Jüri Kasesalu, Tallinna politsei juht

Nii palju kui olen Soome politseinikega rääkinud nii ametlikult kui mitteametlikult, ei ole Eesti kurjategijate sidemed Soome kurjategijatega Soome politsei jaoks kohe kindlasti mitte nii suur probleem, nagu Soome siseminister Kari Häkämies seda maailma aja-kirjandusele väljendas. Samuti ei ole erinevalt Häkämiesi arvamusest probleemiks Eesti ja Soome politsei omavaheline koostööga. Miks Soome siseminister levitab signaale, nagu oleks Eesti politsei korrumpeerunud, on mõistetamatu. See on tema probleem.

Jüri Lember, Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu juhatuse esimees

Mõnel tähtsal Soome ametnikul on sageli vaja põhjendust, mis tema igapäevast tööd raskendab. Paraku on soomlaste hinnangud eestlastele ka tihti meelevaldsed, kuid ega see veel ei tähenda, et siinpool lahte oleks kõik pühakud. Mis puudutab seda paljuräägitud meremeeste palkade vaidlust, siis tegelikult on see päris mitme otsaga asi. Kuid pea-mine: Eesti-Soome suhete teravnemise selles valdkonnas on põhjustanud konkurentsi tihenemine transiidi osas, mis liigub Venemaalt Euroopasse.

Ain Hinsberg, turismiekspert

Kui Eesti ja Soome vahel seati sisse viisavabadus, teatas Soome suursaadik "Aktuaalsele kaamerale", et Eesti jõudis sellega tsiviliseeritud riikide hulka. Huvitav, kas need riigid, kellega Eestil oli enne viisavabadus, siis Soome saadiku suhtumise järgi tsiviliseeritud riikide hulka ei kuulu? Mis puudutab Soome siseministri kriitilisse avaldusse Eesti politsei kohta, siis mind see ei üllatanud, kuna mees on ka varem selliste arvamustega esinenud. Aga ma usun, et selliste avalduste näol on tegu üksikute poliitikute seisukohtade, mitte Soome poliitikaga Eesti suhtes.

Eva Lille, Soome Suursaatkonna pressi- ja kultuurinõunik

Minu meelest ei ole Eesti ja Soome vahelised probleemid tõsised. Asi on selles, et Soome ja Eesti ühiskond on erinevas arengufaasis. Meie saime pärast Teist maailmasõda ise edasi areneda, Eestil nii hästi ei läinud. Seetõttu on mõned meie arusaamad asjadest küll erinevad, kuid erinevustest ja probleemidest on palju rohkem ühist ja head. Pigem tuleks rohkem sellele mõelda, et kui mingi probleem üles kerkib, siis kuidas tõhustada kahe riigi vahelist koostööd, et sellest häirivast takistusest üle saada.