Noorim autor on 32-aastane filipiinlane Petersen Vargas ja vanim 70-aastane Eran Riklis. Viimane on ka põhivõistlusprogrammi tunnustatuim lavastaja, kelle filmid on korduvalt linastunud maailma suurimatel festivalidel ja kelle tuntumaid filme „Sidrunipuu“ ja „Tantsivad araablased“ on näidanud ka PÖFF.

Õudusfilmiga „Viimane maja vasakul“ enesele ka Hollywoodis nime teinud kreeklane Dennis Iliadis tuleb PÖFFile oma värske psühholoogilise põnevusfilmiga „Surisev süda – tüdruk kutsub poisi enda juurde, et tutvustada teda oma vanematele, aga mesinädalavahetuse asemel ootab ees hoopis maniakaalne ellujäämismäng.

Prantsuse režissöör Anne Le Ny on ehk rohkemgi tuntud näitlejana, kes on mänginud ka Éric Tolédano ja Olivier Nakache löökfilmis „1+1“. PÖFFil esilinastub tema „Lihtsalt ütle mulle, et armastad mind – psühholoogiline põnevusfilm perekonnast, kelle elu pettuse keerdkäikudes kontrolli alt väljub. Tuntumatest nimedest teevad selles kaasa Omar Sy ja Vanessa Paradis.

Ukraina sõduritele on pühendanud oma filmi „Hiirelõks Serhi Kastornõhh – see on ellujäämislugu, mis hakkab hargnema, kui mürsuplahvatus jätab eesliinil võidelnud sõduri punkrisse lõksu.

Sõda tapab armastuse filmis „Kurdid armastajad, mille autor on eksiilis elav vene režissöör Boris Guts ja mille üheks tootjariigiks on märgitud Eesti – Gutsi eelmine film „Minsk“ käsitles Valgevene sündmusi ja oli filmitud Eestis.

Eesti on panustanud ka Läti režissööri Juris Kursietise filmi Suursugused, milles läti-saksa abielupaari turvaline elu variseb kokku, kui metsatöösturist meest süüdistatakse korruptsioonis. Filmi on kaastootnud stuudio Stellar Film, kostüümikunstnikuks on Jaanus Vahtra ja helimonteerijaks Markus Andreas. Näitlejana teeb kaasa Katariina Unt.

Kanada režissöör Ann Marie Flemingu film "Kutsuge tunnistaja"

Ulmefilmi võimalusi avastab oma filmis „Kutsuge tunnistaja Kanada režissöör Ann Marie Fleming, kes läheneb Maa tulevikule ootamatust vaatenurgast – planeedi jätkusuutlikkuse pärast peavad kõik inimesed elust lahkuma 50-aastaselt.

Kumaoni keel kõlab hindi keele kõrval India režissööri Vinod Kapri filmis „Tuleriit – melanhoolselt südamlikus ballaadis surematust armastusest väljasureval maal, Himaalaja jalamil asuvas külakeses. Oma näitlejadebüüdi teevad selles 76-aastane Padam Singh Capri ja 70-aastane Heera Devi – sealtsamast pärit tavalised inimesed.

Kokku on kavas 11 maailma- ja seitse rahvusvahelist esilinastust.

Väljaspool võistlust jõuab esimest korda Eestis ekraanile Moonika Siimetsa fantaasiasugemetega absurdikomöödia „Must auk, mis esilinastus ühel maailma nimekamal, Austini fantaasiafilmide festivalil Fantastic Fest.

„Tüdruk, kes unistab Ameerikast“ (Tšehhi-Slovakkia-Šveits)

Võistlusprogrammi filmid:

- „100 liitrit koduõlut“ (Soome-Itaalia), rež Teemu Nikki- „Hiirelõks“ (Ukraina), rež Serhi Kastornõhh- „Jäneste impeerium“ (Türgi-Mehhiko-Horvaatia), rež Seyfettin Tokmak- „Kurdid armastajad“ (Eesti-Serbia), rež Boris Guts- „Kutsuge tunnistaja“ (Kanada), rež Ann Marie Fleming- „Kõrbeseeme“ (Colombia), rež Sebastian Parra R- „Lihtsalt ütle mulle, et armastad mind“ (Prantsusmaa), rež Anne Le Ny- „Lugedes Teheranis „Lolitat““ (Itaalia-Iisrael), rež Eran Riklis- „Mõnel õhtul tahaksin jalutada“ (Filipiinid-Singapur-Itaalia), rež Petersen Vargas- „Nõiaring“ (Lõuna-Korea), rež Sang Beom Koo- „Pink Lady“ (Iisrael-Itaalia), rež Nir Bergman- „Roosades pükstes poiss“ (Itaalia), rež Margherita Ferri- „Surisev süda“ (Kreeka-USA), rež Dennis Iliadis- „Suursugused“ (Läti-Eesti-Kreeka), rež Juris Kursietis- „Tuleriit“ (India), rež Vinod Kapri- „Tüdruk, kes unistab Ameerikast“ (Tšehhi-Slovakkia-Šveits), rež Viktor Tauš- „Vaikuse linna autojuht“ (Mongoolia), rež Sengedorj Janchivdorj- „Vari“ (Eesti), rež Jaak Kilmi

Väljaspool võistlust:

- „Must auk“ (Eesti), rež Moonika Siimets- „Toriseja lembelugu“ (Soome), rež Mika Kaurismäki

Põhivõistlusprogrammi žüriisse kuuluvad Saksa režissöör Christoph Hochhäusler (esimees), Filipiinide produtsent Bianca Balbuena, Maroko-Belgia režissöör Jawad Rhalib, Leedu-USA režissöör Tomas Vengris ja Leedu produtsent Marija Razgutė.

Peaauhinna suurus on 20 000 eurot, mille paneb välja Tallinna linn.

Järgmisena, 22. oktoobril kuulutab PÖFF välja võistlusprogrammi „Kriitikute valikud“. Kogu festivali kava on avalik 1. novembrist.

Pimedate Ööde filmifestival toimub tänavu 8.–24. novembrini.