Izmir

Eesti käsipallimeeskond kaotas eile Izmiris EM-võistluste valikturniiri eelviimases mängus Türgile 15:26.

Alagrupivõitu jahtiva Türgi üleolekus polnud midagi imelikku juba seetõttu, et Eesti käsipallurid astusid mängusaali otse reisibussilt, seljataga 30 tundi põnevaid elamusi ja kõhus peotäis rosinaid - enamaks polnud mängule hilinemise hirmus aega.

Käsipallurid Kolgata teel

Kolgata tee sissejuhatuseks sai meeskond neljapäeva varahommikul Tallinna lennujaamas reisibüroo Tiffani esindajalt teada, et tolle eelmise õhtu lubadus sõidupiletid väljalennu eel üle anda ei maksa midagi. Pallurid jälgisid neli tundi, kuidas käib uue sõidumarsruudi koostamine ning said korralduse õhtul jälle lennujaamas olla.

ületanud Soome lahe, ootas meeskond Vantaa lennujaamas üle viie tunni Istanbuli reisi, nautis siis neli tundi õhusõitu ning loksus lõpuks ligi kümme tundi praamis ja bussis, olles enne seda iga mängija taskud läbi vaadanud, et bussifirma nõutud 1150 dollarit kokku saada. Mängusaali jõuti 50 minutit enne kohtumise algust.

Esimesel poolajal jaksas Eesti võidelda

Eesti jäi taha 1:5, sest vastased realiseerisid edukalt meie valesöötudest sündinud kiirrünnakuid. Siiski sai algkoosseis (Paavo Nelke, Hendrik Karlson, Jaanus Rätsep, Vahur Vetevool, Kaupo Palmar, Indrek Lillsoo, Jaan Kauge) mängu kuidagi käima, korralikult tulid sisse Rein Suvi ja Imre Erik.

Kui vv Nelke oli maha saanud rea ilusate tõrjetega, tabas Palmar teist ja Suvi esimest korda - 3:5.

3000 pealtvaataja ergutusel kogesid türklased mõnda aega uniste külaliste vastupanu. Suvi, Palmar ja Erik hoidsid vahet paariväravalisena, Vetevool ei tabanud 7 meetri viset, küll aga mängust - 8:10. Poolaja viimasel minutil sai Türgi kaks kerget väravat, Eesti läks puhkama kaotusseisus 9:13.

Rezanov mõistis eestlaste raskusi

Teise poolaja seisult 11:14 ei suutnud eestlased enam vastaste ülitihedat kaitset mingil moel murda või viskasid lihtsalt mööda. Türklaste edu kasvas kiiresti, sest Nelkegi väsis. Unine olek pärssis väravavahi reaktsiooni. "Täiesti tühi tunne oli," sõnas Nelke hiljem. "Nägin palli lendu, aga ei jõudnud kätt tõsta ega ka mõelda, kuidas tõrjuda."

Ometi võitlesid eestlased lõpuni, nihkudes 13:25-lt 15:26-le. Koos lõpuvilega tõrjus Vetevool türklase Hakan Alay rünnakut nii ägedalt, et too arsti lauale istuma sattus.

Eesti väravad: Palmar ja Suvi 4, Karlson 2, Porkveli, Erik, Vetevool, Lillsoo ja Kauge 1. Türgi resultatiivseim oli 8 tabamusega Cengiz Hatrirnaz.

"Jäin oma meeskonna mänguga täielikult rahule, sest igaüks täitis ülesande," ütles Türgi venelasest peatreener Aleksandr Rezanov. "Samas mõistan, et Eestilt ei saanudki pärast selliseid vintsutusi tõhusat lahingut oodata."

Rezanovi arvates koosnevat meie alagrupp neljast üsna võrdvõimelisest meeskonnast, küll aga ei saavat võrrelda võistluseks valmistumise võimalusi - need olevat Eestil tema meelest halvimad.

"Pühapäeval läheme siiski lahingut andma," lubas Eesti peatreener Jüri Lepp. "Tahame Türgit paari nõksuga üllatada. Loodan, et mõni pommitaja julgeb siis ka mängu enda peale võtta."

Samas grupis viigistasid Riias Läti ja Slovakkia 25:25. Punkte on Türgil ja Slovakkial 7, Lätil 5, Eestil 1.