Mascarpone-jogurtikreem sefiiri ja pohlatoormoosiga

Aega kulub 10 minutit; jätkub neljale kuni kuuele

Inglaste klassikalisest magustoidust Eton Messist inspiratsiooni saanud magustoit, milles vahukoore asemel on mascarpone ja paks Kreeka jogurt, sefiir aga täidab beseeküpsiste ülesannet. Maasikate koha on sisse võtnud pohladest tehtud toormoos.

Kreem

250 g ehk 1 pakk toasooja mascarpone’t

380–400 g ehk 1 pakk paksu maitsestamata jogurtit (nt Kreeka jogurtit)

4 sl suhkrut

4 vanilli- või marjamaitselist sefiiri

Sega toorjuust jogurti ja suhkruga läbi. Murenda sefiir tükkideks ja sega kreemi hulka.

Kaste

200 g pohli

3–4 sl suhkrut

Püreesta pohlad köögikombainis või saumikseriga, sega läbi suhkruga ja sega kreemi hulka nii, et tekiks marmorjas muster, või tõsta kreemi peale.

Pohla-martsipanikook

Aega kulub 20 minutit+ küpsemine; jätkub kümnele

Pohlad ja martsipan on ajatu ja alati toimiv kooslus, mida leiab sageli kookides ja muudes küpsetistes. Seekord on need kaks koos õuntega mahlases juustukattega koogis.

Kui poest ei õnnestu martsipani saada, võid kasutada šokolaadis martsipani (batoone). Ka võib martsipani asendada halvaaga.

Gluteenita koogi jaoks kasuta riisijahu ja lisa küpsetuspulbrit 1,5 tl, kui aga kasutad mõnda gluteenivaba jahusegu, siis piisab samast kogusest küpsetuspulbrist, mis nisujahu puhul retseptis kirjas.

Põhi

150 g toasooja võid

70 g suhkrut

1 sl vanillisuhkrut

1 toasoe muna

200 g jahu

0,5 tl küpsetuspulbrit

Vahusta või suhkrutega heledaks kohevaks vahuks, seejärel vahusta hulka muna. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbriga läbi ja siis sega need taina hulka.

Laota tainas ümmarguse lahtikäiva 24–26 läbimõõduga cm koogivormi põhja, mis on enne kaetud küpsetuspaberiga, ja silu pind. Küpseta põhja 200-kraadises ahjus 10 minutit.

Täidis

100–200 g martsipani

3 keskmist õuna (kokku u 300 g)

100 g pohli

1 sl tärklist

Lõika martsipan ja õunad väikesteks (u 1 cm) tükkideks. Sega need läbi pohlade ja tärklisega ning laota vormi eelküpsetatud koogipõhjale.

Kate

4 muna

200 g (1 pakk) toasooja toorjuustu

200 g hapukoort

150 g suhkrut

Klopi munad vispliga kergelt lahti. Sega hulka toorjuust, hapukoor ja suhkur ning klopi vispliga ühtlaseks. Laota kate vormi täidise peale.

Küpseta kooki 180-kraadises ahjus u 40 minutit, kuni kate on äärtest tahenenud (kook võib keskosas veel kergelt võdiseda).

Lase koogil vormis jahtuda ja aseta siis külmkappi tahenema. Hea oleks, kui kook saaks enne söömist vähemalt paar tundi külmkapis olla.