publikuni esimest korda kultuuripealinna programmis 4. ja 5. juunil Vanemuise teatris.

Uus teos käsitleb liminaalse ruumi temaatikat: tavalisuses peituvat erilisust ja kummalist ala, kus eksisteerivad samaaegselt kaks vastandlikku elementi. Tegu on rahuliku, ilusa ja dramaatilise lavateosega, mis olles juurdunud kunsti, teaduse ja tehnoloogia vastastikustesse seostesse, ületab leidlikult piiri visuaalkunsti ja etenduskunstide vahel.

„Kunst otsib pidevalt ajastust olenemata tehnoloogia abil uusi väljendusvõimalusi. Arvatakse, et kui teadus areneb, siis kõik probleemid lahenevad, kuid selline suhtumine pole minu arvates õige,“ rääkis lavastaja Shiro Takatani. „Teadus annab meile küll tulemusi, kuid see ei anna meile kõiki vastuseid – teadus on vahend, mis annab meile ainult neid vastuseid, mida me oskame küsida. Kunst aitab esile tuua seda, mida teadus meile näidata ei saa,“ avas lavastaja etenduse sisu.

Etenduse kaasprodutsendi, Kanuti Gildi SAAli juhi Priit Raua sõnul on suur au olla osa legendaarse kunstniku nagu Shiro Takatani ja oma ala tippude tipu, Dumb Type’i, uue lavaloo sünnist. „Teose voolavus, visuaalne täpsus, avarus ning tunnetatud massiivsus on tähelepanuväärsed,“ rääkis Raud.

Ta lisas, et Takatani puhul imekspandav koostööoskus ja kokkuliitev lavastajastiil, mis võimaldab ühes meeskonnas kunsti looma ühendada oma ala absoluutsed tipud.

Lavastusele on loonud muusika Jaapani legendaarne helilooja ja elektroonilise muusika pioneer Ryuichi Sakamoto. Helilooja liitus Shiro Takatani kutsel kunstikollektiiviga Dumb Type loetud aastad tagasi ja kellega koos nad lavastuse „Tangent“ loomeprotsessi alustasid, kuid kes möödunud aastal lahkus.

Meediakunstnik Shiro Takatani on kogunud etenduskunstide areenil tuntust uute võimaluste katsetajana. Ta on 1984. aastal tegevust alustanud legendaarse Jaapani kunstikollektiivi Dumb Type kaasasutaja ja tuumikliige. Kollektiivi Dumb Type teoseid on eksponeeritud ja esitatud mainekates paikades üle maailma, näiteks Tokyo Metropolitani fotograafiamuuseumis, Lyoni kaasaegse kunsti muuseumis, Pompidou keskuses ja New Yorgi moodsa kunsti muuseumis (MoMA). 2022. aastal esindas Dumb Type 59. Veneetsia biennaalil Jaapanit.

Shiro Takatani ja kunstikollektiivi Dumb Type uus lavateos „Tangent“:

Kunstiline juht Shiro Takatani, etendaja Miyu Hosoi, projektiliikmed Ken Furudate, Satoshi Hama, Miyu Hosoi, Koichi Shiraishi, Takuya Minami, alguskujundaja Yukiko Yoshimoto, lavajuht Nobuaki Oshika, muusika Ryuichi Sakamoto, kaasprodukstioon Kanuti Gildi SAAL ja Tartu 2024

Lavateos „Tangent“ maailmaesietendus 9. veebruaril Kyotos ROHMi teatris. Euroopa esietendus kuulub kuulub Tartu 2024 põhiprogrammi ning seda saab näha 4. ja 5. juunil Tartus Vanemuise teatris.