Kokku jõuab vaatajate ette 10 verivärsket linateost, mida esitlevad nende autorid isiklikult – tegu on programmiga, mis tutvustab filmikunsti kõige värskemaid hoovusi läbi kriitiku prisma.

Musta komöödia lainel purjetavad nii programmi avav kui lõpetav film: Portugali režissöör Paolo Marinou-Blanco puudutab oma töös „Lõvidest unistades südantsoojendava huumoriga ainsat teemat, mille üle ei tohiks naerda – surma, sünge, samas naljaka loo isatapust jutustab Jaapani režissöör Masaki Tsujino oma filmis „Vennad Kitaurad.

Lähim film on pärit Leedust – Jaapanist levima hakanud tahtliku kadumise nähtusest tõukub Lina Lužytė ja Nerijus Mileriuse psühholoogiline põnevusfilm Jōhatsu, kaugeimad külalised saabuvad aga Ecuadorist – Javier Cutrona „Kalatüdruk on sürreaalne fantaasiadraama naisest, kes kannatab amneesia all ja peab oma parimaks sõbraks suurt kala.

Kaader filmist "Kalatüdruk"

Esindatud on ka selline eksootiline filmimaa nagu Bhutan – Dechen Roderi film Mina olen laul on lugu budistlikust karmast, teisikutest ja melanhoolsetest dzongkha lauludest.

Hiina lapspruutide müügi karmi reaalsuse paljastab oma filmis „Hani Kanada režissöör Hou Dasheng.

PÖFFi püsikülaliseks on juba kujunenud kasahh Ädilhan Jeržanov, keda Eesti publik teab näiteks filmide „Ulbolsõn – üksi kõigi vastu“, „Karjaimmuunsus“ ja „Kollane kass“ järgi. Tema uusim töö, märulidraama „Maur jutustab sõjaveteranist, kes ei anna armu, kui tuleb kaitsta oma venna perekonda.

Kõik kavas olevad linateosed jõuavad Tallinnas ekraanile esimest korda maailmas.

Võistlusprogramm:

- „Lõvidest unistades“ (Portugal-Brasiilia-Hispaania), rež Paolo Marinou-Blanco- „Keegi ei armasta mind“ (Tšehhi-Slovakkia-Prantsusmaa), rež-d Petr Kazda ja Tomáš Weinreb- „Kalatüdruk“ (Ecuador), rež Javier Cutrona- „Keha“ (Itaalia), rež Vincenzo Alfieri- „Hani“ (Kanada), rež Hou Dasheng- „Jōhatsu“ (Leedu), rež-d Lina Lužytė ja Nerijus Milerius- „Maur“ (Kasahstan-Prantsusmaa), rež Ädilhan Jeržanov- „Mina olen laul“ (Bhutan-Norra-Itaalia-Prantsusmaa), rež Dechen Roder- „Glória tänavad“ (Brasiilia), rež Felipe Sholl- „Vennad Kitaurad“ (Jaapan), rež Masaki Tsujino

Kaader filmist "Lõvidest unistades"

Väljaspool võistlust:

- „Apaatia“ (Kreeka-Rootsi-Prantsusmaa-Eesti-Saksamaa-Soome), rež Alexandros Avranas

Väljaspool võistlust teeb kaasa Kreeka režissööri Alexandros Avranase film „Apaatia, mille kaastootjate seas on ka Eesti stuudiod Amrion ja Three Brothers. Migrantide lastega seotud resignatsiooni sündroomist inspireeritud film on osaliselt vändatud Eestis ja selle peaosades on Eesti lapsed Naomi Lamp ja Mira Pašutina. Filmi kostüümikunstnik on Jaanus Vahtra, valgusmeister Ville Penttilä, helisalvestaja Kristjan Kurm ja casting´u-režissöör Piret Toomvap.

Film esilinastus Veneetsia festivali kõrvalvõistlusprogrammis „Horisondid“ ja Eestis jõuab see ekraanile esimest korda.

Järgmisena, 25. oktoobril kuulutab PÖFF välja võistlusprogrammi „Põhjusega mässajad“. Kogu festivali kava on avalik alates 1. novembrist.

Pimedate Ööde filmifestival toimub tänavu 8.–24. novembrini.

Festivali esitlevad Elisa ja Nordic Hotel Forum. Elisa panustab eesti kultuuri jätkusuutlikku püsimisse, luues ja pakkudes kodumaist audiovisuaalset toodangut ning toetades filmikunsti. Nordic Hotel Forum on olnud PÖFFi külaliste koduhotelliks alates 2008. aastast, 2019. aastal pälviti ka kultuurisõbra tiitel.