Kuid kui presidendivalimised oleksid toimunud läinud pühapäeval, oleksid venelased telekanali NTV tellitud küsitluse järgi valinud riigipeaks hoopis kaks minevikutegelast - nõukogude- aegsed partei- ja riigijuhid Brezhnevi ja Andropovi.

Edetabelit juhivad Primakov ja Luzhkov

Vlasti hinnangul võidaks praegu peetavate valimiste korral 450-kohalises parlamendis kõige enam hääli end tsentristlikuks nimetav ühendus Isamaa-Kogu Venemaa, mille eesotsas meelitavad valijahääli Moskva linnapea Juri Luzhkov ja ekspeaminister Jevgeni Primakov. Isamaa-Kogu Venemaa kohta liiguvad aga juba mõnda aega kuluaarides kahtlused, et Primakov võib otsustaval hetkel osutuda Kremli agendiks ja ühendusest lahku lüüa, põrmustades sel moel nii partei kui ka Jeltsini soosingust ilma jäänud Luzhkovi.

Suurele hulgale valijahäältele võib Vlasti hinnangul loota ka Kommunistlik Partei eesotsas Gennadi Zjuganoviga, kuna eakate, vanameelsete ning vaeste osatähtsus on Venemaal endiselt suur. Liiatigi on rahvas harjunud valima partei poolt, mis deklareerib end arusaadavalt kas parem- või vasakpoolseks. Jumala kingituseks kommunistidele on ameeriklaste, shveitslaste ja itaallaste poolt arendatav põhjalik Kremli korruptsioonilugude uurimine, kuna see kinnitab vanameelsete pinnapealseid loosungeid, et president ja tema lähikond on riigivargad. Ärevate rahaskandaalide kõrval ei tule valijatele enam meeldegi, kuidas kommunistid kevadel presidenti ametist tagandasid ja kuidas see haledalt läbi kukkus.

Stepashin tegi Jabloko sektist partei

Lootust duumasse pääseda on Vlasti arvates ka demokraatlikul parteil Jabloko, kus lisaks liidrile Grigori Javlinskile on oluline figuur ekspeaminister Sergei Stepashin. Vene press on skeptiliselt märkinud, et Jabloko ideed ja väljaütlemised on kõik nii ilusad ja ausad, et inimestel on raske võtta kõike seda tõelise luu ja lihana. Valijate psüühikale mõjub Jabloko pigem ususekti kui parteina. Valitsuskabineti eesotsas seisnud ja ohtralt tegelikku vastutust kogenud Stepashin lisab õunaparteile ülivajalikku reaalsuse mekki. Eri küsitlused on näidanud, et ekspeaminister ongi juba kergitanud Jabloko reitingut.

Vlasti hinnanguil pääseb duumasse märkimisväärse delegatsiooniga ka Vladimir Zhirinovski Liberaaldemokraatlik Partei, mis kõige avalikumalt on osutanud poliitilise lobi teenuseid kõigile, kes maksta suudavad.

Kaotajate poolele ähvardavad aga jääda mitmedki veel aasta alguses perspektiivikaina paistnud poliitilised jõud: viie protsendi künnist ei pruugi ületada Agraarpartei, Aleksandr Lebedi liikumine ning parempoolsed eesotsas Sergei Kirijenko, Boriss Nemtsovi, Jegor Gaidari, Anatoli Tshubaisi ja Irina Hakamadaga. Niinimetatud noortele demokraatidele sai saatuslikuks suutmatus omavahel kokku leppida ning üks osa neist "lahustus" Viktor Tshernomõrdini juhitavas ühenduses Meie Kodu On Venemaa, mis peab ennast küll parempoolseks, ent Kirijenkost-Nemtsovist-Gaidarist konservatiivsemaks.