Šokolaadivaht, mis viib keele alla

Aega kulub 20 minutit + tahenemine, jätkub neljale

Mõnusalt tummist ja õhulist šokolaadivahtu on kerge valmistada ja tavaliselt meeldib see mousse ka neile, kes pole suuremad magusasõbrad.

Munad peaksid selle desserdi jaoks olema värsked ja kvaliteetsed. Munakollaseid ja -valgeid on kergem eraldada, kui need on külmkapikülmad.

Sulatatud šokolaad sega kohe pärast sulatamist munakollastega. Kollaseid enne lahti kloppida ega vahustada pole vaja. Kui segad šokolaadi kollastega, siis tegutse kiirelt, et šokolaad ei taheneks ega tükke ei jääks. Kõige mugavam on keegi appi kutsuda, kes šokolaadi kaussi munade juurde valab, sest siis saad ise ühe käega kaussi paigal hoida ja teisel kiirelt käia lasta. Samas pole hullu, kui šokolaad siiski veidi tükki jääb, sest need tükid eriti ei häiri lõpptulemuse puhul.

Minule meeldib mousse, mis on valmistatud 70% kakaosisaldusega šokolaadiga. Maiasmokad võivad mousse’i teha piimašokolaadist või lisada tumeda šokolaadi korral munavalgetele vahustamise lõpuosas mõne supilusikatäie tuhksuhkrut.

Vaja läheb

200 g šokolaadi

6 muna

näpuotsatäis soola

2–3 sl tuhksuhkrut (soovi korral)

marju, riivitud šokolaadi ja/või naturaalset kakaopulbrit kaunistamiseks

Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil, st aseta šokolaaditükid kaussi ja kauss omakorda kastrulisse vee kohale nii, et see vette ei ulatu. Sulanud šokolaad sega ühtlaseks.

Eralda munavalged ja -kollased ning vahusta munavalged soolaga ühtlaseks tugevaks vahuks. Kui kasutad tuhksuhkrut, siis lisa see vahustamise lõpuosas.

Munakollased aseta suuremasse kaussi (NB! Munakollaseid lahti kloppida pole vaja) ja sega neile vähehaaval hulka sulanud šokolaad. Segada tuleb kiirelt ja šokolaadi peab lisama väikeste koguste kaupa, siis seguneb see ühtlaselt. Mitte mingil juhul ära tee vastupidi ega lisa munakollaseid šokolaadile, sest siis lähevad need tükki.

Lisa šokolaadisegule kolmandik munavalgevahust ja sega ühtlaseks. Teine osa munavalgest sega õrnalt spaatliga alt üles tõstes kreemi hulka ja seejärel toimi viimase kolmandikuga samamoodi.

Jaota vaht nelja väikese anuma (nt pokaali, klaasi või kausikese) vahel või jäta ühte suurde kaussi. Lase vahul külmkapis vähemalt kolm tundi taheneda. Enne serveerimist kaunista meelepäraselt.