RETSEPTID | Kaks hõrgutist, mis ajavad isal näo naerule
Hõrgu juustu-singiküpsetise ja suus sulava šokolaadivahuga saavad hakkama needki, kes iga päev köögis ei toimeta või kokkamisega sina peal ei ole. Samuti pole need keerulised lastele, eriti juhul, kui keegi täiskasvanutest saab abis olla. Toredat isadepäeva!
Suitsusingi-juustupirukas
Aega kulub 20 minutit + küpsemine, jätkub kaheksale
See juustuküllane pirukas meeldib üldjuhul nii suurtele kui ka väikestele. Kuigi parim on küpsetis ahjusoojalt, on see siiski väga hea ka jahtunult või suisa külmana.
Korraliku koduse lehttainaga tuleb pikalt mässata ja seda on keeruline valmistada, kuid poes müüdavad võiga pärmi-lehttainad on mugavad ja lihtsad käsitseda. Selle sulatamisel tuleb olla ettevaatlik, sest sulanud tainas hakkab toatemperatuuril kiirelt kerkima. See on aga halb, sest kerkima peaks see ahjus, muidu jääb küpsetis hiljem tuimaks ja kõvemapoolseks ega tule nii ilus kihiline. Soovitan sulatada tainast külmkapis, või kui toatemperatuuril, siis hoolikalt sellel silm peal hoida, et saaks kohe tegutsema asuda, kui tainas on peaaegu sulanud.
Kui soovid piruka maitset veelgi täiustada, võid hakkida täidisesse päikesekuivatatud tomateid või hoopis paprikat, teravamate maitsete austajad aga saavad lisada jalapeno pipart.
Kui sul kodus tüümianit ega murulauku pole, siis sobivad ka kuivatatud ürdid või nende segud (nt Provence’i või Vahemere ürdisegu), eriti hea on siin pirukas oregano ehk pune.
Üldiselt on parmesan selline juust, mida ka lapsed armastavad, kuid kui su peres selle fänne ei ole, võid lisada ka täitsa tavalist riivitud juustu. Juustu puhul kehtib reegel, et sellega koonerdada ei tasu – alati võib lisada rohkem, kui retseptis on ette nähtud.
Kes soovib krõbedamat tainast, võib pirukapõhja enne täidise lisamist u 5 minutit küpsetada.
Vaja läheb
400 g (1 pakk) võiga pärmi-lehttainast
1 mozzarella pall (120 g)
200 g (1 pakk) õrnsuitsu sisefilee kuubikuid vm suitsusinki või -kana
tüümianilehti või hakitud murulauku (soovi korral)
3 suurt muna
2 dl (1 pakk) (vahu)koort
soola, pipart
u 100 g parmesani vm tugevamaitselist kõvemat juustu (nt Grana Padano)
Laota sulatatud lehttaina lehed vormi (20 × 30 cm), mis on varem kaetud küpsetuspaberiga. Tõsta tainaplaatide ääred üksteise peale ja vajuta kinni. Suru tainast soovi korral ka 1–2 cm kõrguselt vormi äärtele. Torka tainas tihedalt kahvliga läbi.
Rebi mozzarella tükkideks. Laota mozzarella ja sisefilee kuubikud ühtlaselt tainale ning puista soovi korral peale hakitud murulauk või tüümianilehed.
Klopi munad kahvliga lahti, sega hulka koor ning maitsesta soola ja pipraga. Vala segu vormi piruka peale. Riivi parmesan vm juust ja laota see ühtlaselt kõige peale.
Küpseta pirukat 200-kraadises ahjus 25–35 minutit, kuni see on läbi küpsenud, st ääred on kuldpruunid ja täidis on tahenenud. Lase pirukal enne lahti lõikamist vähemalt 15 minutit taheneda.
Šokolaadivaht, mis viib keele alla
Aega kulub 20 minutit + tahenemine, jätkub neljale
Mõnusalt tummist ja õhulist šokolaadivahtu on kerge valmistada ja tavaliselt meeldib see mousse ka neile, kes pole suuremad magusasõbrad.
Munad peaksid selle desserdi jaoks olema värsked ja kvaliteetsed. Munakollaseid ja -valgeid on kergem eraldada, kui need on külmkapikülmad.
Sulatatud šokolaad sega kohe pärast sulatamist munakollastega. Kollaseid enne lahti kloppida ega vahustada pole vaja. Kui segad šokolaadi kollastega, siis tegutse kiirelt, et šokolaad ei taheneks ega tükke ei jääks. Kõige mugavam on keegi appi kutsuda, kes šokolaadi kaussi munade juurde valab, sest siis saad ise ühe käega kaussi paigal hoida ja teisel kiirelt käia lasta. Samas pole hullu, kui šokolaad siiski veidi tükki jääb, sest need tükid eriti ei häiri lõpptulemuse puhul.
Minule meeldib mousse, mis on valmistatud 70% kakaosisaldusega šokolaadiga. Maiasmokad võivad mousse’i teha piimašokolaadist või lisada tumeda šokolaadi korral munavalgetele vahustamise lõpuosas mõne supilusikatäie tuhksuhkrut.
Vaja läheb
200 g šokolaadi
6 muna
näpuotsatäis soola
2–3 sl tuhksuhkrut (soovi korral)
marju, riivitud šokolaadi ja/või naturaalset kakaopulbrit kaunistamiseks
Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil, st aseta šokolaaditükid kaussi ja kauss omakorda kastrulisse vee kohale nii, et see vette ei ulatu. Sulanud šokolaad sega ühtlaseks.
Eralda munavalged ja -kollased ning vahusta munavalged soolaga ühtlaseks tugevaks vahuks. Kui kasutad tuhksuhkrut, siis lisa see vahustamise lõpuosas.
Munakollased aseta suuremasse kaussi (NB! Munakollaseid lahti kloppida pole vaja) ja sega neile vähehaaval hulka sulanud šokolaad. Segada tuleb kiirelt ja šokolaadi peab lisama väikeste koguste kaupa, siis seguneb see ühtlaselt. Mitte mingil juhul ära tee vastupidi ega lisa munakollaseid šokolaadile, sest siis lähevad need tükki.
Lisa šokolaadisegule kolmandik munavalgevahust ja sega ühtlaseks. Teine osa munavalgest sega õrnalt spaatliga alt üles tõstes kreemi hulka ja seejärel toimi viimase kolmandikuga samamoodi.
Jaota vaht nelja väikese anuma (nt pokaali, klaasi või kausikese) vahel või jäta ühte suurde kaussi. Lase vahul külmkapis vähemalt kolm tundi taheneda. Enne serveerimist kaunista meelepäraselt.