1947. a sügisel tõusis palvetundidest osavõtjate arv märgatavalt. See ei jätnud mõju avaldamata ka kohalikele inimestele. Kuna järgmisel aastal tuli minna leeri, siis oli pinnas Nissi koguduse vaimuliku Julius Voolaiu õpetuse vastuvõtmiseks ette valmistatud. Kõik see rajas aluse hilisemale elule, mille osaks on olnud suhteliselt kirju koolitee. Koolipoisist sai kutseline autojuht, kes vabadel hetkedel külastas Tallinna Jaani kogudust ning vennastekoguduse liikumisega tihedalt seotud Nõmme Rahu kogudust ja Harku tänava palvelat.

Neid kogudusi külastas ka tulevane abikaasa Helmi, kes samuti kasvas kristlikus kodus, kus peeti palvetunde ja kelle isa oli samuti tegutsenud jutlustajana. Ajal, mil kutselisest autojuhist oli saanud bussijuht, osales suure pere isa 1968. a korraldatud jutlustajate kursusel. Algas tõsisem huvi teoloogia vastu, mida oli võimalik õppida Usuteaduse Instituudis.

Nagu välk selgest taevast tuli pakkumine asuda teenima Saaremaa Kihelkonna ja Kärla kogudust. Saaremaa oli paik, kuhu tollane UI üliõpilane polnud kordagi jalga tõstnud. Oli vaja otsustada, kas võtta kanda vastutusekoorem ja minna suure perega vastu tundmatusele. Just abikaasa isa julgustas noort vaimulikku seda sammu astuma.

Kohalikud olud, eriti lagunenud hooned, tundusid masendavad, aga see kutsus tegutsema. Ilmselt seisab elu lõpuni meeles esimene õpetajapäev Kihelkonnal. Saabuti bussiga ööl vastu laupäeva, pühapäeval oli esimene jumalateenistus. See juulikuu pühapäev oli varem olnud leeripüha. Leerilapsi ei olnud enam aastaid, kuid säilinud oli tava tuua metsast kiriku kaunistamiseks kaski. Nii tutvuti kogudusega, kellega on koos oldud 29 aastat.

1986. aastast on Elmar Reinsool tulnud kanda ka Saarte praosti vastutusrikast ametit. Auväärne vaimulik loodab, et inimeste huvi vaimsete väärtuse vastu oleks suurem.

Anti Toplaan