Suvine marjakissell siidise kohupiimakreemiga
Aega kulub 45 minutit; jätkub kaheksale
Marjakissell on tõeliselt hea ja sobib ka omaette magustoiduks, aga koos kohupiimakreemiga on see eriti maitsev. Kissellis saad kasutada nii marju kui ka veel viimaseid peeneid punase koorega rabarbrivarsi, mida peenralt saab. Jämedad rabarbrivarred on juba kergelt puitunud ja need tuleks enne ära koorida.
Suhkrut lisa oma maitse-eelistuse järgi olenevalt sellest, kas sulle meeldib magusam või hapukam kissell. Kui on 1,5 kg vilju, siis maiasmokad võivad lisada suisa 500 g suhkrut.
Selles kissellis on 800 g maasikaid, 200 g tikreid ja neli pikka peenikest rabarbrivart. Eriti hästi sobivad sellesse kisselli maasikatele seltsiks vaarikad, kuid ära saab kasutada marju, mis muidu kipuvad põõsa külge jääma, sest pole kellegi erilised lemmikud, näiteks punased sõstrad ja hapud tikrid.
Kartulitärklise asemel võib kasutada maisitärklist, kuid sel juhul tuleb kissell paksenemiseks keema lasta. Kartulitärklise puhul tuleb keemist vältida, sest muidu kaotab see oma mõju.
Kissell
1,3–1,5 kg marju ja soovi korral rabarbrit
400 g suhkrut
5 sl kartulijahu ehk -tärklist
Puhasta marjad. Suuremad maasikad võid lõigata pooleks või neljaks. Lõika rabarbrist õhukesed viilud.
Aseta marjad ja rabarber koos suhkru ja 1,5 l veega potti, lase veel keema tõusta, keera kuumust vähemaks ja keeda kõike tasasel tulel 3–10 minutit, kuni viljad on pehmed.
Keera kuumus kinni ja sega eraldi anumas kartulitärklis külma veega ühtlaseks. Vala tärklisesegu ühtlase nirena potti ise samal ajal kisselli segades, et ei tekiks tükke.
Kuumuta kisselli mõni minut samal ajal segades, kuni see pakseneb. Ära keema lase! Lase kissellil täielikult jahtuda ja aseta see siis külmkappi.
Kohupiimakreem
400 g (2 pakki) vanillimaitselist kohupiima
300 g (1 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat
4 sl suhkrut
4 sl kamajahu (soovi korral)
200 g (1 pakk) vahukoort
Sega kohupiim ja -pasta suhkruga läbi. Kui soovid toekamat kreemi, sega hulka ka kamajahu. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja sega õrnalt kohupiimaseguga. Hoia kreemi serveerimiseni külmkapis. Serveerimiseks võid peale puistata ka melissi- või mündilehti.
Rikkalik juustu-marjakook kaerahelbepõhjal
Aega kulub 1 h 15 minutit + tahenemiseks 3 h; jätkub 12-le
Kaerahelbepõhjal kook kohupiima-toorjuustukreemi ja marjadega on suus sulav maius, milles magusus ja marjade hapukus on ideaalses tasakaalus. Krõbedale ja karamellisele kasulikest kiudainetest pakatavale põhjale sekundeerib kreemjas toorjuustu-šokolaadikate, mida kohupiim aitab mahendada. Kui tundub, et marjadest jääb magusa tasakaalustamiseks väheks, siis lisa ka sidrunikreemi.
Põhi
100 g võid
100 g pehmet pruuni suhkrut
3 sl siirupit
250 g täisterakaerahelbeid
40 g mandlilaaste
Tükelda või, aseta kastrulisse koos pruuni suhkru ja siirupiga ning sulata madalal kuumusel. Sega hulka kaerahelbed ja mandlilaastud.
Laota segu küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse u 20 × 20 cm vormi, suru segu supilusika seljaga ühtlaseks ja küpseta seda 180-kraadises ahjus 30 minutit, kuni põhi on tahenenud. Võta vorm ahjust ja lase põhjal täielikult jahtuda.
Täidis
200 g vaarikaid
200 g kultuurmustikaid
u 200 g sidrunikreemi ehk lemon curd’i (soovi korral)
400 g (2 pakki) toasooja toorjuustu
400 g (2 pakki) vanillimaitselist kohupiima
350 g valget šokolaadi
Kaunistamiseks
200 g vaarikaid
200 g kultuurmustikaid
peotäis röstitud mandlilaaste
melissi- või mündilehti
söödavaid õisi
Täidise jaoks sega toorjuust kohupiimaga. Tükelda šokolaad, sulata see vesivannil ja sega kohupiima-toorjuustusegu hulka.
Laota soovi korral põhjale sidrunikreem ning puista sellele vaarikad ja mustikad. Sellele tõsta ettevaatlikult kohupiima-toorjuustukreem. Aja see laiali ja silu pind. Puista peale ülejäänud ehk kaunistamiseks mõeldud marjad ja mandlilaastud (need rösti enne kuival pannil kuldpruuniks) ning vajuta neid veidi kreemi sisse. Aseta kook vähemalt kolmeks tunniks külmkappi tahenema. Külm kook lõika ruutudeks, kaunista melissi- või mündilehtede ja söödavate õitega ning naudi.