"Mina ei taha, et minust midagi räägitakse," sõnab Joala, kes eelistab juba aastaid varjuda sünnipäevaks Tallinnast 20 kilomeetri kaugusel asuvasse tallu või välismaale. Vähegi avalikematele üritustele ka ei kipu. Erinevalt Anne Veskist pole tema pärast Eesti riigi taasloomist suure Venemaa showbisnises toimuvasse enam nina pistnud.

"Kui Saksamaa oleks sõja võitnud, esinenuks ma ilmselt Euroopas, minu saatus oli Venemaa," on Joala öelnud. Eestis Kremli ööbiku hüüdnime pälvinud Joala on olnud võidukas laulukonkurssidel Rostockis, Vilniuses ja kahel aastal Sopotis.

Lapsepõlves põhiliselt automootorite vastu huvi tundnud Joala alustas muusikateadlasest ema ja muusikust isa mahitusel flöödiõpinguid, kuid biitansamblite ajastu tõttu lendas noormees muusikakeskkoolist välja.

Klassikalisele muusikale orienteeritud kooli poisi pingile ilmus elektrikitarri täpne ehitusplaan ning poiss ise hakkas bändides Eterna, Kristallid ja Virmalised bassi mängima ning hiljem ka laulma. 16-aastaselt esines ta koos Olav Ehala ansambliga Kristallid esmakordselt ETV-s.

Joala esimesi menukaid gastrolle oli 1967. aasta suvel, mil ta terve hooaja koos ansambliga Eterna esitas Klooga kultuurimajas põhiliselt ansambli fännidest koosnevale publikule biitlite "Yesterdayd".

Kohalikust ringhäälingust astus ta kiire sammu Kesktelevisiooni ning üleliidulisse raadiosse, kus vene heliloojad Tuhmaninov, Martõnov, Gustov, Gorobets ning teised hakkasid talle lugusid kirjutama.

90-ndate alguses asus Joala Eestis õpetama noori lauljaid, kolme-nelja aasta jooksul jõudsid tema juures tudeerida Tanja Izotova, Evelin Samuel, Janika Sillamaa, Ivo Vanem ja teised. "Ma panin ameti maha, sest mul hakkas neist lauljaist kahju, Eesti suuruses riigis pole sellel ametil tulevikku," ütleb Joala.

Jaak Joala 49

Sündinud: 26. juunil 1950

Ansamblid: Virmalised, Kristallid, Kustas Kikerpuu ansambel, Radar, Laine

Rollid: Kaksikroll mängufilmis "Teisikud", Estonias "West Side Storys" Tony ja "Suvitajates" Timmu, temast on tehtud kolm muusikafilmi