Vene pressi suhteliselt loid huvi teema vastu annab kinnitust kahtlusele, et võim ja oligarhid, kes mõlemad pressi suuresti suunavad, on jõudnud kokkuleppele Jeltsini ja tema klanni majanduskuriteod unustada.

Plats uurijatest puhtaks löödud

Jeltsini lähikonna korruptsiooni tõi jõuliselt päevavalgele endine peaprokurör Juri Skuratov, kellest aga salajase videoülesvõtte abil loodi kujutlus kui lodevate elukommetega ebaveenvast mehest. Seksiskandaaliga kohalt lahkunud Skuratovi asemel jätkas Mabetexi ja Kremli lähikonda kuulunud oligarh Boriss Berezovski rahapesufirmade uurimist Skuratovi alluv Nikolai Volkov, kes aga samuti paari nädala eest ametist tagasi astus, vihjates, et talle avaldatakse tugevat survet.

Iseseisvat uurimist teostava Shveitsi prokuratuuri järelepärimistesse on Vene peaprokuratuur päevalehe Segodnja hinnangul suhtunud külmalt, sisuliselt lämmatades omapoolset uurimist. Kedagi ei huvita 65 miljoni dollari (1,15 miljardit krooni) suuruse pistise saatus, mille Jeltsini klann NTV telekanali andmetel Kremli ja valitsus-asutuste remondi käigus endale taskusse pistis. Presidendi administratsiooni endine asjadevalitseja Pavel Borodin, kes ühes oma tütre ja väimehega sellest summast kolmandiku haaras, on vaid komandeeritud vähemväljapaistvale, Vene-Valgevene Liidu tegevdirektori kohale. Ainult ·veitsi ta minna ei saa, sest seal ootaksid kohtutäiturid arreteerimis-orderiga.

Äri Kremliga ei kuulu kritiseerimisele

Nädalalehes Novaja Gazeta väidab Nikolai Volkov, et oli just-just toomas Venemaale tagasi ka 35 miljonit Berezovski poolt Shveitsi rahapesufirmadesse peidetud dollarit, mis pärinesid eelkõige Aerofloti lennukompaniist.

Vaatlejate arvates on võimud ja oligarhid kokku leppinud, et viimastele antakse andeks majanduskuriteod, kui nad ei torgi endale kuuluvas ajakirjanduses Kremli-poolseid korruptsiooniskandaale ja tõsiseid poliitlisi vigu. Lepingu taga võib olla ka juba varasem lubadus garanteerida Jeltsinile võimult lahkumise eest rahu ja heaolu.

Skandaalse ekspeaprokuröri Juri Skuratovi sõnul on tõenäoline kokkuleppe skeem veel keerulisem. “Putin sakutab praegu ühtmoodi nii Gussinskit (meediamaagnaat Vladimir Gussinski – EPL) kui ka Berezovskit, aga Abramovitshi (Jeltsini-aegses “perekonnas” karjääri alustanud naftaärimees Roman Abramovitsh – Astrid Kannel) ei torgi,” ütles Skuratov Eesti Päevalehele, andes mõista, et võimu ja oligarhide vahelised suhted pole siiski nii skemaatilised ja kõik lepingud ei pruugi ka alati vett pidada.

Vene pressi suhteliselt loidu huvitatust Jeltsini aegse korruptsiooni vastu seletas Skuratov Eesti Päevalehele eelkõige väsimusega, mida ühiskond sellel teemal tunneb: “Oligarhid on sisuliselt endiselt võimul, ehki rõhuasetused on võib-olla teised.”

President Putin pole suutnud täita oma põhilubadust rahva ees, distantseeruda juhtivatest rahaklannidest. “Volkovi lahkumine prokuratuurist oli loogiline,” väitis Skuratov, kes viimase kunagi ise prokuratuuri tööle kutsus. “Volkov on mees, kes on alati seadust järginud. Aga praegu on nende aeg, kes vastuvaidlematult teevad, mida kästakse, näitamata üles oma põhimõtteid.”

Samas kinnitas Skuratov, et ka tema ei kipu tagasi suurde poliitikasse korruptsiooni paljastama, kuna olevat rahul vaikse teadus- ja õpetamistööga. Vaatlejate arvates on Kreml ka Skuratovile surunud peale kokkuleppe, mis tagab talle hästi finantseeritud positsiooni ja õiguse tasakesi võimusid kritiseerida, ent sulgeb suu olulisemates küsimustes.