Triatleet Kirill Litovtshenko tuli laupäeval Pirital Eesti olümpiadistantsi meistriks, kuid uskus, et juba järgmisel aastal kuulub kuld nüüd üldjärjestuses kolmandana lõpetanud juunioride meistrile Marko Albertile.

Enneolematult tasavägises võistluses kallutas Litovtshenko vaekausi enese kasuks rattaetapi lõpul ja jooksudistantsil. Veel pisut enne rattasõidu lõppu nähti rajal Eesti triatlonis harvaesinevat pilt: viis meest kihutas praktiliselt koos.

Neli triatleeti

liidrikohal

Pirita jõel asusid juhtima Hardi Randmaa ja viimast aastat juuniorina võistlev Albert. Distantsi lõpul spurtis kahe aasta eest ujujana loorbereid lõiganud Albert oma teed. Randmaa kaotas veest väljudes 17 sekundit, tiitlikaitsja Litovtshenko 2.16, Margus Tamm 3.03 ja Ain-Alar Juhanson 3.25.

Pirita motorajal pedaalis Albert Randmaast lahti, ent tagant lähenesid jõudsalt Litovtshenko, Juhanson ja Tamm. Viiendal ringil juhtuski, et viisik mahtus poole minuti sisse. Siis läksid vaheldumisi juhtides eest Litovtshenko ja Juhanson.

Jooksma siirdus paar koos, kuid Litovtshenko võit oli juba väljaspool kahtlust. Juhanson kaitses hõbedat ja juunioride kuld Albert 3. kohta, täismeeste pronksi võitis päästetöötajate maailmameister Tamm.

Litovtshenko ootab taas Havaid

"Kahtlesin endas vaid rattasõidu hakul," ütles Litovtshenko. "Ma pole lühemal maal eriti tugev, ettevalmistus on suunatud sügisesele Havai Raudmehele. Mullu pidin katse-võistlustel kaua higi valama, aga tänavu saime koos Tammega pääsmed varakult kätte, nüüd võime sihipäraselt liikuda."

Aasta eest sattus Litovt-shenko ratast treenides autoavariisse, kuu aja jooksul käsi peaaegu ei liikunud. "Vigastusest ei jäänud muud jälge, kui soov sporti veel tõsisemalt võtta," põrnitses triatleet jalge ette.

14. augustil tahab Litovtshenko proovida Pirital täispikka Hansamani ning juba järgmisel päeval kolmeks võistluseks Prantsusmaale lennata.

Albert jõudis aastaga parimate sekka

Litovtshenko avaldas arvamust, et järgmisel aastal võidab olümpiadistantsil Albert. "Poisis ühinevad töökus, tõsidus ja talent, sära silmis laseb aimata tulevikusuurust," kiitis meister õpipoissi, kes kuulub samuti 21. Century Club i. Albertil oli neist sõnadest hea meel ning ta nimetas Litovtshenkot oma õpetajaks.

"Mullu tegin samal ajal elu esimese olümpiatriatloni," rääkis nooruk. "Tänasele võistlusele tulin pärast paaripäevast haigusevimma, ometi õnnestusid ujumine ja jooks hästi ning rattasõit rahuldavalt."

"Olen esimest korda suveks sihikindlalt valmistunud, terve olnud, kaks korda Hispaanias laagris käinud," loetles juunioride EMilt 19. koha toonud Albert edu põhjuseid. "Mis tähtsaim, Kirill ja Margus Tamm jagavad kogemusi. Kirilliga harjutame palju koos, Margus on eelkõige õpetanud, kuidas jalgratta grupisõiduga toime tulla."

Grupisõitu läheb vaja EK- etappidel, neist kaks -- 3. oktoobril Madeiral ja 20. oktoobril Alanyas -- tahab Albert kaasa teha. Lähim ees-märk on hea esinemine 11. augustil Sloveenias toimuval sõjaväelaste MMil -- olümpiadistantsile kogunevat nimekas seltskond.