Tuntud muusikaõpetajad Ave Kumpas ja Monika Pullerits kinnitavad, et iga mudilast saab muusikaliselt arendada. See ei tähenda aga laulmisoskuse treenimist iga hinna eest.

Seitse aastat tagasi beebikooli loonud Ave Kumpas ütleb, et mida varem muusikaõpetust alustada, seda paremaid tulemusi on võimalik saavutada. Tema meelest on sobiv aeg muusikaga lähemat tutvust teha juba kahekuuselt - näiteks beebikoolis.

Ave Kumpase kogemus on näidanud, et beebikool on ka armastuse kool, sest lisaks muusikalistele tegevustele õpivad vanemad seal oma lapsega suhtlema ja tegelema. "Just vanemate turvalises läheduses võtavad lapse meeled muusikat kõige vahetumalt vastu," ütles Ave Kumpas.

Ka titad õpivad üksteise seltsis ümbritsevat tundma. "Me laseme muusikatunnis beebidel teineteist katsuda, paitada, vastastikku asju jagada - sellest kõigest kasvab headusetunnetus," räägib Ave Kumpas.

Nii mõnigi vanem, kes on veendunud, et talle pole muusikalist kuulmist ega viisi pidamise oskust antud, on beebikoolis käies laulma hakanud.

Monika Pulleritsu sõnul ei tohiks vanemad ka lapse puhul püstitada kindlaid muusikalisi sihte, olgu selleks kasvõi laitmatu viisipidamine. "Väärtustada tuleks rohkem seda, mis lapses olemas," leiab ta. "Kui keskkond on soodne, avalduvad soovitud võimed varem või hiljem. Saavutusi ei ole hea nõuda."

Ave Kumpase meelest ei tohiks ka väikelaste lasteaiapeod kujuneda kontserdiks, vaid kohaks, kus saaks koos vanematega õpetaja juhendamisel muusikaga tegeleda.

Vanematel, kes tahavad, et laps muusikatunnis või laulumängukoolis kohe viisi pidama õpiks, soovitab Ave Kumpas hoogu veidi maha võtta. "Lapse laulma õpetamine ei tohiks olla ühegi muusika- ja mängukooli eesmärk. Laulmine on kõrvaltulemus, mis areneb mitmete muusikaliste tegevuste kaudu," selgitab ta.

Muusikapedagoogide väitel jõuab laps laulu juurde ka liikumise, muusika kuulamise, pillide mängimise kaudu. Muusikatund annab väikesele lapsele võimaluse fantaasia ja loovuse arenguks, sellega areneb ka mängu- ja keskendumisoskus.

Monika Pulleritsu sõnul on vanemad tema stuudio 4-5-aastaste laste muusikatundi külastades alguses pettunud, sest ükski laps tunnis ei laula. Ometi on kolme aasta pärast neil kõigil laulud suus.

Ave Kumpase sõnul avab laps suu lauluks alles siis, kui tunneb, et on selleks sisemiselt valmis.