RETSEPTID | Õun passib hästi mitte ainult koogiks ja moosiks, aga annab hea meki ka lihatoitudele
Kasulikest toitainetest pakatavad õunad on suurepärased kookides, kuid annavad mõnusat magushaput mekki ka soolastele roogadele. Seekord sättisid ubinad end sisse aeglaselt küpsenud seaprae ja aromaatse kanaroa lisandina.
Hõrk õuna-ahjupraad
Jätkub neljale, aega kulub 30 minutit + küpsemine
Ahjus küpsetatud mahlane liha röstitud aedviljade ja hapukate õuntega on imehea. Õunad muutuvad ahjus pehmeks ja on oma kergelt moosise tekstuuriga lihale ideaalseks kaaslaseks.
Parim õun nii küpsetamiseks kui ka muude toitude sisse on hapu antoonovka, kuid sobivad ka muud õunad. Antonoovka küpseb pehmeks ja on piisavalt hapukas, nii et jääb liha juurde ideaalse maitse ja konsistentsiga.
Kui on soov saada eriti krõbe kamar, mida on hiljem kergem tükkideks lõigata, siis tasuks see enne küpsetamist peki küljest lahti lõigata. Küpsemise ajaks aseta see lihale tagasi. Maitsesta kindlasti nii kamar kui ka selle all olev pekikiht soola ja pipraga ning nende vahele võid veel ühe rosmariinioksa panna.
Kui on suurem lihatükk (nt 2–3 kg), siis on ka küpsemisaeg tunduvalt pikem – iga kilo kohta tuleks liha küpsetada vähemalt 1 tund kauem. Sel juhul soovitan lisada köögiviljad hiljem, u 1,5 tundi enne küpsemise lõppu.
Selle roa juurde sobib eriti hästi sinep – nii kange Põltsamaa sinep, kergem Dijoni või mõni Inglise sinep kui ka kodumaiste väiketootjate marjasinepid.
Vaja läheb
u 1,5 kg kamaraga sea praetükk
soola
pipart
õli
1–2 rosmariinioksa
2 keskmist või 3 väiksemat sibulat
1 sl mett
5 suuremat kartulit (u 1 kg)
3 keskmist õuna
Kaste
2 dl naturaalset õunasiidrit või valget veini
2 sl võid
Tee kamarasse u 0,5 cm vahega pikuti sisselõiked, kuid ära kamarat päris läbi lõika. Maitsesta nii liha igast küljest kui ka kamar soola ja pipraga ning hõõru kamarale veidi õli. Nirista ahjuvormi põhja õli, aseta sinna rosmariin ja lihatükk, kamar üleval pool. Küpseta liha 220-kraadises ahjus 15 minutit. Võta vorm ahjust ja eemalda sellelt korraks liha. Alanda ahju temperatuur 150 kraadini.
Samal ajal kui liha on ahjus, saad ette valmistada aedviljad. Lõika puhastatud väikesed sibulad neljaks, keskmised kaheksaks sektoriks. Aseta need ahjuvormi ja nirista peale mett. Lõika kartulid samuti sektoriteks ja lisa vormi. Nirista kõigile aedviljadele veidi õli ja raputa soola peale. Aseta liha aedviljade peale ja küpseta 150-kraadises ahjus 1 tund. Sega aedvilju korra või paar, et need oleksid ilusti välja valgunud searasvaga kaetud ja pruunistuksid ühtlaselt.
Lisa pannile sektoriteks lõigatud õunad, jahvata neile veidi musta pipart ja küpseta neid vähemalt 30 minutit, kuni kamar on krõbe ja liha pehme – seda saad kontrollida nt grillimisvardaga. Vajaduse korral küpseta kauem.
Tõsta liha pannilt lõikelauale, kata fooliumiga, lase vähemalt 15–20 minutit n-ö puhata ja lõika siis viiludeks. Aseta küpsenud aedviljad serveerimisvaagnale ja kata samuti fooliumiga, et need soojas püsiksid. Eemalda vormist võimalikult palju rasva. Vala vormi siider, mahl või vein ja lükka spaatliga pannil olevad küpsemisjäägid lahti. Vala vormi sisu kastrulisse ja lase sel keeda, kuni see on veidi paksenenud ja vähemalt kolmandiku võrra vähenenud. Eemalda rosmariinioksad. Vajaduse korral kurna kaste läbi sõela. Maitsesta kaste soola ja pipraga, sega hulka tükeldatud või, sega läbi ning serveeri koos lihalõikude ja ahjuaedviljadega. Lõika kamar lõikejoonte järgi läbi ja paku prae kõrvale krõmpsutamiseks.
Lihtne õuna-kanaroog
Aega kulub 30 minutit; jätkub kolmele-neljale
See argiõhtukski sobiv ühel pannil valmiv kanaroog on maitserikas, kuid samal ajal kerge. Maitseaineid võid lisada või ära jätta oma maitsemeele alusel, nt on siin toidus väga hea jahvatatud koriander, samuti võib lisada veidi kurkumit või ingverit.
Vaja läheb
1 tl paprikapulbrit
0,5 tl jahvatatud kaneeli (soovi korral)
0,3 tl riivitud muskaatpähklit
musta pipart
500 g naha ja kondita kanakintsusid või kanakintsufilee lõike
õli
1 väiksem porru
2 küüslauguküünt
2 keskmist õuna (puhastatud kaal 200–250 g)
veidi sidrunimahla
u 2 sl võid
1 sl pruuni suhkrut
u 1,5 dl naturaalset õunasiidrit või -mahla
värske tüümiani lehti
Sega omavahel maitseained ja määri nendega kanakintsud kokku. Lase seni seista, kuni lõikad porru õhukesteks viiludeks, hakid küüslaugu peeneks ja lõikad õunad viiludeks. Nirista õuntele sidrunimahla.
Kuumuta pannil õli ja pruunista selles kanakintsud (mõlemalt poolt u 5 minutit, kuni liha on läbi küpsenud). Kui kasutad kintsufilee lõike, siis pruunista need samuti korralikult, kuid aega kulub vähem. Tõsta kana pannilt ära ja maitsesta soolaga.
Lisa pannile või, lase sel sulada ning kuumuta madalal kuumusel selles porrut, kuni porru on pehme ja klaasjas. Aseta pannile hakitud küüslauk ja prae veel paar minutit. Lisa suhkur ja õunaviilud ning vajaduse korral veel võid. Kuumuta segades panni sisu mõni minut.
Keera kuumust juurde, vala siider pannile ja lase sel u 5 minutit keeda, kuni kaste pakseneb ja õunad on pehmed. Tõsta kanakintsud pannile tagasi ja lase neil veel mõni minut küpseda. Puista roale tüümianilehti ja serveeri koos (pruuni) riisi, kartuli(pudru) vm meelepärase lisandiga.