Mängivad saksa parimad näitlejad Laura Tonkest Ronald Zehrfeldini.

Film jõuab ekraanile 8. novembril Alexela kontserdimajas toimuval PÖFFi avatseremoonial, mille piletid on müügil alates tänasest. Avamisel antakse kätte ka elutööpreemia ja Bruno O’Ya noore näitleja stipendium. Õhtut juhivad Doris Tislar ja Jan Ehrenberg ning eksklusiivsust lisab see, et Tiit Kikase elava muusika saatel saab näha ka Riho Undi verivärsket joonisfilmi „Casablanca“.

9. novembril avatakse sama filmiga ka Tartu PÖFF.

„Peod ja sõbrad“ juhatab ühtlasi sisse tänavuse fookusmaa Saksamaa programmi, mis on pühendatud saksa filmi ekspordiagentuuri German Films 70. ja Tallinna Goethe Instituudi 25. sünnipäevale.

„PÖFF on meile väga oluline ja selline kummardus suur au. Aastate jooksul on siit tuule tiibadesse saanud paljude saksa režissööride rahvusvaheline karjäär ja me loodame, et see jätkub ka tulevikus,“ ütles German Filmsi tegevdirektor Simone Baumann.

Tallinna Goethe Instituut on alates 1999. aastast aidanud Eesti vaatajate ette tuua märkimisväärsel hulgal saksa filme. „Meie töö eesmärk on aidata kaasa mõistmisele ja vastastikuse usalduse suurendamisele ühiskonnas – just filmide kaudu saab algatada dialoogi kõige põletavamate küsimuste üle. Sellepärast ootame me tänavust fookust eriti suure põnevusega, sest programm on mahukas ja Tallinna on oodata palju külalisi,“ ütles instituudi juhataja Conrad Doberauer.

Koguni kolme filmi saab Tallinnas näha esimest korda maailmas: lisaks avafilmile Steve Bache draamat „Koertele keelatud“, mis käsitleb huvitavast vaatevinklist tabuteemat – pedofiiliat, samuti Yana Sadi dokumentaalfilmi „Sügavalt hingates“, mis otsib armastust laguneva maailma keskel.

Kaader filmist "Peod ja sõbrad"

Kolm filmi jõuavad ekraanile esimest korda väljaspool Saksamaad. Alexandra Selli dokumentaalfilmis „Jääaegsed“ tõestavad pensionäridest iluuisutajad, et kunagi pole hilja oma unistuste poole püüelda. Irene von Alberti poliitiline satiir „Mehed kaitse alla!“ kujutab maailma, mida valitsevad naised. Oliver Hirschbiegeli ja Albert Oehleni eksperimentaalfilm „Kollane“ sukeldub maalikunstniku loomeprotsessi. Tegu on tänapäeva saksa kultuuri kahe suurnime ja kauaaegse sõbra koostööprojektiga: Hirschbiegel on üle ilma tuntud lavastajana („Eksperiment“ ja „Allakäik“), Albert Oehlen aga maalikunstnikuna.

Kõik maailma- ja rahvusvahelise esilinastuseni jõudvad filmid peale avafilmi kuuluvad PÖFFi erinevatesse võistlusprogrammidesse.

Kokku on PÖFFi kavas 15 uuemat ja kolm vanemat Saksamaa filmi.

Matthias Glasneri „Suremine“ võitis Berliini filmifestivalil parima stsenaariumi Hõbekaru ja Saksa filmiakadeemia on selle nimetanud aasta parimaks kodumaiseks mängufilmiks. Ühtlasi kuulub see tänavu Euroopa filmiakadeemia auhinnale kandideerima hakkavate filmide eelvalikusse.

Berliini filmifestivalil on esilinastunud ka ühe tuntuma saksa lavastaja Andreas Dreseni uus film, ajalooline draama „Armastusega, teie Hilde“ – tõsielusündmustel põhinev traagiline armastuslugu saksa vastupanuvõitlejast Hilde Coppist, kelle natsid 1942. aastal koos abikaasaga vangistavad ja kes sünnitab vanglas lapse. Peaosas Liv Lisa Fries, kellest tegi ülemaailmse staari telesari „Babülon-Berliin“.

Veneetsia festivalil esilinastus Andres Veieli dokumentaalfilm „Riefenstahl“, nagu ka Tim Fehlbaumi „5. september“ – põnevusdraama ajakirjanikest, kes teatasid maailmale 1972. aastal Müncheni olümpiamängudel toimunud terroriaktist Iisraeli koondise vastu.

Alexander Kluge märgilise filmi „Hüvastijätt eilsega“ kaudu õppis maailm 1966. aastal tundma saksa uut filmikunsti. Eesti ekraanidel on 92-aastase Kluge looming pea tundmatu – seda olulisem see linastus on. Lisaks sellele kuuluvad retrospektiivprogrammi Ida-Saksa filmikunsti ühe olulisema teose, Konrad Wolfi „Sunny Soolo“ ja Rainer Werner Fassbinderi „Maria Brauni abielu“ – kõik kolm filmi on värskelt restaureeritud ja toovad ekraanile intrigeerivad sõltumatud naiskangelased.

Uued filmid:

- „Peod ja sõbrad“, rež David Dietl

- „Koertele keelatud“, rež Steve Bache

- „Sügavalt hingates“, rež Yana Sad

- „Jääaegsed“, rež Alexandra Sell

- „Mehed kaitse alla!“, rež Irene von Alberti

- „Kollane“, rež-d Oliver Hirschbiegel ja Albert Oehlen

- „Kuskil mere ääres“, rež Patrick Büchting

- „Suremine“, rež Matthias Glasner

- „Elaha“, rež Milena Aboyan

- „Salajas“, rež Angelina Maccarone

- „Riefenstahl“, rež Andres Veiel

- „5. september“, rež Tim Fehlbaum

- „Kurvad naljad“, rež Fabian Stumm

- „Armastusega, teie Hilde“, rež Andreas Dresen

- „Surm on tulekul“, rež Christoph Hochhäusler

Restaureeritud arhiivifilmid:

- „Hüvastijätt eilsega“, rež Alexander Kluge

- „Maria Brauni abielu“, rež Rainer Werner Fassbinder

- „Sunny soolo“, rež Konrad Wolf

Fookusega seoses saabub Tallinna esinduslik delegatsioon, kuhu kuulub ligemale 50 filmindustegelast. Ka põhivõistlusprogrammi žürii esimees tuleb Saksamaalt – selleks on režissöör Christoph Hochhäusler.

PÖFFi avafilmi piletid on müügil alates tänasest, ülejäänud fookusprogrammi piletid tulevad müügile 1. novembril, kui kuulutatakse välja kogu PÖFFi kava.