Mina toetan ettevõtjate ettepanekuid, et kaitsekulude katmiseks võib ka erakorralist laenu võtta. Ilmselt ka võetakse. Seda küll avalikult välja ei hõigata, aga kavandatavad maksutõusud nii suurt summat kokku ei anna.

Pakutud maksuvariantidest on ettevõtte kasumi tulumaks ka ettevõtjate vaates kõige mõistlikum. Kõhklused on seotud eelkõige selle maksu väidetavalt ajutise iseloomuga. Igaüks saab ju aru, et uut maksukogumise süsteemi ei ole kolmeks aastaks otstarbekas kehtestada, see oleks väga ebaefektiivne. Eks aeg annab arutust, aga ma usun, et suuremad ettevõtjad näitavad Eestis järgmisel aastal madalamaid kasumeid, aga võib olla ma eksin.

Kõhklused on seotud eelkõige selle maksu väidetavalt ajutise iseloomuga.

Mina oleks ka teatud indekseeritud kulud külmutanud vähemasti üheks aastaks, see puudutab muuhulgas avaliku sektori palkasid ja pensione. Täna oleme olukorras, kus tarbimismaksud tõstavad inflatsiooni 5% peale ja see kulu tuleb järgmine aasta indekseeritud väljamaksete kaudu valitsuse kuludesse tagasi, ehk kogu jant algab otsast peale. Järgmisel sügisel on valimised palju lähemal, seega siis enam mingeid kardinaalseid otsuseid maksude ja kulude külmutuste osas tegema ei hakata. Selles võib küll kindel olla.

Kärpekava oleks võinud olla ka tõsisem, alla 10% kärbe ei ole minu jaoks tõsine ja mingeid struktuurseid muutusi ei too. Seda aga meie avalik sektor vajaks.