Eile õhtul lõppenud 52. Cannesi filmifestivalil võidutsesid uustulnukad. Kuldse Palmioksa peaauhind läks üllatuslikult Belgia rezhissööride Luc ja Jean-Pierre Dardenne filmile "Rosetta" ja parimate osatäitjate pjedestaalile tõstis zhürii tänavu mitte-professionaalsed näitlejad.

Ennustusteväline oli ka nn teine koht ehk zhürii peaauhind, mis antakse reglemendi kõige julgemale ja originaalsemale filmile. Selle võitis prantslaste film "Inimkond", mis ühtlasi teenis auhinnad ka parimate mees- ja naisnäitleja kategoorias.

Põhifavoriitide kolmikust sai auhinna vaid parima lavastajana Pedro Almodovar, kes osales tänavu filmiga "Kõik minu emast".

Seevastu kuulsa ameeriklase David Lynchi film "Otsekohene jutt", nagu ka jaapanlase Takeshi Kitano film "Kikurjiro" jäid auhinnata. Viimased kaks esindavad mõlemad road-movie zhanri.

Võidufilm "Rosetta" räägib töötu naise heitlustest leida ja hoida töökohta.

Zhürii valik on seda üllatuslikum, et tänavu eriti tihedas konkursiprogrammis linastunud 22 filmi hulgas võistlesid juba nimetatute tipprezhissööride kõrval ka Jim Jarmusch, Peter Greenaway ja Tim Robbins.

Kümneliikmelise zhürii tööd juhtis Kanada rezhissöör David Cronenberg ja liikmed olid näitlejad (ameeriklased Holly Hunter ja Jeff Goldblum ning prantslanna Dominique Blanc), rezhissöörid (sakslane Doris Dörrie, austraallane George Miller, itaallane Maurizio Michetti ja prantslane Andre Techine) ning prantsuse dramaturg Yasmina Reza ja Rootsi ooperilaulja Barbara Hendricks.

Festivali lõputseremooniat juhtis inglise filmidiiva Kristin Scott Thomas.

Kaksteist päeva väldanud filmipeo lõpetas pärast auhindade väljajagamist esilinastunud Oliver Parkeri filmiversioon Oscar Wildei komöödiast

"Ideaalne abikaasa".