Uuenenud rahvusraamatukogu hoone ruum saab olema 15 000 ruutmeetriga suurim avalik kultuuriruum. Avalikku ala jagatakse peamiselt Rahvusarhiiviga.

Täna uudistasid remontimise lõppfaasis olevat Eesti Rahvusraamatukogu Tõnismäe hoonet mitmed kultuuritegelased ja hoone arhitekt Raine Karp. Ruume tutvustasid Eesti Rahvusraamatukogu peadirektor Martin Öövel, ehituse projektijuht Igor Šramov ja Rahvusarhiivi peadirektor Priit Pirsko.

„Põnev oli näha neid ruume, kus omal ajal on oldud ja mis on natukene nagu ümber tehtud. Kõik on alles pooleni, ega täpselt ju aru ei saa. Mind väga huvitab, kuidas VAT teatril siin olema hakkab. Kuidas nemad end sisse seavad,“ kõneles pärast tuuri näidendite autor, lavastaja ja kirjanik Andrus Kivirähk. Ekskursioonil uudistasid tulevast kultuuriruumi veel kirjanik Leelo Tungal ja näitleja Steffi Pärn.

„2025. aastal saab 500 aastat esimese eestikeelse raamatu sünnist, mis oli seemneks meie omariiklusele ning keele ja kultuuri säilimisele. On igati sobilik, et kaasnevalt saab 2025 aasta keskel lõpetatud Eesti kirjasõna monumendiks oleva Eesti Rahvusraamatukogu hoone restaureerimine,“ kõneles Eesti Rahvusraamatukogu peadirektor Martin Öövel.

„Pärast Endla üksusesse kolimist saavad 100% Eesti arhivaalidest olema hoitud nõuetekohastes säilitustingimustes. Loodame hakata koos Eesti Rahvusraamatukoguga sama katuse all tegutsema võimalikult kiiresti“, kõneles Rahvusarhiivi juht Priit Pirsko.

Riigi Kinnisvara AS-i eestvedamisel 2022. aasta märtsist alanud põhjalikud rekonstrueerimise tööd on jõudnud viimasesse ehituslikku faasi. Eesti Rahvusraamatukogu ja Rahvusarhiiv loodavad, et aasta pärast saab hoogsalt juba ette valmistada sisse kolimist, et uuenenud Eesti taasiseseisvumise sümbolina valminud hoone avaks uksed kogu Eesti rahvale 2027. aasta alguses.

Loe hoone rekonstrueerimise ajaloo kohta lisaks SIIT