Kui telekanal ABC 23. märtsi õhtul kell kuus Ameerika läänerannikult Oscarite tseremoonia otseülekannet alustab, on kell Eestis neli öösel ja meie TV 1 hakkab ka Oscar-galalt ABC otsepilti näitama. TV 1 programmi juht Jüri Pihel ütles Eesti Päevalehe: ”Me ostsime telepildi Buena Vista Internationali ehk Disney kompanii vahendusel.” Oscar-gala otseülekannet, mis lõpeb 7.30 paiku hommikul, näidatakse kordusena samal, 24. märtsi õhtul kell 20.20 TV 1–s. ”Ja kui kõik läheb hästi, saame lisaks gala ette niisuguse asja, mille nimi on ”Staaride saabumine”, mida pole siinmail kunagi enne näidatud,” lubas Pihel täiendavalt.

”Titanic” üritab rekordit

Nn staaride saabumine on 20-minutiline montaaÏ eriliste kinokuulsuste saabumisest Oscar-gala õhtule. Otseülekannet ja selle kordust koos loodetava kino–VIP–ide promeneerimisega kommenteerivad Lauri Kaare ja Jüri Pihel.

Tänavune Oscarite jagamine on kuldmehikese ajaloos juba 70. kord.

Eesti filmihuvilist peaks see huvitama eelkõige seoses suurfilmiga ”Titanic”, mis kandideerib nii või naa 14 kategoorias. Kõiki kassarekordeid lüüa üritav, maailma kalleim (200 miljonit dollarit) film ”Titanic” kandideerib parima filmi, reÏissööri, naispeaosa, naiskõrvalosa, operaatori, kostüümikunstniku, kunstnik-lavastaja, originaalmuusika, originaallaulu (My Heart Will Go On), filmitoimetaja, grimmi, heli, heliefektide ja visuaalsete eriefektide kategoorias.

On tähelepanuväärne, et ”Titanic” ei kandideeri olulistes meespeaosa, meeskõrvalosa ja stsenaariumide kategoorias. ReÏissöör James Cameron võib aga saada kaks Oscarit — lisaks väga tõenäolisele reÏiivõidule ka ”Titanicu” ühe toimetajana. Parima filmi Oscar on rohkem kollektiivse maiguga kummardus stuudiole-produtsentidele.

”Püksid maha” või ”Enam paremaks…”?

Tähtsamaile ehk parima filmi Oscarile kandideerimisega seoses on meie kinohuvilisel möödunud aasta kinohittidest võimalus võrrelda koguni kolme linateost –—briti huumori vaimus tragikomöödia ”Püksid maha” kandideerib neljale ja Nicholsoniga täispuhutud korralik käsitöö ”Enam paremaks minna ei saa” seitsmele kuldkujule.

Parima filmi tiitlile on esitatud veel Los Angelese kuritegelikult räpast ja varjatud ajalugu kujutav ”L.A. Confidential” (kokku 9 nominatsiooni) ja sõnamängulise pealkirjaga ”Good Will Hunting” (”Hea tahte jaht”, kokku 8 nominatsiooni), mis kujutab andekat poissi Will Huntingit, kes ei viitsi oma võimeid rakendada.

Niisiis üritab ”Titanic” lisaks maksumuse ja tulu rekorditele absoluutset rekordit ka Oscarite vallas.

Eraldi, n–ö ühekordseis kategooriais konkureerivad parim välismaine mängufilm, dokumentaalfilm, lühidokumentaalfilm, lühifilm, animafilm. Lisaks antakse filmiajaloos väljapaistnud isikutele välja Oscar elutöö eest ja vahel ka au–Oscar.

Ameerika Filmikunsti Akadeemia asutati 1927. aastal, praegu kuulub sellesse üle 4000 liikme ja nad kõik osalevad kasvõi formaalseltki, vaikides Oscarite määramisel. Niisiis peegeldavad Oscariga pärjatud linateosed USA kineastide massi maitset.

Arvestades mullust 9–kordset ”Inglise patsiendi” sisulise esteetika Euroopa-kesksust ning vaadates tänavust tähtsamais kategooriais nomineeritute nimistut, võib järeldada, et briti kino on jõuliselt Hollywoodi stuudiote süsteemi tunginud. Ameerika suur raha meelitab Euroopa ideid ja sulatab need lollikindlalt seal traditsioonilise vaatemängukesksuse ja illustratiivsuse vormi.

Kes hiilgab pärast ”Inglise patsienti”?

Tänavu kandideerivad parima meespeaosa tiitlile Matt Damon, Robert Duvall, Peter Fonda, Dustin Hoffman, Jack Nicholson. Nicholsonile, kes jahib filmis ”Enam paremaks minna ei saa” tehtud küünilise kirjaniku rolliga juba kolmandat Oscarit, on see üldse 11. nominatsioon kuldmehikesele, millega ta ületab legendaarse briti draamagigandi Laurence Olivieri 10–kordse Oscarile kandideeerimise. Kuid selles vallas juhib rekordit ikka Katharine Hepburn tosina nominatsiooniga.

Parimaks naispeaosaliseks konkureerivad Helena Bonham Carter, Julie Christie, Judi Dench, Helen Hunt, Kate Winslet. Ainsa ameeriklannana seisab ses nimekirjas sealne TV–situatsioonikoomika staar Helen Hunt, 22-aastane inglanna Winslet on nomineeritud juba teist korda.

Parima meeskõrvalosa Oscarit ihaldavad Robert Forster, Anthony Hopkins, Greg Kinnear, Burt Reynolds, Robin Williams.

Parima naiskõrvalosa viisik: Kim Basinger, Joan Cusack, Minnie Driver, Julianne Moore, Gloria Stuart. Stuart, kes mängis ”Titanicus” 102–aastast Rose’i, on 87-aastane näitlejanna ja vanim inimene, kes iial Oscarile kandideerinud.

Parima reÏissööri ”Ossi” taotlevad Peter Cattaneo (”Püksid maha”), Gus Van Sant (”Good Will Hunting”), Curtis Hanson (”L.A. Confidential”), Atom Egoyan (”The Sweet Hereafter”) ja James Cameron (”Titanic”).

Tänavu on Oscar–gala esitlejate hulgas ka megastaar Madonna, tähistades nii oma füüsilist ilmumist. Varem on Madonna pääsenud Oscari–‰õu telepilti kaks korda.

Tänavu prognoositakse Oscar-gala TV-otseülekande vaatajaskonnaks miljard — st tuhat miljonit inimest.