Eesti Televisiooni programmi meelelahutusliku osa nõrgenemine maksis sel hooajal ETV-le liidrikoha telemaastikul. Aprillis vaadati esmakordselt kuu lõikes ETV-d vähem kui TV 3, selgub BMF Gallup Media uurimusest.

ETV edu veebruaris ja märtsis püsis suusavõistlustel, mida eestlased jälgisid suuresti tänu meie suusatajate suurepärasele esinemisele. Spordisündmustest tühjas aprillikuus tuli ETV vaadatavuse tagasilöök, mis viis esimest korda ETV auhinnalisele teisele kohale.

Kuna TV 3 on enda poole võitnud suure osa noortest vaatajatest, siis töötab aeg tasapisi tema kasuks. Suured spordivõistluste ülekanded võivad kaalukaussi tulevikus veel ETV kasuks kallutada, kuid liidrikoht on praegu kaotatud.

ETV see hooaeg möödus ilma TV 1–le loovutatud peresarjata "Kodus ja võõrsil", tänu millele püsis TV1 suures osas hinges. Ilma selle sarjata poleks TV 1 kavas olnud atraktiivset reklaamiaega ja vaevalt oleks siis Ühispank nõustunud seda telejaama nime alla peituvat võlakoormahunnikut enda kanda võtma.

Eesti Televisioon ei suutnud leida aga ühtegi uut meelelahutuslikku sarja, mis oleks olnud vaatajale seebivaatamiseks sobival ajal konkurentsivõimeline.

"Kodus ja võõrsil" on praeguses telekultuuris omaette fenomen. Kui BBC tellis uurimuse teletoodangu ekspordivõimaluste kohta, nimetasid inglise eksperdid just seda sarja positiivse näitena. Seriaal rõhutab traditsioonilisi pereväärtusi ja selle tegevus toimub rannamiljöös.

TV 3 tõi sel hooajal ekraanile noort haritud inimest erutava sarja "Ally McBeal". Teismelised on püütud oma võrku "Xena" ja "Heraklese" eksootikaga.

Tugev meelelahutusliku kallakuga mängufilmide programm on ilmselt edukam kui üksikuid peenemaid tippfilme pakkuv ETV või Kanal 2. Uudiste ja "Kahvli" meeskonnatöö loorberid võib siia juurde arvestada ja kõik see viiski TV 3 ette.

Eesti Televisioon on ennast murendanud programmi järjekindlusetusega. Näiteks esmaspäeval pakub ETV magusamal telerivaatamise ajal "Topelttosinaga" mängulusti loto sõpradele, ent kolmapäeval on sama aeg "Valguse märgis" kahe tippintellektuaali hämarate mõtiskluste päralt. Viimasest saab aru vaid mõnituhat inimest.

Eesti Televisioon vaevleb identiteedikriisis: pole selgust, mis kohal on tema programmis meelelahutus ja kus peab olema peen targutamine.

Seebinäitamiseks sobivat aega proovis ETV täita originaalsaadetega, mida tekkis hooaja alguses suur hulk. Mitmed neist ei õigustanud end ja nad kadusid aastavahetuseks nagu näiteks Kati Murutari ja Enno Tammeri jutusaade "Lahtiste kaartidega".

Eratelekanalid on hakanud ETV jalgealust uuristama isegi spordiülekannates, mis on traditsiooniliselt ETV pärusmaa. TV 3 sai lisaks menukatele Vormel 1 ülekannetele ka suure tüki Eesti korvpalliülekannetest. Ameerika profikorvpall on täiesti Kanal 2 valduses.

Toimetajad otsustavad

Eesti seltskonnaajakirjandus pühendab suurt tähelepanu telestaaridele-saatejuhtidele, kelle roll televisiooni arengus on tegelikult oluliselt vähenenud ning saate õnnestumine sõltub eeskätt toimetajatööst.

Telehooaja parima saatega "Kahvel" teeb terve meeskond toimetajaid, saatejuhid nende hulgas, nädal aega tubli tööd, et poolteisetunnine saade huvitav tuleks. Meeskonna tükkhaaval kokkukantud info on pinnas, millel võivad õilmitseda Kiur Aarma ja Hannes Võrno anded.

Eelmise telehooaja lõpus käivitas Toomas Lepp Eesti Televisioonis hommiku-programmi. See on suurepärane näide meeskonnatööst, aga kahjuks sel hooajal millegi uudsega välja ei tuldud. Mitmes hooaja uues saates tegi ETV panuse hoopis staaridele, kuid need otsused ei toonud edu.

ETV hajevil vastuoluline kava räägib sellest, et tema eesmärgid on hägusad või siis puudub nende elluviimisel ühtsus.

Andres Laasik

Valimissaated panid telekanalid proovile

Ainsa telekanalina suudab Eestis pakkuda arvestatavat ja sõltumatut poliitilist kommentaari Eesti Televisioon.

Poliitikasaadete taset näitasid kõnekalt veebruari ja märtsi valimissaated, mis olid vaid ETV-s väärikal viisil olemas. TV 3 ei saanud oma "Risttulega" ETV valimissaadete hulga ega rohkete stuudiokülaliste vastu. TV 1 helistamishow "Vali" ja Kanal 2 valimissaade olid alla igasugust arvestust.

Ainar Ruussaar ja Mati Talvik tegid Eesti Televisiooni valimissaadetes mehetöö, tõestades, et poliitikat käsitlev televisioon võib olla põnev ning seostades tipp-poliitikat iga-päevaeluga saab näiliselt kauge võimu küsimusi arutada nii, et jutt on arusaadav igaühele. Tegelikult võiks poliitikasaated olla just eratelekanalite magus tõmbenumber, kuid praegu ei saa nad veel sellega hakkama.

TV 3 võttis oma kavasse "Keskerakonna uudised", mis näitas selgelt, kuidas on Eesti eratelekanalites olukord poliitilise sõltumatusega. Erakanalites on ajakirjandusliku materjali ja reklaami vahel hall tsoon, millel on mõlema tunnuseid. Nii tehakse ravimifirmade kinni makstud tervisesaateid ja kokasaadetes keedetakse-küpsetatakse mingi ühe firma toodangut. Eesti ajakirjandustava juurde ei käi reklaami ja programmi selge eristamine ja ühe või teise partei poole kallutatud saated on osa programmipoliitikast. Eesti Televisioon on siin erakanalitest kahtlemata usaldusväärsem.

Ühiskonna-teemaline arutelu on Eesti trükimeedias märksa kõrgemal tasemel kui elektroonilises meedias. Ka kajastab kirjutav press võimude tegemisi paremini. Ei tule meelde, et teletegijad oleks jõudnud esimesena mõne suure kuritarvituse või skandaali jälile.

Uus jõudude jagunemine televisioonis tekitab uusi väljakutseid. Seni täiest jõust inimeste meelelahutusvajadust rahuldav eratelekanal on hõivamas liidrikohta. Liidri usaldusväärsuse juurde käib ka ühiskon-nakäsitluse kaalukus ja esitelevisiooniks pürgival TV 3 on sel alal veel tublisti kasvuruumi.

Andres Laasik