Avan riigikogu XV koosseisu IV istungjärgu.

Austatud riigikogu liikmed! Ma olen kindel, et igaüks meist, kõik 101 kodanike poolt valitud esindajat, teavad une pealt meie põhiseaduse preambulat. Sestap ei hakka ma seda siinkohal tsiteerima, vaid osutan teisele põhiseaduse artiklile : seadusandlik võim kuulub riigikogule (paragrahv 59).

Võimu omamine on teadupärast suur vastutus, kuid vastutuse koorem ei tohiks meid suruda tardumusse ja tegevusetusse. Vastupidi, õigesti tajutud vastutus kannustagu meid seadusloomega intensiivselt ja konstruktiivselt töötama. Meie kodanikud väärivad kvaliteetset õiguskorda sünnitavat seadusandlust.

Mõistagi on kogu Eesti jaoks kesksemaid tuleva aasta riigieelarvet kujundav seadus. Valitsuse ettepanekud lähtuvad sellel aastal riigi eelarve tasakaalu suunas tüürimise eesmärgist. Niisamuti oodatakse majanduse elavdamiseks sammude astumist, millest mitmed saavad olema selle saali otsused ning meie, riigikogu liikmetena, anname nendele eesmärkidele oma hinnangu. Olles poolt või ka olles mingil põhjusel vastu.

Aga mitte keegi Eesti Vabariigi kodanikest ei oota parlamendilt tuima protseduuride blokeerimist, mida hellitavalt obstruktsiooniks kutsutakse. Meilt oodatakse tulemuslikku tööd, sisukat debatti ja kaalutletud otsuseid. Jah, riigikohus on öelnud, et obstruktsioon on midagi, mida tuleb taluda, aga mitte viisil, et