RETSEPTID | Suvised hõrgutisest krõmpsuvast suvikõrvitsast
(2)Krõmpsuvatest suvikõrvitsatest, mahlastest tomatitest ja prinkidest kukeseentest saab valmistada imemaitsvaid roogi, näiteks hõrke suupisteid, mida suveõhtutel pakkuda, ja toitva pasta, mis viib keele alla.
Tomati-suvikõrvitsapirukad kitsejuustu ja prosciutto’ga
Aega kulub 35 minutit; jätkub 6–8-le
Krõbedal kihilisel lehttainapõhjal maitserikkad pirukad sobivad eelroaks nii õues kui ka tubastes tingimustes toimuvale istumisele.
Retsepti kogused on sellised, millega saab teha kas ühe suure plaadipiruka või väiksemad suupisted. Plaadipiruka jaoks aseta kõik pakis olevad tainaplaadid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nii et ääred on veidi üksteisest üle, ja vajuta need tugevalt kokku. Hea oleks tainarulliga kogu tainaplaat veidi suuremaks rullida. Äärtest 1 cm kaugusele lõika terava noaga piruka ümber n-ö raam. Kui teed väikesed pirukad, siis võib tomatit ja suvikõrvitsat veidi üle jääda.
Prosciutto asemel võid kasutada muud meelepärast sinki, suitsu- või soolalõhet, kuid võid selle ka üldse ära jätta, kui nii tundub parem. Samas annab see itaaliapärane õhuke laagerdunud sink küpsetisele just viimase lihvi ja teeb selle eriti maitsvaks.
Pirukat soolaga maitsestades ole pigem ettevaatlik, sest nii tainas ja juust kui ka sink sisaldavad juba niigi soola.
Vaja läheb
400 g (1 pakk) võiga pärmi-lehttainast
100–150 g kitsejuustu või fetat
1 suur tomat või 2 keskmist (u 400 g)
1 keskmine suvikõrvits (u 250 g)
soola, värskelt jahvatatud pipart
värsket või kuivatatud punet (soovi korral)
100–200 g prosciutto’t
peotäis basiilikulehti
Lõika kõik neli tainaplaati kolmeks ja terava noaga 0,5 cm kaugusele tainaplaadi äärest n-ö raam tainast mitte päris läbi lõigates. Tee kahvliga keskele tihedalt augud ja küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit, kuni põhjad on kerkinud ja kuldpruunid.
Lõika tomat ja suvikõrvits õhukesteks viiludeks ning tomativiilud veel pooleks, suuremad neljaks. Aseta igale pirukale suvikõrvitsaviilud, nendele tomat ning maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral puista peale ka punet. Murenda peale kitsejuust või feta ning küpseta 200-kraadises ahjus veel 15 minutit.
Ahjust võetud pirukatele aseta singiviilud ja puista basiilikulehti. Eriti head on need suupisted kohe soojalt.
Kukeseente ja juustuga suvikõrvitsapasta
Aega kulub 30 minutit; jätkub 4–5-le
See suvine aromaatne makaronitoit on parajalt toekas, kuid samal ajal sisaldab ka värsket suvikõrvitsat, mis teeb rammusa pastaroa tervislikumaks ja kergemaks.
Vaja läheb
200 g spagette
soola
2 väiksemat või keskmist suvikõrvitsat (kaal kokku 400–500 g)
1 šalott- või 1 väike sibul
õli
300–400 g kukeseeni
soola
20 g võid
4 dl (1 pakk) toidukoort
u 100 g tugevamaitselist kõvemat laagerdunud juustu (parmesani või mõnda sellesarnast)
(värskelt jahvatatud) musta pipart
soovi korral (hakitud) maitserohelist (nt lehtpeterselli, basiilikut, tüümiani, tilli)
Keeda spagetid pakendi juhiste järgi. Need ei tohiks olla päris pehmed, vaid al dente. Lisa keeduvette ka veidi soola. Nõruta spagetid korralikult.
Tee suvikõrvitsast pikad peenikesed n-ö nuudlid. Selleks kasuta kas spetsiaalset juurviljalõikurit või -spiraalitajat või lõika suvikõrvits pikuti õhukesteks viiludeks ja seejärel peenikesteks ribadeks. Kuumuta pannil õli ja prae selles suvikõrvitsaribasid mõni minut. Maitsesta soolaga. Eemalda need pannilt ja jäta ootele.
Haki (šalott)sibul peeneks ja prae pannil väikesel kuumusel õli sees klaasjaks. Lisa puhastatud kukeseened (suuremad seened lõika väiksemateks tükkideks) ja prae edasi, kuni seentest imbunud vedelik on aurustunud. Maitsesta soolaga ja lisa või. Prae segades veel mõni minut.
Vala pannile koor ja kuumuta paar minutit. Lisa suvikõrvitsaribad ja spagetid ning kuumuta segades veel veidi. Lisa pannile riivitud juust, jahvata musta pipart, puista soovi korral peale ka maitserohelist ja serveeri kohe.