Biorelva hirm tabas eile ka Hiinat, kui Zhongshani ülikoolis tuli puhastada ühiselamutuba ning seal viibinud üliõpilased saadeti koheselt arstlikule järelevaatusele. Põhjuseks oli USA-st saabunud valge pulbriga kiri, mis esialgsetel andmetel siiski surmabaktereid ei sisaldanud. Siberi katku bakteritega kirju on seni tuvastatud vaid USA-s, Keenias ja Argentinas, kõik postitatud USA-st. Malaisiast Nevadas asuvasse Microsofti büroosse tulnud arvatav antraksikiri osutus hilisemal uurimisel ohutuks.

Eile leiti USA-s kolmas siberi katku kopsuvormi juhtum Washingtoni postitöötajal, kes oli arvatavasti puutunud kokku senaator Tom Daschlele saadetud kirjaga. Järgmised 24 tundi peavad näitama, kas tema elu suudetakse päästa. Kopsunakkuse saanud kahest Florida ajalehetöötajast üks on surnud, teine arstide hoole all. Kuus ameeriklast on viimastel nädalatel haigestunud nahavormi, mis allub ravile.

Bakterite uurimine on USA eksperdid viinud järeldusele, et tegemist on samast laborist pärinevate bakteritega, biorünnaku seostamiseks Osama bin Ladeni võrgustikuga pole siiani mingit alust. Süüdistada on juletud vaid Iraaki, mille äsjasest biorelvaprogrammist on seni kindlaimad tõendid. Antraksi on tootnud aga vähemalt küm-me riiki.

USA nurjas biorelvalepingu. Augustis teatas Genfis biorelva keelulepingut juurutava 56 riigi konverentsi juhataja Tibor Toth, et ilma USA osaluseta biorelva levikut piiravat uut lepingut välja ei töötata. 1994. aastast jätkunud kõnelustevoor võttis aastase pausi, et USA võiks töötada välja omad seisukohad ja tulla nendega taas maailma ette.

USA etteheide kõnelustel osalevatele riikidele oli, et lepinguga pole suudetud tõkestada biorelvade väljatöötamist mitmes paariariigis, Iraak ei lase oma laboritele juurde ka rahvusvahelisi inspektoreid. Iraak teatas omakorda, et lepingule peab alla kirjutama ka kaugeimale arendatud biotehnoloogiaga riik USA.

Omaenda laboreid Ameerika Ühendriigid inspektoritele avada ei soovi, kartes, et niimoodi õpitakse ameeriklastelt hoopis uusi meetodeid biorelva valmistamiseks. Muu maailm ootab nüüd USA uusi ettepanekuid, kuidas biorelvadest jagu saada.

76 aastat biorelva keelamisest. 1925. aastal keelati rahvusvahelise lepinguga bio- ja keemiarelva kasutamine sõjatandril, hiljem on biorelvi sõjas kasutanud seni vaid Jaapan Hiina vastu. USA liitus lepinguga alles 50 aastat hiljem, kuigi biorelva väljatöötamise programmist loobus USA ise juba 1969. aastal. Veel 1996. aastal väitis Kuuba, et USA on korraldanud riigile biorelva rünnaku. Eile süüdistas USA-d biorelvarünnakus ka Taliban.

Teine maailmasõda käivitas USA-s intensiivse biorelvaprogrammi, koostöös ameeriklastega töötasid samas suunas ka Kanada ja Briti teadlased. Saksamaa ja Jaapan olid biorelvi välja töötanud juba aastaid, võidujooks hoogustus sõjategevuse ägenedes. Saksamaa biorelvalabor Poznanis langes hiljem NSV Liidu vägede kätte. NSV Liit käivitas oma võimsa biorelvaprogrammi aga alles 1973. aastal. Teadaolevalt tegeles USA 29 patogeeni väljatöötamisega, NSV Liidu laeks jäi 25, Hiina ei tunnista enda biorelvaprogrammi olemasolu tänaseni.

Teises maailmasõjas ei kasutanud biorelva õnneks ei Saksamaa ega ka tema vastu sõdinud koalitsioon. Kuigi mitte inimeste peal, kasutas 1942. aastal biorelva Suurbritannia, tappes siberi katku bakteritega ·otimaa põhjatipus Gruinardi saarel terve lambakarja. Alles 1986. aastal maksti ühele firmale pool miljonit naela, et saar biorelva jäänustest puhastada.

Biorelvi oli valmis kasutama ka Iraak, kuid Lahesõda lõppes 1991. aastal varem ära. Siiani pole suudetud aga selgitada, mis põhjustas paljude USA sõdurite seas haigust nimega Lahesõja sündroom. Ühe oletuse järgi tekitas selle USA enda antraksivaktsiin.

Surmavad patogeenid

• siberi katk/bacillus anthracis

• koolera/vibrio cholerae

• katk/yersinia pestis

• botulism/clostridium botulinum

• tulareemia/francisella tularensis

• väikerõuged/variola viirus

• proteiinitoksiin ritsiin

• Q-palavik/coxiella burnetii

• stafülokoki enterotoksiin/staphylococcus aereus

• brutselloos/brucella

• Venezuela hobusteentsefaliit/ VEE viirus

• tricothecene mycotoxicosis