Mis juhtub siis, kui ebaefektiivne pisiraadiojaam otsustab enne oma loogilist lõppu investeerida oma välisomaniku offshore-firmalt ostetavatesse mikrofonidesse ja raadiosaadetesse? Kas uuel alustajal tuleb tõepoolest oma esimese investeeringuna need mikrofonid ja raadiosaated välja osta?

Siit soovitus siseministeeriumile. Kuna illegaalsed piiriületajad ja salakaubavedajad kasutavad piiriületamiseks metsaradu, mida on keeruline ja kulukas kontrollida, siis tuleks Eesti piir vabaks lasta. Nendele piiririkkujatele, kes on juba Eestis, tuleks väljastada eluaegsed elamisload, ning nendele salakaubavedajatele, kes on kauba edukalt sisse toonud ja oma äri poollegaalselt sisse seadnud, tuleks väljastada eksklusiivsed kauplemisload. Ettevõtted, mis pole osanud seadust ega piiri rikkuda, küll aga soovivad kaubelda, peaksid kõigepealt kompenseerima salakaubavedajate senised investeeringud.

Konkurentsiseadusesse tuleks aga sisse viia järgmine muudatus: äriühingud, mis soovivad konkureerida, tuleks võrdse pakkumise korral tegevusloast ilma jätta. Kui see ei õnnestu, siis peab uus üritaja kompenseerima kõik vana turulolija senised investeeringud.

Ka põhiseadus vääriks muutmist. Riigikogu valimisel tuleks eelistada eelmist koosseisu. Kui mingil põhjusel valitakse siiski uus koosseis, peavad uued saadikud kompenseerima lahkuvatele saadikutele kõik eelmiste valimiskampaaniatega seotud kulutused.

ringhäälinguseaduse esimese projekti töögrupi liige