Pühapäeval astus juubilar Mustpeade Majas õnnitlejate ette kontserdiga, mille avas Heino Elleri looming.

Sündinud-kasvanud Valgas, alustas ta 1930. aastate alguses klaveriõpinguid Valga muusikakoolis ja jätkas Tartus Heino Elleri abikaasa juures, saades muusikateooria alast juhendust ka heliloojalt endalt. Heino Elleri juures õppis ta hiljem kompositsiooni ning suhe Elleri perekonna ja tema loominguga on olnud pianisti elus väga oluline.

Aastal 1938 võitis Heljo Sepp Londonis rahvusvahelisel noorte pianistide konkursil Briti Muusikanõukogu muusikaauhinna ja kolmeaastase stipendiumi õpinguteks Londoni Kuninglikus Muusikaakadeemias. Sõda katkestas õpingud juba järgmisel aastal. Pärast Tallinna Riikliku Konservatooriumi lõpetamist täiendas Heljo Sepp end Moskva Konservatooriumi aspirantuuris Heinrich Neuhausi klaveriklassis. TRK-s töötas ta õppejõuna, klaverikateedri juhatajana ning hiljem ka õppe- ja teadusprorektorina. 1949. aastal abiellus Heljo Sepp Valter Ojakääruga.

Heljo Sepa arvukate õpilaste hulgas on eripalgelisi muusikuid: EMA rektor Peep Lassmann, muusikateadlane Mart Humal, mitmekülgne muusik Helju Tauk, EMA prorektor Marje Lohuaru jpt.

Pianist Lilian Semper: "Heljo Sepp innustas oma õpilasi iseseisvalt mõtlema, ta ei surunud oma tahet peale, vaid suhtles õpilase kui kaaslasega. Minu esimene mulje temast kui pianistist pärineb 1940. aastate lõpust, kui Sepp mängis Prokofjevi I klaverikontserti. See oli rabav, särav, vapustav. Ta mängis palju ka orkestriga ja andis soolokontserte, kuid eriliselt on ta meelde jäänud duos Vladimir Alumäega - erakordselt suurejooneline musitseerimine ning ühtesulanud ansambel."

EMA rektor Peep Lassmann: "Heljo Sepa eesmärk oli õpilase teadlikuks muusikuks kasvatamine. Tema klaveritundides polnud midagi tühist ega paljusõnalist. õpilasega suhtlemisel oli tal alati varuks inimlikku soojust, osavõtlikkust. Sirgjoonelise ja otsekohese inimenesena on ta jäägitult pühendunud oma tegevusele nii pedagoogi kui ka interpreedina. Mäletan tema esinemisi ansamblistina, kavas Beethoveni sonaadid viiulile ja klaverile - erakordselt heal tasemel kontserdid."

Muusikateadlane Mart Humal: "Just Heljo Sepa mõjutusel leidis aset minu esimene kokkupuude muusikateadusega. Samuti toetas ja süvendas ta minu huvi Heino Elleri muusika vastu." Mart Humala eestvedamisel ja redigeerimisel on välja antud palju Elleri klaveriteoseid.

õpilate üksmeelsel hinnangul on Heljo Sepp ääretult huvitav ja karismaatiline isiksus, kes tõmbab oma ideedega teisi kaasa. Rahutu ja otsiv vaim, kes vaimustub kergesti ja vaimustab teisi.

KAI PLOOM