Lissabon

Eurovisiooni kaheksas noorte muusikute konkurss Lissabonis jõuab lõpusirgele. 22 Euroopa telejaama poolt võistlusele esitatud kandidaadid on läbinud konkursi I vooru ja zhürii on välja valinud kaheksa finalisti, kes mängivad homme õhtul Belémi kultuuripalees toimuval lõppvõistlusel koos Portugali Rahvusliku Sümfooniaorkestriga.

Sündmust on tulnud jälgima ja jäädvustama hulk teleajakirjanikke ja kaameramehi, sest tegemist on Eurovisiooni lauluvõistluse analoogiga klassikazhanris. Tahes-tahtmata tõuseb konkurss riikidevahelise jõuproovi tasandile, kus on omad favoriidid, vanad olijad ja uued tulijad ning kõik, mis sellega kaasas käib - kired, emotsioonid ja seltskondlik lobby.

Kuigi konkursi reglement lubab osaleda kõikvõimalike instrumentide mängijail, on tänavune esinejate "koosseis" sootuks ühekülgsem kui kahe aasta eest Varssavis - sedapuhku võistlevad 10 viiuldajat, kuus tshellisti ja kuus pianisti - ja ei ühtegi puhkpilli.

Kandidaatide vanus on piiratud 18,5 aastaga; noorim osavõtja on 11-aastane viiuldaja Venemaalt. Enamus osavõtjaist on läbi tulnud koduse konkursi kadalipust ja varem võistelnud kuulsatel rahvusvahelistel konkurssidel. Nõrku mängijaid sellisele üritusele lihtsalt ei satu ja zhüriil pole oma valikut sugugi lihtne teha.

Eestit esindav Tallinna Muusikakeskkooli 17-aastane pianist Hanna Heinmaa köitis zhürii tähelepanu väga viimistletud ja tundliku mänguga, lihtsuse ja loomulikkusega. Kuigi tal on suhteliselt vähe konkursikogemusi ja ka sel korral ei jäänud ta ise oma mänguga rahule, andis zhürii Heinmaale kõrged hinded. Finaali pääsesid Baiba Skride (Läti), Juli Fischer (Saksamaa), Hanna Heinmaa (Eesti), Gunilla Süssmann (Norra), Antoine Rebstein (Shveits), Maria Novak (Poola), Lidia Baich (Austria) ja Fanny Clamagirand (Prantsusmaa).

Zhürii otsus tuli paljudele üllatusena, sest edasi ei saanud ükski kuuest väga tugevast tshellomängijast; seitse finalisti on tüdrukud ja kaks neist veel väga noored - 12-13-aastased. Välja jäid Inglismaa, Iirimaa, Venemaa - ühtekokku 16 noort ja hetkel väga pettunud muusikut. Neil jääb nüüd küllalt aega Lissabonis ringi vaadata ja lõunamaist päikest nautida.

Väljavalituil on alanud orkestri- ja kaameraproovid. Hanna Heinmaa esineb kolmandana ja mängib esimest osa Mozarti klaverikonsterdist F-duur.