RETSEPTID | Mari, mis sobib hästi nii martsipani kui ka kohupiimaga! Kolm pohlahõrgutist
Kergelt mõrkja mekiga pohlad sobivad kokku peaaegu kõigega, olgu nende kõrval siis martsipan, kondenspiim, sefiir, tume ja valge šokolaad või hoopis kohupiim, toorjuust ja jogurt. Meil on seekord pakkuda eriti lihtne kohupiimakook, mascarpone-kreem ja martsipaniga juustukook.
Suus sulav pohla-kohupiimakook
Aega kulub 10 minutit+küpsemine; jätkub kümnele
Enam palju lihtsam ei saa üks kook olla. Soovitan kasutada kindlasti just mitte margariini, vaid võiga pärmi-lehttainast, mis on imehea maitsega.
Vaja läheb
400 g ehk 1 pakk võiga pärmi-lehttainast
3 muna
3 sl suhkrut
300 g ehk 1 toru vanillimaitselist kohupiimapastat
400 g ehk 2 pakki vanillimaitselist kohupiima
250–300 g pohli
Sulata tainas ja laota 20 × 30 cm ahjuvormi põhja ning soovi korral ka 1–2 cm kõrguselt äärtele.
Klopi kausis munad kergelt suhkruga lahti ning sega läbi kohupiima ja kohupiimapastaga. Vala täidis vormi tainale ja puista ühtlaselt peale pohlad.
Küpseta 170-kraadises ahjus u 45 minutit, kuni täidis on tahenenud ja ääred kuldpruunid. Lase koogil u pool tundi vormis taheneda, enne kui selle lahti lõikad. Jahtunud kooki hoia külmkapis.
Mascarpone-jogurtikreem sefiiri ja pohlatoormoosiga
Aega kulub 10 minutit; jätkub neljale kuni kuuele
Inglaste klassikalisest magustoidust Eton Messist inspiratsiooni saanud magustoit, milles vahukoore asemel on mascarpone ja paks Kreeka jogurt, sefiir aga täidab beseeküpsiste ülesannet. Maasikate koha on sisse võtnud pohladest tehtud toormoos.
Kreem
250 g ehk 1 pakk toasooja mascarpone’t
380–400 g ehk 1 pakk paksu maitsestamata jogurtit (nt Kreeka jogurtit)
4 sl suhkrut
4 vanilli- või marjamaitselist sefiiri
Sega toorjuust jogurti ja suhkruga läbi. Murenda sefiir tükkideks ja sega kreemi hulka.
Kaste
200 g pohli
3–4 sl suhkrut
Püreesta pohlad köögikombainis või saumikseriga, sega läbi suhkruga ja sega kreemi hulka nii, et tekiks marmorjas muster, või tõsta kreemi peale.
Pohla-martsipanikook
Aega kulub 20 minutit+ küpsemine; jätkub kümnele
Pohlad ja martsipan on ajatu ja alati toimiv kooslus, mida leiab sageli kookides ja muudes küpsetistes. Seekord on need kaks koos õuntega mahlases juustukattega koogis.
Kui poest ei õnnestu martsipani saada, võid kasutada šokolaadis martsipani (batoone). Ka võib martsipani asendada halvaaga.
Gluteenita koogi jaoks kasuta riisijahu ja lisa küpsetuspulbrit 1,5 tl, kui aga kasutad mõnda gluteenivaba jahusegu, siis piisab samast kogusest küpsetuspulbrist, mis nisujahu puhul retseptis kirjas.
Põhi
150 g toasooja võid
70 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
1 toasoe muna
200 g jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
Vahusta või suhkrutega heledaks kohevaks vahuks, seejärel vahusta hulka muna. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbriga läbi ja siis sega need taina hulka.
Laota tainas ümmarguse lahtikäiva 24–26 läbimõõduga cm koogivormi põhja, mis on enne kaetud küpsetuspaberiga, ja silu pind. Küpseta põhja 200-kraadises ahjus 10 minutit.
Täidis
100–200 g martsipani
3 keskmist õuna (kokku u 300 g)
100 g pohli
1 sl tärklist
Lõika martsipan ja õunad väikesteks (u 1 cm) tükkideks. Sega need läbi pohlade ja tärklisega ning laota vormi eelküpsetatud koogipõhjale.
Kate
4 muna
200 g (1 pakk) toasooja toorjuustu
200 g hapukoort
150 g suhkrut
Klopi munad vispliga kergelt lahti. Sega hulka toorjuust, hapukoor ja suhkur ning klopi vispliga ühtlaseks. Laota kate vormi täidise peale.
Küpseta kooki 180-kraadises ahjus u 40 minutit, kuni kate on äärtest tahenenud (kook võib keskosas veel kergelt võdiseda).
Lase koogil vormis jahtuda ja aseta siis külmkappi tahenema. Hea oleks, kui kook saaks enne söömist vähemalt paar tundi külmkapis olla.