Tartu 2024 suvepidu algab Laura Võigemasti ja Tanel Jonase kontsertlavastusega „Ellujäämise kunstid ristteel“, mis räägib meeleoluka loo Tartust. Tartu ja Lõuna-Eesti Euroopa kultuuripealinna kujunemise teekonda avavad huumoriprisma kaudu ellujäämise kunstidest kõnelevad tuntud eesti laulud. Lavale tulevad Märt Avandi, Ott Sepp, Ollie, Peeter Volkonski, Sissi, Liisi Koikson, Nele-Liis Vaiksoo, Heidy Tamme ja teised. Tartu 2024 kodulehelt leiab publik sõnad ka kaasalaulmiseks. Suvepidu on tasuta.

„Minu jaoks jutustab see lugu ennekõike Tartu linnast ja sellest, kuidas läbi uskumatute katsumuste, põlengute ja vallutuste, aga ka läbi rõõmude ja vallatuste, on kultuuripealinn Tartu jõudnud tänasesse päeva,“ mõtestas Võigemast etenduse tähendust. „Nagu ka lavastuses kõlab: alguses ei olnud midagi, ei olnud Tartu linnagi, aga kuskile koodi oli juba visandatud see tänane hetk, kuskil oli see juba ette määratud.“

Nii oli universumi algoritmi kirjutatud ka mõte kontsertlavastusest. „Lavastajal Tanel Jonasel oli olemas algne risttee motiiv ja ta kutsus mind lavastuse juurde vestluspartneriks ning siis me koos hakkasime selle ideega mängima,“ avas Võigemast loometöö tausta. „Mina olen küll seda meelt, et asjad, mis elus kuidagi paremini välja kukuvad, sünnivad eeskätt läbi lusti, mitte veri ninast väljas tööd tehes.“ Kontsertlavastuse idee vormus hiljem värsiridadeks siin ja seal kohvikutes.

„Teinekord vajabki mõni tekst sündimiseks absoluutselt vaikust, aga kuna etenduses räägime inimeste ja linna kujunemislugu, siis küllap selles loos oli midagi, mis vajas sündimiseks inimkeskkonda,“ mõtiskles Võigemast. „Istusin kohvikus, vaatlesin ja kuulasin seda inimsuminat, näppasin lennult nende mõttekatkeid.“

Tartu ning siinsete kohvikute, ristteede ja kohtumistega seob Võigemasti ka ülikool. Lõviosa küll Tallinnas ja Viljandis elanud Võigemast on Tartus sündinud ning siin suisa kaks korda ülikoolis käinud. „Olin päris pisike, kui mu ema Tartu ülikoolis bioloogiat õppis, see oli minu esimene ülikoolipõli,“ rääkis ta. „Teise ülikoolitee Tartus võtsin juba ise ette.“

Tartu kohvikutes sündinud loos on kandev roll muusikal ja kohtumistel. Võigemasti sõnul moodustavad erinevad tuntud artistid kontsertetenduses üpris kummalisi ja seninägematuid kombinatsioone. „Ma vist ootangi etenduselt seda tervikut kõige rohkem, seda puslet, mis nendest tükkidest kokku tuleb,“ ütles Võigemast.

Pusletükkidena ristuvad laval ja annavad etendusele oma tujuküllase noodi ka näitlejad Märt Avandi ja Ott Sepp, live bänd, Tartu Akadeemiline Meeskoor ning neli tantsurühma: Shat​​é tantsukool, võimlemisklubi Janika, rahvakunstiseltsi Leigarid Tartu rühm ning Tähtvere tantsukeskuse tantsijad.

„Minu jaoks on see mitmes mõttes täiesti uus kogemus,“ kirjeldas Võigemast suursündmuse dramaturgitööd. Ta loodab, et etendus suudab inimesi üllatada ning tavapärasest mõttelõngast virgutada. „Kui see etendus äratab igapäevasest olmest ja tekitab emotsionaalse raputuse, siis on see töö õnnestunud. Loodetavasti kõlab ta nagu metsik pidu läbi aja.“

Tartu 2024 suvepidu algab laupäeval, 3. augustil Autovabaduse puiesteele spetsiaalselt loodud suurel laval kell 22. Otseülekande teeb Eesti Televisioon. Kohapealt vahendab suvepeo kontsertlavastust Delfi. Suvepeo lõpetab Lõuna-Eesti metal-punkansambel Winny Puhhi kontsert. End maailma veidramaks bändiks nimetav koosseis tähistab sel aastal 30. sünnipäeva.

KONTSERTLAVASTUS

„Ellujäämise kunstid ristteel“

Autorid Tanel Jonas ja Laura Võigemast

Lavastaja Tanel Jonas

Dramaturg Laura Võigemast

Muusikajuht Siim Aimla

Liikumisjuht Rauno Zubko

Videokunstnikud Andre Kais ja Eva-Lotta Meinart

Valguskunstnik Andre Petraudze

Bänd: Ahto Abner, Marvin Mitt, Indrek Mällo, Kirke Karja, Rahel Talts

Tartu 2024 peaprodutsent: Heigo Teder

Peaprodutsent: Lauri Sokk

Tehniline produtsent: Peeter Randväli

Stilist: Piret Sootla

Koreograafid: Kadi Krikmann, Keitrin Lepaste, Leaanika Parra, Elina Gorelašvili, Maarja Pruuli

Etenduse juht: Aili Nohrin

Grimmikunstnik: Viktoria Rüster

Laval: Heidy Tamme, Peeter Volkonski, Nele-Liis Vaiksoo, Liisi Koikson, Priit Volmer, Märt Avandi, Ott Sepp, Rosanna Säälik, Ollie, Sissi, Tartu Akadeemiline Meeskoor, Shat​​é tantsukool, võimlemisklubi Janika, rahvakunstiseltsi Leigarid Tartu rühm, Tähtvere tantsukeskus.